שתף קטע נבחר
 

לחם ושעשועים

עוד שבועיים נותרו לחופש הגדול, ואם אתם כבר שבורים לגמרי, לפניכם המפלט: חגיגת לישה ואפייה משפחתית עם הילדים. מלוכלך, אבל נורא יצירתי

חנה'לה אופה קטנה / יש לה קמח מים / כל היום היא לשה לשה / בצק בידים".

 

הכנת בצק ללחם או לעוגיות היא לא עבודה. היא משחק ילדים, ודרך נהדרת להעסיק את הטף המשועמם בימי חופשה. נכון, זה כרוך בקצת מהומה מטבחית, אבל יש גם בונוס: האירוע הופך לחוויית גיבוש משפחתית, שבסיומה אפשר להתנפל על התוצרת ולחסוך הכנה של חלק מהארוחה.

 

לחמים ועוגיות בצורות שונות הם חלק בלתי נפרד ממסורות ומפולחנים ברחבי העולם. עוגיות זנגביל בצורת אנשים או ילדים מקובלות בחגים בצפון אירופה ובארצות האנגלוסכסיות לחמים וחלות בצורת אנשים, חיות, איברי גוף וסמלים מקובלים בארצות שונות באירופה, וגם ביהדות.

 

סקירה מאלפת לגבי מקומו של הלחם המעוצב בתרבויות השונות אפשר לראות בתערכה היפה אנשי" ,הלחם׃ המוצגת זה כמה שבועות במוזיאון ארץ" ישראל׃ .בתל אביב במקום מתקיימות גם סדנאות לאפיית לחם לילדים (כדאי לברר פרטים בלוחות המודעות או במוזיאון).

 

בבית אפשר להושיב את הקטנים סביב קערה עם תערובת של בצק שמרים ולהניח להם ללוש אותו היטב. אין מערבל בעולם שיישווה ללישה בידיים, וזוהי הזדמנות חגיגית להשיג תוצאה כפולה: גם בצק משובח וגם ילדים מדושני עונג. הם ייהנו לראות איך הבצק תופח ומגדיל את נפחו, וישמחו גם לגלגל, לעגל ולעצב ממנו דמויות. אפשרות אחרת היא להכין בצק פריך, המיועד לרידוד, ולקרוץ ממנו אנשים, חיות וצורות שונות בעזרת מקדים (חותכני עוגיות) או בעזרת דוגמאות מועתקות על נייר. גוזרים את הדוגמה, מניחים על הבצק המרודד וחותכים סביב בסכין.

 

דמויות מבצק שמרים

 

למעשה זה הבצק הקלאסי להכנת חלות. ככל שלשים יותר את הבצק, הוא נעשה גמיש ומבריק יותר, וגם נוח יותר לעבודה. אם רוצים "אנשים" מתוקים יותר, מוסיפים עוד מעט סוכר לבצק.

 

חומרים:

 

4 כוסות קמח

 

1 שקית שמרי פלא או שמרית

 

3 כפות סוכר

 

2/3 כוס מים פושרים

 

קורט מלח

 

2 ביצים

 

4 כפות שמן

 

לציפוי:

 

1 חלמון טרוף

 

הכנה:

 

1. מניחים את הקמח, השמרים, הסוכר והמלח בקערה, ומערבבים. צרים גומה במרכז. טורפים את הביצים עם המים והשמן ויוצקים לגומה. מתחילים ללוש את החומרים לבצק תוך עירבוב הדרגתי של תערובת הקמח בתערובת הנוזלים.

 

2. לשים עד שנוצר בצק רך וגמיש, שאינו נדבק לקערה ולידיים, 5-10 דקות.

 

3. מניחים את הבצק בקערה, מכסים ומתפיחים עד שהוא מכפיל את נפחו.

 

4. חובטים בבצק שתפח ומחזירים אותו לגודלו המקורי. קורצים ממנו פיסות וצרים מהן צורות: כדורים (שישמשו כראש), גלילים (לידיים ולרגליים) וצורות ביצה (להכנת הגוף). מדביקים את החלקים אלה לאלה בעזרת חלמון הביצה.

