ארוחה למסע מפרך במדבר
למה מייבשים מזון, מהי הדרך הטובה ביותר לעשות זאת ואיך מחזירים אותו למצב אכילה. שגיא קופר מתכונן למלחמה, או לצרות אחרות
שמעתם פעם על ארטיקים מיובשים? ארטיקים באמת: אני מתכוון לדברים האלה שעשויים למשל משמנת, צבע מאכל ותמציות טעם. אלה שמחזיקים במקפיא בקיץ. אלה, שבדיוק אחרי שלוש שניות מהרגע שמתחילים לאכול אותם, משאירים כתמים על החולצה? דעו לכם שיש דבר כזה – ארטיקים שעברו ייבוש והם מוכנים לשימוש, ארוזים להם בואקום בשקיות שלא צריך להחזיק בפריזר. איפה? באמריקה!
בכלל, באמריקה הגדולה מיבשים הרבה מאוד אוכל. הצבא האמריקני צייד את כוחותיו בסנדויצ'ים שהם ארוחה שלמה בפני עצמם, וכל מה שצריך לעשות איתם זה להוסיף מים. אומרים שהטעם אפילו סביר.
"מיבשים אוכל" לא נשמע טוב, אבל סקירה מהירה של אתרי אינטרנט תראה שבארה"ב לוקחים את העניין הזה ברצינות גמורה, והוא מאוד פופולרי, והאמת שבצדק מסוים.
קודם כל, אם התלבטתם מה אתם יכולים להכניס לממ"ד שלכם שיספיק לשבוע שלם, חודש ואפילו שנה, למשפחה שלמה בת ארבע נפשות, הרי שתוכלו לקבל ערכות של אוכל מיובש שיחזור לחיים עם מים בלבד, ולפעמים עם שמן. בשביל 1690$ בלבד אתם מקבלים 1672 ליברות של אוכל. בטיפ-טיפונת יותר מדולר ל-1/2 ק"ג, זאת לא נשמעת עסקה גרועה כל כך.
ועכשיו ברצינות, למה אוכל מיובש ואיך מיבשים אוכל?
בארץ הקטנה שלנו אין כל כך מקום לזה, אבל התעשיה הזאת התפתחה מאהבה הגדולה של האמריקנים לטיולים ארוכים בני שבועות בפארקים שלהם ומהחשש מפני אסונות טבע ומלחמות. בעוד חלק אורזים כמה פחיות קלות של ארוחות שלמות לטיולים, השאר מכינים עצמם לעת מצוקה אמיתית – שטפונות, שלגים או סערות. אם הדגים במסע הדיג יכזיבו, לפחות יהיה געפילטע פיש זמין בקופסא.
יבוש, הקפאה, המלחה וגם עישון, כל אלה הן דרכים לשימור מזון. הרעיון בייבוש על ידי הוצאת נוזלים מהירה, הוא לשמור על המרקם והטעם של מרכיבי המזון הבסיסיים ככל האפשר. משהו שבעישון או בהמלחה הוא בלתי אפשרי.
יבוש מוציא את המים מהמזון וכך חוסך במקום ובמשקל, וגם מונע התפתחות של חיידקים שדורשים לחות לצורך גדילה (אותו דבר עושה המלח בשימור). כידוע, מים תופסים נפח וגם משקל. אם מייבשים נכון, במהירות ראויה ובלי לתת לרקמות השונות לקרוס, הרי ששחזור המזון עם מים פשוט מאוד, ומניב תוצאות סבירות.
נכון, אין טעם פטריות מיובשות ששוחזרו במים חמים שווה לטעמן או למרקמן של הטריות, אבל אם בחוץ היתה משתוללת סופת טורנדו, סופת אבק, או סופת אב"כ, אני לא בטוח שהייתם מתעקשים על הדקויות.
