yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דובר צה"ל
    חדשות • 01.04.2020
    תקיפה בזמן הבידוד
    דיווח: ישראל תקפה בסוריה – זמן קצר לאחר שהרמטכ"ל כוכבי ושניים מאלופי המטכ"ל נכנסו לבידוד • בצה"ל עוקבים כיצד תשפיע מחלת הקורונה שמשתוללת באיראן על יכולתה הכלכלית להמשיך להתבסס בסוריה ולסייע לחיזבאללה
    יוסי יהושוע

    לפי פרסומים זרים תקף אתמול צה"ל יעדים בסוריה, באזור חומס. אם אכן בוצעה תקיפה כזו, בימים כאלה של משבר הקורונה העולמי, ניתן להעריך שמדובר בתקיפתו של יעד חשוב להתבססות האיראנית בסוריה, כזה שחייב פעולה גם בימים שבהם נמצא צה"ל בהיערכות חירום בבסיסי חיל האוויר והמודיעין.

     

    על אף השתוללות מגפת הקורונה באיראן, נכון לאמש היא עדיין ממשיכה במהלכי התבססותה בסוריה. בצה"ל עוקבים אחרי השפעות הקורונה על השחקנים במזרח התיכון – ובראשם איראן – ועל ההשפעות הצפויות כתוצאה מכך על ישראל.

     

    באיראן דיווחו עד כה על כ־3,000 קורבנות של הנגיף, אולם ההערכות בצה"ל הן שהמספר האמיתי גבוה פי ארבעה עד חמישה. לכך יש השפעה דרמטית על הכלכלה האיראנית והשלכות על הסיוע הצפוי לחיזבאללה ולמאמצי ההתבססות בסוריה, שצפויים להצטמצם גם בשל לחץ פנימי של הציבור להעביר השקעות למערכת הבריאות על פני חימוש הציר השיעי. ברקע העובדה שגנרלים איראנים מתו מקורונה גם בסוריה, בחיזבאללה בחרו להתרחק מקצינים איראנים כדי לא להידבק, וחלק מאותם קצינים עזב את לבנון. מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, ככל הנראה לא נדבק אך ניכר שבתוך לבנון הוא המבוגר האחראי שלוקח אחריות על הנושא. התקיפה בימי הקורונה, אם אכן בוצעה על ידי ישראל, נעשתה כאשר שלושה מתוך ארבעה מבעלי התפקידים הבכירים בצה"ל לעניין נכנסו אתמול לבידוד: הרמטכ"ל אביב כוכבי, אלוף פיקוד העורף תמיר ידעי וראש אגף המבצעים אלוף אהרון חליוה. השלושה נשלחו לבידוד לאחר שהתברר כי בדיון שבו השתתפו לפני עשרה ימים נכח חולה קורונה. האדם שאובחן הוא קצין מילואים בדרגת סרן, שמשמש נציג פיקוד העורף בבני־ברק.

     

    שלושת הבכירים יעשו את הבידוד בלשכותיהם ומהן ימשיכו לנהל את מבצע הקורונה המורכב עד לסיום הבידוד מחרתיים. הבכיר הרביעי, שלא נזקק להיכנס לבידוד, הוא סגן הרמטכ"ל איל זמיר, שעליו הטיל הרמטכ"ל כבר מהרגע הראשון את משימות הקורונה.

     

    בימים אלה צה"ל מקבל עוד ועוד סמכויות לטיפול במגפת הקורונה. את הרוב המוחלט הוא מבצע היטב, אך לגבי אחת מהן – שילוב 600 חיילים לוחמים לסיוע למשטרה – צריך להציב סימן שאלה לגבי היעילות. לפני כחודש החליט הרמטכ"ל כוכבי להכניס את כל היחידות הלוחמות ובסיסי ההכשרה לסוג של הסגר – עוצר יציאות – ממושך, כדי שלא יידבקו. אבל דווקא ההחלטה החדשה על הסיוע למשטרה עלולה לסכן את החיילים ולא ברור מדוע אושרה. החיילים, משמונה פלוגות שונות מבסיסי הטירונים של חטיבות החי"ר ובסיסי הכשרות, ייחשפו לאזרחים רבים מאוד. וכשמקבלי ההחלטות בעניין הקורונה מסתכלים החוצה הם מוטרדים מאוד ממה שקורה ברשות הפלסטינית ובעיקר בעזה. ברשות מזהים מאמץ רציני להילחם בנגיף ומסייעים לה רבות. לגבי עזה, למרות הסיוע הישראלי, החשש שהוא שאם תתפרץ שם המגפה היא תגרום ללחץ פנימי שיכול להוביל לשני תרחישים: ירי לעבר ישראל, והשני – הגעה לגדר של חולים שידרשו טיפול מיוחד גם על ידי חיילי צה"ל וגם לאחר מכן בבתי חולים בישראל. לכן לוחצים בצמרת צה"ל להגביר את הסיוע לעזה, כי זהו קודם כל אינטרס ישראלי.

     

    yed660100