הקומבינה של תוכניות התיירות
אייל פלד הפך לג. יפית, ניר חכלילי מתחרה ב'מופע של טרומן' ולמוני וקושניר בעיות משלהם. משה גלעד צפה בטלוויזיה וראה איך שיקולים מסחריים גוברים על חשיבות תיירותית
קשה להאמין למה שנאמר בתוכניות התיירות המשודרות עכשיו בטלוויזיה. בכולן, למרבה הצער שולטת איזושהי קומבינה, גלויה או נסתרת. בתוכניות התיירות נוטים משום מה לחשוב, שאנחנו הצופים מאוד תמימים: רק במקרה נקלעות אל המסך שלנו כל מיני דמויות, המייצגות כל מיני חברות. רק במקרה הן שם, ללא הסבר מניח את הדעת.
הדוגמאות הטריות ביותר צצו השבוע ובשבוע שעבר, בשתי התוכניות הראשונות לעונה של 'מסע עולמי' תוכניתו של אייל פלד.
היידי איבדה את בתוליה
הנופים שנראו בשתי התוכניות הראשונות, שהוקדשו לשווייץ ולרומניה היו יפים להפליא. אייל פלד, בולט כתמיד, שוטט בבדידות מזהרת באתרי תיירות שכאשר אני מגיע אליהם הצפיפות בהם מזכירה את הכניסה לקניון אילון ערב פסח. בתוכנית הראשונה הוא ישן, לגמרי לבד, על מצע קש שווייצרי. בתוכנית השנייה הוא סעד את ליבו, ללא שותפים, אצל אשה חביבה ומכניסת אורחים.
הבעיות מתחילות כאשר במהלך התוכנית צץ לו אורח. בשווייץ היה זה יותם מן החברה להגנת הטבע. יותם לבש חולצה עם הסמל המוכר של החברה, ונראה כאילו ירד לפני רגע מהמצדה. הוא הסביר כמה דברים על המפלים בשווייץ ועל מחוזות ילדותה של היידי בת ההרים ונמוג אל נבכי המסך. זה היה מעט מוזר, אבל בלהט הקיץ לא התעכבתי על כך. שלושה ימים אחר כך התפרסמה בעיתונות ידיעה על כך שהחברה להגנת הטבע מציעה סדרה של טיולים בשוויץ בעקבות היידי. כל חלקי הפאזל התחברו, היידי התמימה איבדה את בתוליה והאמינות קרסה והתאיידה. בשביל קומבינה כל כך פשוטה כדאי לקלקל טעם טוב של גבינה שווייצרית? (על התמיהה הגדולה שמעוררת פעילותה בחו"ל של החברה להגנת הטבע כאשר בארץ הבעיות זועקות לשמים נכתב כאן בעבר ואין צורך להרים שוב את הגבות).
בתוכנית השנייה קרה לפתע תקר בגלגל הג'יפ בו נסע פלד. ומי הופיע לפתע כדי לתקן אותו אם לא איש 'החברה הגיאוגרפית'. לשם מה נחוץ המופע הקצר והמיותר הזה? כדי לתחוב בכפית לתוך פינו, הצופים התמימים, עוד קורטוב של מיסחור ופרסום, כביכול סמוי, אבל בעצם זועק לשמים? זה היה אפשרי פעם, בימי תמימות טלוויזיונית גדולה. היום זה נראה מגוחך ופתטי. אם החברות האלה עזרו במימון – תנו להן קרדיט. אם הן חלק חשוב מן התוכן, שתפו אותן, אבל אל תתנו להן כפרס ניחומים הופעה של עשר שניות עם חיוך טוב לב.
תוכנית תיירות שמצולמת בחו"ל היא הפקה יקרה. האמינות של תוכנית כזו היא נכס יקר פי כמה מעלויות ההפקה. כאשר חברה מסחרית מממנת תוכנית בחו"ל כחלק מפעילותה וממאמציה למשוך נוסעים לטיוליה זה הופך את 'מסע עולמי' לתשדיר פרסומת ואת אייל פלד לג. יפית. האם ההמלצה על האתרים בשווייץ והעניין הרב שפלד גילה בהיידי נבע מן החשיבות התיירותית שלה או מקידום מסלולי הטיול של חברה מסחרית? קשה כבר להחליט. וגם אם המלצותיו של פלד, איש שטח ומנחה ותיק ומנוסה, היו נקיות לחלוטין, קשה כבר להתייחס אליהן ככאלה. חבל.
פרסומות סמויות גלויות כל כך
פלד לא לבד בעניין הקומבינה. אצל מתחרהו ב'רשת', ניר חכלילי מנחה 'פספורט', נצפתה לפני כמה שבועות חני נחמיאס מלמדת את בנותיה, סתם כך, בהתנדבות, את חשיבות הקנייה בדיוטי פרי לפני שטסים לחו"ל, עם שלטים ענקיים של 'סקאל' ברקע. נו באמת. מאז ה'מופע של טרומן' לא נראו פרסומות סמויות גלויות כל כך.
אם לא די בכך, מנצלים פלד וחכלילי את האמינות המקצועית שמעניקות להם התוכניות כדי להופיע בתשדירי פרסומת למוצרים מסחריים. פלד מפרסם את אחת מקופות החולים וחכלילי מחייך שבע רצון בשלטי פרסום של תחנות דלק ומהגג ברדיו על נפלאות קניית הנדל"ן בקנדה. אנשי מקצוע אמינים לא עושים דברים כאלה. מנחי החדשות, לדוגמא, ואין שום הבדל בינם לבין פלד וחכלילי מבחינת הדרישה לאמינות, לא מפרסמים נדל"ן בקנדה. מנחי חדשות התיירות מרשים לעצמם יותר וכך הם כורתים את הענף עליו הם יושבים.
המדינה נותנת את הצ'ק
התופעה הרחבה בעייתית אפילו יותר. שתי תוכניות תיירות הפנים המשודרות עכשיו, זו של מוני מושונוב וזו של אבי קושניר, זוכות במוצהר לתמיכתם של גופים ממלכתיים ועשירים. מושונוב מסייר בארץ במסגרת הפקה שממומנת בידי קק"ל וקושניר מקבל את הכסף להפקה ממשרד התיירות.
גם כאן, למרות השקיפות, יש בעיה. האם, במקרה שנתקל באתר של קק"ל שנראה מטונף ופגוע, יסגיר מושונוב בפני המצלמה את דעתו? הרי הגוף שמממן אותו עוסק בשימור ופיתוח אתרי תיירות פנים. מה הסיכוי שמישהו יאמר משהו בתוכניתו שאינו בהתאם למדיניות דוברת הקרן הקיימת? איזו ביקורת יכול קושניר להעביר על פיתוח התיירות במדינה, כאשר המדינה נותנת לו את הצ'ק בסוף החודש?
עבור הגופים המממנים זהו חלק מן הקמפיין הפרסומי. עבור הצופים זו הטעייה.

