yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יובל חן
    24 שעות • 14.11.2018
    "הדייט הראשון של ביבי ושרה היה אצלי"
    בדייט הראשון שלהם ביבי ושרה יצאו למסעדת טנדורי בכיכר דיזנגוף. ראש הממשלה אפילו הפתיע כשהעלה על זה פוסט בפייסבוק. עכשיו, רינה פושקרנה, בעלת הבית המיתולוגית של המסעדה ההודית המפורסמת וחברה טובה של בני הזוג, חוזרת לפגישה הרומנטית ההיא ומסבירה למה שרה היא השידוך הכי טוב עבור ביבי. לרגל יום ההולדת ה־35 לטנדורי, פושקרנה מספרת בראיון חגיגי על כל המנהיגים והכוכבים הגדולים שאכלו אצלה צ'יקן טיקה
    אמיר קמינר | צילום: יובל חן

    במשך שנים רבות נצרה המסעדנית רינה פושקרנה סוד שקשור לעברו הרומנטי של בנימין נתניהו, הרבה לפני שנהייה ראש הממשלה. עד כדי כך שהיא לא סיפרה אותו אפילו לחבריה ומקורביה.

     

    מסתבר שהדייט הרומנטי הראשון של בנימין ושרה, אחרי שהם הכירו כזכור בטיסת אל על, היה ב"טנדורי", מסעדתה של פושקרנה בכיכר דיזנגוף בתל־אביב.

     

    נתניהו מתברר לא שכח את הדייט הזה. הוא אפילו הפתיע כשסיפר עליו בפוסט שהעלה לפייסבוק. "לפני כמעט 30 שנה יצאתי עם רעייתי שרה לדייט במסעדה הודית בתל־אביב", כתב ראש הממשלה. "ביקשתי מרינה פושקרנה בעלת אותה מסעדה להכין ארוחה לדייט אחר: ארוחה עם ראש ממשלת הודו מודי".

     

    "הופתעתי לראות שביבי סיפר זאת לכל העולם", אומרת פושקרנה וחושפת קומץ פרטים על אותו דייט גורלי. "אחרי שהם ישבו שעה בחוץ באוטו, ביבי ושרה נכנסו פנימה כדי לאכול. ומאז הם באו עוד מספר פעמים. ביבי אוהב לאכול דג טנדורי. שרה וביבי תמיד שמרו איתי על קשר ואפילו הזמינו אותנו לבר מצוות של הילדים. הם אף פעם לא שכחו אותנו, ותמיד מקבלים אותי בביתם כמו בת משפחה.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    "אחרי שראש הממשלה ההודי החמיא לי על הארוחה שהכנתי לכבודו, ביבי ושרה סיפרו לו על הדייט הראשון, ושרה הוסיפה: 'רינה לא סיפרה כל השנים האלה על הדייט הזה לאף אחד'. וביבי הוסיף: 'רינה היא הפנים של הודו בישראל'. זאת הייתה מחמאה גדולה. טנדורי היא מקום שמביא מזל לכל אחד שנכנס אליו".

     

    לא כולם חושבים שבמקרה של נתניהו ורעייתו, מדובר בכזה מזל.

     

    "אני אומרת: כל אחד והמזל שלו. כל אחד והקארמה שלו. אני חושבת ששרה מאוד טובה בשביל ביבי. אולי לא בשביל מישהו אחר, אבל בשביל ראש הממשלה היא העולם שלו. אני ראיתי את זה בכל המפגשים איתם".

     

    נתניהו לא הסתפק בפוסט המפרגן ובהזמנת פושקרנה לבשל במשכנו, הוא אף צרף אותה לפמלייה שלו, במסע שערך להודו בחודש ינואר האחרון. "בכל תחנה אליה הגענו, ביבי הציג אותי כ'האישה שהביאה את האוכל ההודי לישראל'. אמרתי לביבי: 'אני מסעדנית קטנה ואתה נותן לי כל כך הרבה מחמאות'. זה היה מדהים לראות איך ראש הממשלה שלנו אהוב בהודו".