אפשר לייבש אוכל בכמה דרכים. בחום, כמובן: מי שאכל סטייק בארה"ב יודע שכמו שהם יודעים להגיש סטייק עסיסי ומדמם, הם גם יודעים להפוך אותו הלוך וחזור על המחבת או על הגריל, לייבש ולהקשות אותו עד שהפרה הורתו מתהפכת בקברה. החסרון כאן הוא, שהכל מאבד מעסיסיותו ואי אפשר לעשות כלום עם הסטייק הזה (אולי חוץ מביף ג'רקי). אפשר ליבש בחום, ואכן מייבשים: בשר טחון מבושל, ירקות ופירות שונים (בעיקר לט"ו בשבט), פטריות ופרחים.
השיטה המועדפת כיום היא יבוש בהקפאה (עוד על יבוש בהקפאה). מכניסים את המזון למכל גדול, ומניחים אותו על מדפים שניתן לחמם מעט. בהתחלה שואבים מהמכל את כל האויר שיש בו – יוצרים ואקום ומורידים את הטמפרטורה ולחץ האויר למינימום אפשרי. המים שברקמות – בירקות או בבשר – קופאים ויוצאים מהסביבה הרגילה שלהם. חימום קל שבקלים, יחד עם שאיבה נמרצת מתוך המכל, ינתקו את המים ויוציאו אותם מהאוכל, שנארז אחר כך בשקיות ואקום. אם התהליך נעשה נכון, החזרת המים לאוכל אחר כך היא פשוטה והאוכל שומר על מרקם וטעם סבירים בהחלט.
היות ועדיין לא קם היזם הנמרץ שיביא את הארוחות המיובשות האלה לארץ, הנה מדריך קצר להכנת בשר טחון מיובש ומוכן לשימוש. נכון, זה לא יבוש בהקפאה, ולא יחזיק חמש שנים בארגז במחסן, אבל מצד שני בכל טיול אנחנו פחות או יותר במרחק נסיעה מכל סופרמרקט.
בשר וירקות למסע מפרך במדבר
לוקחים כ-1/2 ק"ג בשר טחון, רזה (חזה בקר יצלח למטרה הזאת) ומשחימים אותו במחבת. חשוב לבשל אותו עד הסוף. אפשר להוסיף תבלינים אם רוצים, אבל לא ירקות בשלב זה.
מסננים את הבשר מהנוזלים שיש בו, סופגים במידת האפשר עם מפית נייר ומפזרים על תבנית אפיה. אפשר להניח מגבות נייר מגולגלות בצידי התבנית.
מחממים תנור לחום הנמוך ביותר (כ-75 מעלות סלזיוס), עם המאורר בפעולה, ומניחים להתייבש במשך הלילה.
בבוקר מוציאים את פרורי הבשר, מחלקים למנות בתנור (לא מוציאים הכל בבת אחת) ומעבירים כל מנה לשקית ניילון נקיה ועבה. מוציאים את האויר מהשקית, קושרים או סוגרים אחרת ומכניסים למקפיא. השמירה במקפיא נועדה לתת אורך חיים לבשר, אבל גם אם תקחו אותו לטיול, בהנחה ששקיות הניילון היו חדשות ויבשות, הוא ישמר במשך כמה ימים, עד שתפתחו את האריזה.
אותו תהליך – הפעם של חליטה ויבוש – מעבירים את הירקות: סלרי, גזר, פטריות, בצל, וכד'. אפונה ירוקה, חסה וכרוב לא יתאימו.
בטיול, אם חפצה נפשכם בנזיד, הוציאו בשר וירקות לסיר גדול (הם יתנפחו), הוסיפו מים ותנו לתכולת הסיר לנוח כרבע שעה. לבישול, פוררו פנימה קובית מרק בשר (O.X.O, למשל), או תבלינים אחרים ובשלו על אש נמוכה עד שמוכן. עם אותם המרכיבים אתם יכולים להכין מרק או אפילו המבורגר, פשוט התיחסו לבשר כאל בשר טחון והמשיכו לפי המתכון האהוב עליכם.

