מחסור? יש פתרון שאף אחד לא מדבר עליו
הציבור הישראלי מוצא את עצמו בפתחה של 2020 ושוב ללא חמאה על המדפים. המדינה לא הצליחה עד כה לאזן את השוק והיבוא הנוכחי לא מספיק כדי לענות על הביקוש. למשבר יש שני פתרונות: יבוא ללא מכס שיציף את השוק בחמאה, אבל ייתכן שבמחיר גבוה, או העלאת מחיר החמאה המפוקחת. המחלבות מעדיפות יבוא חופשי. הן לא רוצות לייצר חמאה, זה לא משתלם להן. הן גם יודעות שמחיר החמאה בעולם גבוה וקשה לייבא חמאה במחיר מפוקח, כך שהן בכל זאת ימכרו לרוב בזול יותר מהיבואנים. כיום רק וילי פוד ושופרסל מצליחות למכור במחיר נמוך ממחיר הפיקוח. גם המדינה מעדיפה יבוא, למרות שהיא מתמהמהת באישורו. על הדרך השנייה, העלאת מחיר החמאה המפוקחת, איש לא מדבר למעט רפתנים. רפתן אמר לנו: "תנובה מייצרת בדיוק את המינימום של החמאה, כדי שלא יתבעו אותה על ניצול כוחה כמונופול. כבר בימים אלה נוצר מחסור בחמאה לא רק לצרכנים, אלא גם במאפיות ובקונדיטוריות".
הצעת הרפתן היא לא יבוא, אלא העלאת מחיר החמאה כדי שישתלם למחלבות לייצר אותה. "זה מוצר שאפשר לאגור אז הן משחקות בו. צריך לקזז לתנובה וטרה ממחיר של מוצר אחר כמו חלב לשתייה, שאין לו חיי מדף ואותו אי־אפשר לאגור והן חייבות לייצר. אם יעלו את מחיר החמאה ויורידו מחיר לליטר חלב, תקבלי חמאה על המדף. כיום, זה משחק שתנובה וטרה שולטות בו. מגיע לציבור פיצוי על זה שהשוק לא חופשי, על זה שאין לתנובה מתחרים".