 

5. מניחים את הדמויות על תבנית שטוחה, מרופדת בנייר אפייה. צרים עיניים בעזרת צימוקים או פירות מיובשים. מכסים ומניחים במקום חמים לכ - 30 דקות.

 

6. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות צלזיוס). טורפים את החלמון שנותר עם 1 כף מים ומושחים את הדמויות. אופים כ - 20 דקות או עד שמשחים.

 

"אנשי לחם" מזנגביל

 

ה"אנשים" עשויים מבצק הרידוד המסורתי המשמש להכנת עוגיות אלה באירופה.

 

חומרים:

 

2 כוסות קמח

 

1/2 כפית סודה לשתייה

 

1 כפית זנגביל טחון

 

1/2 כפית קינמון

 

100 גרם חמאה

 

1/2 כוס סוכר חום (או סוכר רגיל)

 

4 כפות דבש נוזלי

 

4 כפות מים

 

לקישוט:

 

סוכריות צבעוניות, פירות מסוכרים, צימוקים, אגוזים, פתיתי שוקולד 'וכד.

 

הכנה:

 

1. מחממים את התנור ל - 180 מעלות צלזיוס. מרפדים תבניות אפייה שטוחות בנייר אפייה.

 

2. מניחים את הקמח בקערה. מוסיפים את אבקת הסודה, הזנגביל והקינמון, ומערבבים. מוסיפים את החמאה וכל יתר החומרים ומתחילים ללוש. לשים רק עד שנוצר כדור בצק אחיד.

 

3. מחלקים את הבצק לארבעה חלקים ומרדדים כל חלק על משטח מקומח קלות לעלה בעובי 3 מ"מ. קורצים עוגיות לפי דוגמה מנייר או במקדים (חותכני עוגיות). מקשטים את העוגיות ומניחים אותן על התבניות.

 

4. אופים כ - 10 דקות. מצננים על רשת ומאחסנים בקופסה סגורה.

 

עוגיות חמאה בהירות בצורת חיות

 

בצק נוח וידידותי המתרדד בקלות ומניב עוגיות נפלאות.

 

החומרים:

 

1/4 2 כוסות קמח

 

200 גרם חמאה רכה

 

1/2 כוס סוכר

 

קליפה מגוררת מ - 1 לימון

 

1 חלמון

 

לקישוט:

 

סוכריות צבעוניות, פירות מסוכרים, צימוקים, אגוזים, פתיתי שוקולד 'וכד.

 

הכנה:

 

1. מניחים את כל החומרים בקערה ולשים עד שמתקבל בצק אחיד. אוספים לכדור ומצננים במקרר שעה לפחות.

 

2 מחממים את התנור ל - 180 מעלות צלזיוס. מרפדים תבניות אפייה שטוחות בנייר אפייה.

 

3. מחלקים את הבצק לכמה חלקים ומרדדים כל חלק על משטח מקומח לעלה דק. קורצים עוגיות לפי דוגמה מנייר או במקדים (חותכני עוגיות) ומקשטים אותן. .

 

4. אופים 8-10 דקות, עד שהבצק מתחיל להזהיב בקצוות. מצננים על רשת ומאחסנים בקופסאות סגורות.

 

תערובות מוכנות

 

גם חברות מסחריות דואגות להשכלת הקטנים, ואפילו הקטנטנים, בענייני אפייה וקי שוט. חברת "ריצ'" הוציאה לשוק שתי ערכות - "העוגה הראשונה שלי", הכוללת תערובת להכנת עוגת שוקולד, קרם וסוכריות לקישוט ואפילו תבנית אפייה, ו"ערכה להכנת כדורי שוקולד" הכוללת תערובת להכנת הכדורים, ושקיות עם סוכריות וקוקוס לקישוט. הערכות מיועדות לילדים מגיל שלוש ומעלה, בסיוע הורים (לקטנים מאוד ולעוגה הדורשת אפייה).

 

הכתבה התפרסמה במוסף 'זמנים מודרניים' של 'ידיעות אחרונות'.

 

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים