שתף קטע נבחר

השכנה מדרום: לאן נסעו יהודי מצרים?

מאז חורבן הבית הראשון חיה במצרים קהילה מבוססת, שהותירה חותם - אך כל זה נגמר לפני שבעים שנה. עם קום המדינה ובשנים שלאחריה, כשהיהודים גורשו בסדרה של גזרות והתעמרות מצד השלטון. כך הגיעו יהודי מצרים לישראל, ברזיל, קנדה ובעצם, לאן לא?

 

בחלק ממדינות ערב, דוגמת תימן, היגר רוב רובה של הקהילה היהודית לישראל. אבל מי שמטייל בעולם יכול לפגוש יהודים יוצאי מצרים בשלל מקומות: ארה"ב, צרפת, ארגנטינה ואפילו ברזיל. איך הגיעו יותר מ-15 אלף יהודים מצרים לדרום אמריקה? לדברי לבנה זמיר, יוצאת מצרים ויו"ר ארגון הגג של יוצאי ארצות ערב, הסיבה לפיזור היא הגלים השונים שהיכו את יהודי מצרים, והקשרים שהם יצרו עם מדינות שונות לאורך השנים.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 


 

יהודים חיו במצרים מאז חורבן הבית הראשון, והגיעו אליה אז עם הנביא ירמיהו. מדובר היה בגולה עתיקה ומבוססת לאורך למעלה מאלפיים שנה, אך הכול נגמר למעשה לפני שבעים שנה. לדברי של זמיר, "ב-1948 התחיל זעזוע במצרים. היהודים הבינו שצריך לחשוב על העתיד, וחלק החלו להגר לישראל. אחרים נסעו למחנות פליטים שהוקמו במרסיי שבצרפת ושהו שם מספר חודשים. חלקם נשארו במדינה, ומכאן הקהילה היהודית המצרית בצרפת. אחרים, שנשארו במצרים, הרגישו את המצוקה ואת היחס מהשלטונות והמשיכו להגר לישראל.

 

"בשנת 1949, 25 אלף יהודים עשו את הדרך ממצרים לישראל. ב-1956 החל הגל השני של גירוש ובריחה מסיבית אחרי עליית נאצר לשלטון. זרים רבים גורשו, ובהם גם היהודים, שמצאו מקלט באנגליה וצרפת.

 

מפת ההגירה של יהודי מצרים ()

"בשל העובדה שיהודי מצרים היו ברובם משכילים ודוברי שפות, הם יכלו לנסות להשתקע במדינות המערב. כעשרת-אלפים מהם החליטו להישאר בצרפת, כמה אלפים נשארו באנגליה ודוברי הצרפתית ניסו את מזלם בקנדה, בעיקר במונטריאול. בין בעלי הנתינות האיטלקית, היו גם מי שנסעו לארץ המגף".

 

איך הגיעו יהודים לברזיל?

"צריך להבין שבאותה תקופה היינו במעמד של פליטים", אומרת זמיר. "זה היה אחרי המלחמה, והיו מדינות שרצו לכפר מעט על רגשות האשם והסכימו לקלוט חלק מהיהודים. אחרות, כמו ברזיל, רצו לחדש את הקהילה היהודית המקומית והסכימו לקבל כמה אלפים. ההשכלה וידיעת השפות שיחקה לטובתם של הפליטים שהצליחו להתבסס ולהקים קהילה במדינות האלו. הגלים השונים של הגירוש וההגירה יצרו פיזור אדיר בין המשפחות בעולם. אני למשל, לא פגשתי את בת הדודה שלי במשך שנים".

 

בדרך לחתונה של אסתר גרייני ומתוק היימן. קהיר, מצרים, 1947 בקירוב (באדיבות אליהו היימן (המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, בית התפוצות))
בדרך לחתונה של אסתר גרייני ומתוק היימן. קהיר, מצרים, 1947 בקירוב(באדיבות אליהו היימן (המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, בית התפוצות))

 

גזירות נאצר חיסלו את הקהילה

זמיר מספרת כי בשנת 1961 חוקק נאצר חוק להלאמת רכוש העשירים במצרים, "מה שפגע בעיקר ביהודים שנשארו מסיבות כלכליות, והרוב נותרו מחוסרי כל", כדבריה. "הגל האחרון היה ב-1967 במלחמת ששת הימים. כל זכר ממוצא יהודי נעצר למשך שנתיים. נשארו רק 2,000 יהודים במצרים. באותה תקופה התעללו ביהודים בבתי הסוהר. חלק מהמשפחות עזבו והשאירו הכול מאחור עד שגורשו ישר מהכלא למטוס, באמצעות הצלב האדום, לצרפת".

 

טקס ברית מילה בבית יהודי במצרים, אחרי מלחמת העולם השנייה (אוסף ז'אק סטמבולי (המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, בית התפוצות))
טקס ברית מילה בבית יהודי במצרים, אחרי מלחמת העולם השנייה(אוסף ז'אק סטמבולי (המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, בית התפוצות))

 

את בקשר עם יהודי יוצאי מצרים שמפוזרים בעולם?

"כן, יש כיום 9 ארגונים של יוצאי מצרים שפעילים במקומות שונים. יש כאלה שעוסקים בשימור מורשת יהודי מצרים, ואחרים שמקדישים את פעילותם סביב בתי כנסת וחיזוק מנהגים וקשרים בין יוצאי הקהילה. אני בקשר הדוק עם ארגונים מארה"ב, קנדה וצרפת".

 

איחוד משפחות: אב שעלה ממצרים פוגש את אישתו ואת ילדיו לאחר שנים. ישראל, שנות השישים (צילום: לני זוננפלד (המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, בית התפוצות))
איחוד משפחות: אב שעלה ממצרים פוגש את אישתו ואת ילדיו לאחר שנים. ישראל, שנות השישים(צילום: לני זוננפלד (המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, בית התפוצות))

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוסף ז'אק סטמבולי (המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, בית התפוצות)
מיד אחרי מלחמת העולם השנייה - ברית במצרים
אוסף ז'אק סטמבולי (המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, בית התפוצות)
מומלצים