עימות או הזדמנות
מערכת הביטחון נערכת לאפשרות ש"כוח קודס" האיראני ינסה לנצל את הפסקת הנוכחות האמריקאית בסוריה כדי לחדש ביתר שאת את התבססותו בסוריה.
לפי הערכת המצב שהתגבשה בישראל: בשלב הראשון ינסו האיראנים לבחון את התגובה הרוסית והישראלית לנסיונותיהם לפתוח את צירי העברת הנשק מאיראן לסוריה ולחדש את הפעילות המשותפת עם הסורים כדי ליצור טילים מתקדמים. אם התגובה הישראלית או הרוסית תהיה פושרת — יעברו האיראנים לשלב הבא וירחיבו את הפעילות בסוריה.
מצב כזה מזמין הסלמה: שכן יש להניח שישראל, כמו הרוסים, תנסה לבלום את אותם ניסיונות איראניים ראשוניים לשוב ולבנות מאחזים בסוריה. עד כה הצליחה ישראל למנוע מהאיראנים הכנסה מאסיבית של מליציות שיעיות והקמת בסיסים, שדות תעופה והכנסת ציוד מתקדם. כבר לפני כמה שבועות, על רקע המשבר בין ישראל לרוסיה, החלו במערכת הביטחון לגבש אסטרטגיה חדשה בהתאם לשינויים בזירה.
עוד לפני הכרזת הנסיגה של טראמפ, נלקחה בחשבון האפשרות כי הכוחות יסוגו מסוריה בתוך כמה חודשים. במערכת הביטחון לא הופתעו מהחלטתו של הנשיא, אלא מהעיתוי שהגיע מוקדם מן הצפוי. בישראל מעריכים כי טראמפ החליט להודיע עכשיו על הוצאת הכוחות כבשורה לקראת חג המולד הקרב. פינוי הכוחות המיוחדים מסוריה, שיהיה מהיר ויתבצע בתחילת 2019, משתלב עם מגמה אמריקאית כוללת של דילול הכוחות באגן הים התיכון ומתן דגש צבאי למזרח הרחוק - מגמה שהחלה תחת אובמה.
בישראל עקבו אחר המאמץ האמריקאי להפשיר את היחסים המתוחים עם טורקיה. בשיחה שקיימו השבוע טראמפ וארדואן סוכם על הוצאת הכוחות האמריקאיים מהאזור הכורדי במדינה בתנאי שהטורקיים, שייכנסו לוואקום שייווצר, ישמרו על האינטרסים האמריקאיים. זה היה איתות לישראל שהפינוי קרב. לישראל יש עניין רב במעבר הגבול בין עיראק לסוריה באל־טאנף, שמהווה נתיב יבשתי ישיר מטהרן לדמשק: בנקודה הזו ישבו עד כה חיילים אמריקאים ובריטים שמנעו את כניסת המליציות השיעיות והשיירות האיראניות. בישראל ממתינים לראות אילו כוחות יתפסו את מקומם: מליציות פרו־איראניות או רוסים — בסיוע צבא אסד, שגם להם אין עניין בהתבססות האיראנית בסוריה.
למערכת הביטחון ברור כי עם הנסיגה האמריקאית, יחושו הרוסים חופשיים יותר לפעול באופן אגרסיבי. זה יכול להתבטא בעמדה יותר תקיפה מול ישראל ובניסיון להערים קשיים על חלק מפעילות צה"ל. וזה יכול להתבטא בפעילות רוסית תקיפה מול ניסיונות ההתפשטות האיראניים. במקרה זה, תהפוך התמונה האסטרגית של ישראל בסוריה ליותר מאוזנת, ואף תטמון בחובה הזדמנות להידוק שיתוף הפעולה עם הרוסים בדחיקת רגליהם של האיראנים.