     

     

    מה בעצם עשית במהלך הביקור?

     

    "הייתי שגרירת רצון טוב ובישלתי ארוחות צמחוניות במלון לביבי ושרה. עזרתי לשרה כל הזמן עם התרגום, והסברתי לה על האמנות וההיסטוריה של הודו".

     

    יצחק רבין | צילום: דוד רובינגר
    יצחק רבין | צילום: דוד רובינגר

     

    נתניהו הוא לא ראש הממשלה היחיד איתו פושקרנה ניהלה יחסי חברות לבביים. כולם סעדו אצלה: יצחק רבין ("הוא בא לפתיחת המסעדה שהייתה לי בירושלים — ההודית הכשרה הראשונה בעולם. גם הילארי קלינטון אכלה שם פעם"), אריק שרון ("אריק אהב לאכול! בעיקר אורז עם רגל של כבש. גם איתו נסעתי להודו ופתחתי לו דלתות. הוא עזר לי להביא לארץ אורז בסמטי") ושמעון פרס.

     

    שמעון פרס | צילום: זום 77
    שמעון פרס | צילום: זום 77

     

    פושקרנה אפילו נכנסה לספרי ההיסטוריה. "הסכם אוסלו התחיל בשולחן הפינתי, המשקיף לכיכר, שבו אנחנו יושבים עכשיו", היא חושפת. "יוסי ביילין הקדיש בספר שלו פרק עליי ועל המסעדה. בראשית שנות ה־90 הוא הגיע לארוחות צהריים כדי להיפגש ולדבר עם הנציגים הפלסטינים והנורווגים. זה היה עוד לפני שהם נסעו לאוסלו, ואף אחד לא ידע למה הם נפגשים. גם אנחנו לא ידענו.

     

     

    הילארי קלינטון | צילום: ABACA
    הילארי קלינטון | צילום: ABACA

     

    "ואז יום אחד, ישבנו בבית וראינו שיצחק רבין לוחץ את היד של יאסר ערפאת במדשאות הבית הלבן, וכתב הטלוויזיה האמריקאי אמר: 'ועכשיו נעבור למקום בו הכל התחיל', ופתאום אנחנו רואים תמונה של המסעדה שלנו בתל־אביב. אמרתי: 'הו, מה כבר עשינו?' למחרת הגיעו עיתונאים מכל העולם כדי לצלם את השולחן הפינתי. בכל העיתונים כתבו ששיחות השלום התחילו תוך כדי אכילת קארי. לאחרונה עלה בניו־יורק מחזה על הסכמי אוסלו וטנדורי מאוזכרת בו, זה כבוד גדול בשבילי".

     

    פושקרנה בת ה־59 נולדה בניו־דלהי למשפחה מכובדת ומבוססת. "אבא היה סיקי, קצין גבוה בצבא ההודי שהתגייר בגלל אמא, שהייתה יהודייה עיראקית. בגיל 16 וארבעה חודשים התחתנתי עם בעלי וינוד. הוא התגייר בשבילי. אנחנו 43 שנים יחד, והוא החבר הכי טוב שלי".

     

    אחרי החתונה, הצטרפה פושקרנה לבעלה הימאי. "בבית הוריי היו שפים ועשרה משרתים ולא ידעתי אפילו לעשות תה. במסעות, בזכות הטבחים על האוניות, למדתי לבשל". תשע שנים בים הספיקו לה, ופושקרנה החליטה לעשות עלייה. "החלום של הוריי היה שאחד מחמשת הילדים יעלה לארץ. עד היום כשאני חוזרת מביקור בחו"ל, אני מסתכלת מהחלון על ארץ ישראל ואומרת תודה רבה לאמא".

     

    חבלי הקליטה של פושקרנה ובעלה לא היו פשוטים. "בגלל התלבושות הצבעוניות שלי, הסתכלו עליי כאילו נפלתי מכוכב אחר. חוויתי הרבה גזענות. אנשים שאלו אם אני גרה על הר, ואיך זה שאני מדברת אנגלית כל כך טובה".

     

     

    בראשית שנות ה־80 פושקרנה פתחה מסעדה בלונדון מיניסטור בתל־אביב ("אף אחד לא רצה להתקרב לאוכל הודי") ואחרי שנה עברה לכיכר דיזנגוף, שם חנכה את "טנדורי".

     

    ביבי צודק. את חלוצת האוכל ההודי בישראל.

     

    "לא עשיתי פשרות בגלל הישראלים, אבל השתמשתי בפחות שמן וחריף. בהתחלה, המסעדה הייתה כל כך ריקה, ששיחקנו קריקט על המדרכה. חשבנו כבר לחזור להודו. ישראל אהרוני עודד אותי ואמר: 'אני מאחל לך שיום אחד אנשים יגידו: אנחנו באים לרינה', ושאול אברון ז"ל התעקש: 'את לא סוגרת'".

     

    נקודת המפנה חלה בזכות ביקורת מפרגנת של העיתונאי והסופר מנחם תלמי והסועדים החלו לזרום. גם הדחיפה שקיבלה הודות לתמיכה של המנצח ומוזיקאי ממוצא הודי זובין מהטה, סייעה לפושקרנה להפוך למוסד ולמותג. "הוא כמו אח גדול שלי. בשבילי זובין הוא הכל. כשהוא מגיע לישראל, טנדורי זה הבית שלו".

     

     

    מהטה הביא איתו לטנדורי כוכבי על, כמו סופיה לורן. "היא הגיעה עם הבן שלה לצהריים והם מאוד אהבו את האוכל. כשסופיה עמדה ללכת, ופתחה את הדלת, ישראלים שהגיעו בדיוק למסעדה, ממש היו בהלם, ואמרו: 'בחלומות לא חשבנו שסופיה לורן תפתח לנו את הדלת'. זובין בא אלינו גם עם זמר הטנור לוצ'יאנו פאברוטי. אחרי הקונצרטים, פאבורטי היה מגיע רק אלינו, וככה הוא אכל שבוע שלם אוכל הודי".

     

    סופיה לורן | צילום: אביגיל עוזי
    סופיה לורן | צילום: אביגיל עוזי

     

    פושקרנה הססגונית והאנרגטית, בעלת החיוך החם והמאיר הפכה לאימפריה ולחביבת מדורי הרכילות, תוכניות האירוח, וגם למושא פארודיות בתוכניות סאטירה. "בשיאי, לפני 15 שנה, היו לי שמונה מסעדות, כולל תאילנדית, דוכני מזון מהיר, ומפעל לאוכל מוכן. המוצרים שלנו הגיעו למחלוקת העסקים של אל על ולרשתות בעולם. אפילו צה"ל לקח מאיתנו צ'יקן טיקה, שניצלים וסמוסות".

     

    אחרי שלוש שנים מוצלחות, הגיעה הנפילה. "לקחנו שותף שסידר אותנו. רק אחרי עשר שנים התאוששנו וסיימנו להחזיר חובות. כמעט אף אחד לא ידע על מצבנו. חברים כמו זובין עזרו לנו. יש אנשים טובים בארץ. קמתי בחזרה והלכתי קדימה. נותרתי רק עם שתי מסעדות, בתל־אביב ובהרצליה. אני בסדר גמור ולא חייבת כולם לאף אחד".

     

    פושקרנה היא אמא לשני ילדים, וסבתא לחמישה נכדים. הבת חיה בסינגפור, והבן שלמד מלונאות ומסעדנות חזר לאחרונה לארץ, אחרי שהות ממושכת בחו"ל. "אמרתי לבני: 'תחזור הביתה, תיכנס לעסק ותרים אותו בחזרה, וכאן יהיה גם העתיד שלך'. הוא עוזר לי עם המדיה החברתית וגם עודד אותי להגיש אוכל רחוב לצעירים יחד עם בירה".

