"מרכבה סימן 3": הטנק הכי ממוגן בעולם
הטנק המתקדם ביותר בצה"ל פותח כולו בישראל, והוא מצויד בשריון מתקדם, במנוע רב עוצמה ובמערכת בקרת אש מתקדמת. מניחי המטען הצליחו לפגוע באחת מנקודות התורפה שלו
בצה"ל נדהמו מהתוצאות הקשות של הפיגוע שאירע אמש סמוך לצומת נצרים, כשטנק "מרכבה סימן 3" עלה על מטען-חבלה ושלושה מאנשי צוותו נהרגו.
טנק ה"מרכבה סימן 3" נחשב לאחד מטנקי המערכה המתקדמים ביותר בעולם ולטנק הממוגן ביותר בעולם, וזאת בזכות מיקום מנועו בחזית הטנק, צלליתו הנמוכה והשריון המתקדם שלו.
"סימן 3" הוא הדור השלישי של הטנק הישראלי, שנכנס לשירות בסוף שנות ה-70. הוא מיוצר במפעל של חיל החימוש במרכז הארץ, ומשולבות בו מערכות רבות מתוצרת התעשיות הביטחוניות הישראליות. בפיתוחו הוכנסו לקחים מהשירות המבצעי של שני הדורות הקודמים של טנק ה"מרכבה" במלחמת לבנון ובאינתיפאדה.
בין השיפורים שהוכנסו בו: מנוע דיזל רב עוצמה בעל הספק של 1,200 כוחות סוס, ומערכת בקרת אש מתקדמת, המאפשרת את "נעילת" התותח בקוטר 120 מ"מ על מטרות נעות - אפילו בעת שהטנק עצמו נע. הטנק מצויד גם בחיישנים שאמורים לאתר מבעוד מועד שיגור טילים לעברו ולאפשר לצוותו לבצע פעולות התחמקות.
מאמץ רב הושקע בשיפור עמידות הטנק בפני פגיעות ובהגנה על צוותו, המונה בדרך כלל ארבעה אנשים: מפקד, תותחן, טען-קשר ונהג. המיגון המתוחכם, שפותח בישראל, מסוגל למנוע חדירת פגזים וטילים נגד טנקים לתוך תא הלחימה של הטנק, שבו יושבים אנשי הצוות. גם צריח הטנק, איזור פגיע יחסית, זכה למיגון מיוחד.
אולם גם ב"מרכבה סימן 3", כמו בטנקים אחרים, הגחון הוא החלק הפחות מוגן, וזאת כיוון שהדגש במיגון טנקים הוא על החלקים החשופים יותר לאיומים. עם זאת, מומחים טוענים כי יש צורך במטען נפץ אדיר כדי לבקע את גחון ה"מרכבה".
"אין טנק ממוגן לחלוטין"
"טנק ה'מרכבה' הוא אחד הטנקים הממוגנים ביותר בעולם - אבל לא קיים טנק אחד שהוא ממוגן לחלוטין", הסביר אמר תת-אלוף (מיל') אמי פלנט, קצין שריון ראשי לשעבר. "הפלסטינים רואים בטנק את העוצמה של צה"ל. הטנק הוא סמל עבור הפלסטינים, ולכן ניסו לפגוע בו", אמר פלנט.
קצין שריון בכיר בצה"ל אומר ל-ynet כי אצל מפתחי צה"ל קיימת דילמה תמידית אלו אזורים חשוב יותר למגן מכיוון שלא ניתן למגן את כל הטנק באופן מושלם בשל בעיית משקל שתיווצר. "המרכבה כמו טנקי מערכה אחרים ממוגן בעיקר בחלקים העליונים של התובה (הגוף) בצריח ובקדמת הטנק, שם נמצא גם המנוע שמהווה שכבת מגן נוספת לצוות. השיקולים היכן למקם את המיגון נובעים גם מהאיומים הצפויים לטנק בשדה הקרב שהם בעיקר פגזי טנקים וטילים נגד טנקים הנורים מהקרקע ומהאוויר ולפיכך הגחון הוא נקודת תורפה. לשם כך מצויידים הטנקים באמצעים נגד מוקשים ומלווים בשדה הקרב בכוחות הנדסה".
מטעני גחון, כמו זה שפגע בנקודת התורפה של הטנק, נועדו להתפוצץ מתחת לכלי רכב משוריינים בתיזמון מדויק, בדרך כלל בהפעלה מרחוק. המטען בנוי כך שרוב עוצמת הפיצוץ מופנית כלפי מעלה, והוא יכול להכיל כמה מאות ק"ג של חומר נפץ. הכנת מטען מסוג זה מעידה על יכולת טכנולוגית מתקדמת יחסית של הפלסטינים, שנשענים ככל הידוע על סיוע טכני מאיראן ומחיזבאללה.
דגם מתקדם יותר של ה"מרכבה", "סימן 4", נמצא כיום בשלבי פיתוח מתקדמים, והחל כבר בשירות מבצעי נסיוני. הטנק צפוי להחליף ב-2003 באחת מהחטיבות הסדירות את טנקי המג"ח (פטון מיושנים) והוא מצוייד במערכות מיגון מתקדמות אף יותר מן מה"מרכבה סימן 3", ובדומה למטוסי קרב יצוייד גם בחיישנים שיתריעו על שיגור או נעילה של טילים נגד טנקים המכוונים אל הטנק.
בהכנת הידיעה השתתף אורון מאירי

