לאן הולכים מכאן
11 שנה לא הוטלה הרכבת הממשלה על אדם שאינו עונה לשם בנימין נתניהו • עכשיו ינסה בני גנץ להצליח היכן שיו"ר הליכוד נכשל ‑ כדי למנוע סבב בחירות שלישי תוך פחות משנה • אלה האפשרויות שעומדות בפניו
בפעם האחרונה שלבנימין נתניהו לא היה את המנדט להרכיב ממשלה, השנה הייתה 2008: יו"ר קדימה ציפי לבני ניסתה לעמוד במשימה בעקבות התפטרותו של ראש הממשלה אהוד אולמרט – אך נכשלה.
נתניהו לא הצליח להרכיב ממשלה בלי כחול לבן. האם בני גנץ יצליח להרכיב ממשלת אחדות עם הליכוד? ואם לא עם הליכוד ‑ האם יש לו אופציות נוספות להרכבת הממשלה? כאן טמון הפלונטר.
לנתניהו אין ממשלה בלי כחול לבן, ולגנץ אין ממשלה בלי הליכוד. המכשול העיקרי הוא מי יתחיל ראשון את הרוטציה על ראשות הממשלה, וסוגיית הגוש שבשמו מדבר נתניהו. על פניו, הסיכוי לבחירות הוא כרגע הסיכוי הריאלי והסביר ביותר בעקבות המבוי הסתום והקיפאון במערכת הפוליטית. מה האפשרויות של גנץ?
האפשרות הראשונה היא הקמת ממשלת אחדות עם הליכוד והמפלגות החרדיות. במקרה כזה גנץ מקים ממשלת אחדות רחבה עם הליכוד, ובתמורה לכך שהוא מתחיל את הרוטציה על ראשות הממשלה ‑ מתפשר בעניין הגוש ומקים ממשלה עם הימין והחרדים יחד עם מפלגת העבודה. השאלה היא האם יסכים ליברמן להיכנס לממשלה כזאת. הסיכוי: נמוך־בינוני.
האפשרות השנייה דומה למתווה הנשיא: הקמת ממשלת אחדות עם הליכוד. בממשלה כזאת נתניהו יתחיל את הרוטציה, אך ייאלץ לוותר על הגוש, והשותפים יהיו כחול לבן, הליכוד, ישראל ביתנו והעבודה. גנץ יוותר על ראשות הממשלה בתחילת הקדנציה, אך יכול לקבל את נתניהו במצב של נבצרות אם יוגש נגדו כתב אישום - כך שבפועל הוא יכהן כראש הממשלה. גנץ גם יכול לטעון כי הצליח להקים ממשלה חילונית ליברלית, כפי שהבטיח בקמפיין האחרון. הסיכוי: בינוני.
האפשרות השלישית היא ממשלת מיעוט זמנית: גנץ מקים ממשלה שבה חברים כחול לבן, ישראל ביתנו ומפלגת העבודה, בתמיכה של מרצ והערבים מבחוץ (למעט מפלגת בל"ד). המטרה במהלך כזה תהיה להקים ממשלה זמנית עד להחלפתו של נתניהו כיו"ר הליכוד. ח"כים בכחול לבן, המזוהים עם הפלג הימני יותר במפלגה, צפויים להתנגד לכך ‑ וגם יכולת ההישרדות של ממשלה כזאת לא גבוהה, כך שהסיכוי לאפשרות הזאת נמוך מאוד.
האפשרות הרביעית היא הקמת ממשלת אחדות בין הליכוד וכחול לבן, בלי יאיר לפיד ומפלגת יש עתיד: כדי להימנע מבחירות נוספות גנץ מוביל מהלך לפילוג בתוך כחול לבן. הוא מסכים לשבת עם נתניהו כראש הממשלה אבל נאלץ להיפרד מלפיד. הבעיה: החיבור של המפלגות המרכיבות את כחול לבן הוכיח את עצמו בשתי מערכות הבחירות האחרונות, ופירוק השותפות יכול להזיק לגנץ אם ייאלץ ללכת לבחירות נוספות. הסיכוי: נמוך.
האפשרות החמישית היא בחירות, אם גנץ לא יצליח להרכיב ממשלה תוך 28 יום והכנסת לא תצליח להציג מועמד לראשות הממשלה שהשיג 61 חתימות תוך 21 יום. הסיכוי: בינוני־גבוה.
כתבנו אמיר אלון מוסיף: גם בוועדת הבחירות המרכזית מתחילים להבין כי בחירות נוספות הולכות ומתקרבות. "אם זה מה שנצטרך ‑ נעשה את זה", אומרת המנכ"לית עו"ד אורלי עדס. "מעבר לזה אני לא יכולה להגיד כרגע כלום. בטח שאנחנו לא ערוכים, אבל גם בפעם הקודמת לא היינו. אין לוחות זמנים, ממש לא עשינו כלום. לא עשינו חישובים, אנחנו מחשבים את לוחות הזמנים רק אחר כך, בהתאם לתהליך".