     

    פושקרנה חוגגת עכשיו יום הולדת 35 ל"טנדורי" ("הרבה מנות נשארו מהתפריט הראשוני — צ'יקן טנדורי, צ'יקן טיקה, טיקה מסאלה וחלקן עלו דרגה מאז עם תבלינים ורטבים") ומשתלבת בחגיגות כיכר דיזנגוף המשופצת. "קיבלתי רישיון ל־50 מקומות בחוץ, ואני אגיש מנות צמחוניות וטבעוניות מדרום הודו, ב־35 שקל ו־45 שקל: דוסה ממולאת במחית תפוחי אדמה, בצל וגרגירי חומוס, אידלי — כרוכיות אורז ועדשים, צ'יפס מסאלה והמבורגר טבעוני מתפוח אדמה. "היום לצעירים יש כסף לאכול אוכל הודי. ולתרמילאים יש פרופסורה באוכל הזה. הם אוכלים יותר חריף ממני".

     

    מה סוד ההישרדות שלך?

     

    "שואלים אותי איך זה שאני נראית תמיד אותו דבר, ואני אומרת: 'אני עובדת כל קשה ורצה כל הזמן, אז אין לי זמן להזדקן'. אצל לא מעט מסעדנים מה שחשוב זה הכסף, אצלי המסעדות זה החיים שלי, ואני מגיעה אליהן כל יום".

     

    צ'יקן טיקה של מסעדת טנדורי

    מנת הצ'יקן טיקה היא המבוקשת ביותר בתפריט של טנדורי. כך תכינו אותה במטבח שלכם

     

    חומרים ל־5 מנות:

     

    800 גרם חזה עוף ללא עצמות חתוך ל־20 עד 18 פיסות

     

    למרינדה:

     

    4 כפות שמן

     

    2 כפות ג'ינג'ר טחון או כתוש

     

    2 כפות שום כתוש

     

    1/2 כפית פלפל לבן

     

    1/2 כפית כמון טחון

     

    1/2 כפית אגוז מוסקט מגורר

     

    1/2 כפית צ'ילי יבש גרוס (לא חובה)

     

    1/2 כפית הל טחון

     

    1/2 כפית פפריקה מלח

     

    1 כף מיץ לימון

     

    50 מ"ל שמנת צמחית (למי שלא שומר כשרות, אפשר עם שמנת חמוצה ויש גם אופציה של ממרח קשיו, ראו בהמשך)

     

    5 חוטי זעפרן מושרים בכף מים פושרים

     

    להגשה:

     

    1 בצל חתוך לטבעות, מעט כוסברה טרייה קצוצה

     

    ההכנה:

     

    מכינים 3 קעריות: אחת לשמן זית, אחת למחית ג'ינג'ר ואחת למחית שום. טובלים את פיסות העוף בשלוש הקעריות בסדר זה.

     

    שמים את העוף בקערה גדולה. מתבלים בפלפל, כמון, אגוז מוסקט טחון, פפריקה, צ'ילי, הל ומלח ומערבבים היטב. מוסיפים מיץ לימון ושמנת עם זעפרן. מערבבים ומניחים ל־6־4 שעות במקרר.

     

    מחממים תנור לחום של 300 מעלות, ואפילו יותר, אם אפשר.

     

    משפדים את פיסות העוף על שיפודי מתכת. מנמיכים את חום התנור ל־250 מעלות וצולים 15 דקות, עד שהעוף מתרכך. מגישים ליד טבעות בצל וכוסברה קצוצה.

     

    גיוונים:

     

    1. במקום שמנת צמחית אפשר להכין עם מחית קשיו: טוחנים במעבד מזון 1/2 כוס אגוזי קשיו ו־1/2 כוס מים, עד לקבלת מחית במרקם אחיד.

     

    2. משפדים את העוף על שיפודי עץ (שהושרו לפני כן במים, כדי למנוע את חריכתם בחום הגבוה).

     


    פרסום ראשון: 14.11.18 , 20:31
    yed660100