שתף קטע נבחר

תקווה לחולי הסוכרת: תרופה במקום זריקה

בשורה לחולי הסוכרת: פיתוח ישראלי חדש עשוי לחסוך מכם את הדקירות היומיות. על התרופה החדשה ועל מחלת הסוכרת לרגל יום ההתרמה לחקר המחלה

מדען ישראלי עשוי להעניק תקווה לעשרות אלפי חולי סוכרת בישראל ולמיליונים נוספים בעולם הנאלצים לדקור עצמם מידי יום בהזרקות אינסולין – רק כדי לחיות: אריה גרוזמן, דוקטורנט במחלקה לפרמקולוגיה באוניברסיטה העברית הצליח לפתח חומרים אשר עשויים לאפשר טיפול חדשני לבקרת רמת הסוכר בדמם של החולים. הפיתוח החדשני של גרוזמן כבר נרשם כפטנט לתרופה חדשה על ידי האוניברסיטה העברית.
בניגוד לתרופות קיימות הפועלות על תאי הלבלב שמייצרים ומפרישים את ההורמון אינסולין, או גורמות להגברת פעילות האינסולין בתאי הגוף השונים, מנגנון פעולת החומרים החדשים אינו תלוי בהורמון אינסולין.
"חוסר התלות באינסולין מאפשר פתרון לשתי בעיות אופייניות הקיימות אצל חולי סוכרת מבוגרים", מסביר גרוזמן, "התנגדות של תאי הגוף לפעולת האינסולין וירידה הדרגתית ביכולת תאי הלבלב לייצר את ההורמון אינסולין. תהליך הפיתוח הנמצא עתה בעיצומו, עשוי להביא לתרופות חדישות, העשויות להועיל בעיקר לחולי סוכרת הסובלים מהתנגדות לאינסולין או מיצירה בלתי מספקת של ההורמון אינסולין".

סכנת הישרדות

ללא הדקירות וזריקות האינסולין לא היו שורדים חולי סוכרת הנעורים בישראל. ההורמון אינסולין, דואג להחדיר את הסוכר מהדם לתאי גופם של החולים. היום ייערך יום ההתרמה שהכנסותיו יוקדשו לחקר מחלת הסוכרת.
על פי נתוני האגודה הישראלית לסוכרת חיים בישראל כ- 400 אלף חולי סוכרת, ולהערכתם קיימים 300 אלף נוספים אשר אינם יודעים על היותם חולים. 40 אלף מתוכם חולים בסוכרת נעורים הקרוייה גם "סוכרת סוג 1", וההערכות הן כי כ- 30 אלף נוספים טרם אובחנו במחלה.
תאי ה"ביטא" שתפקידם בגוף להפריש אינסולין נהרסים אצל חולי סוכרת הנעורים. חולים אלו חייבים להזריק לעצמם את הורמון האינסולין בבטן או בזרוע. בלעדי הזריקה מרחפת מעליהם סכנת הישרדות אמיתית שכן בתוך זמן קצר עלולים החולים להגיע לכדי מצב רפואי מסכן חיים ולאבד את הכרתם.
אולם בשל בעיית חילוף החומרים בגופם של החולים והשיבוש המתמיד במנגנון החדרת הסוכר לתאי הגוף, מלווה שורת מחלות ארוכה את החולים. חלקם לוקים במחלות לב וכלי דם הגורמים לא אחת לכריתה של רגל או עיוורון. אחרים עשויים ללקות בפגיעה כלייתית ומחלות נוספות מסכנות חיים.
משנות השמונים ועד היום נרשמה מגמת עלייה באחוזי התמותה ממחלת הסוכרת בישראל. על פי נתוני האגודה הישראלית לסוכרת, העליה בולטת במיוחד בקרב האוכלוסייה הערבית והנשים הערביות בפרט. בעשור השלישי לחייו של חולה הסוכרת סיכוייו גדלים פי ארבעה למות ביחס לאוכלוסיה הכללית.

מגיפה כלל עולמית

לדברי פרופ' איתמר רז, נשיא האגודה הישראלית לסוכרת, המחלה המטבולית הנפוצה ביותר בקהילה היא סוכרת מבוגרים (או סוכרת סוג 2). כיום מעריכים כי בעולם ישנם כ-180 מיליון חולי סוכרת, ומצפים כי מספר זה יכפיל עצמו בתוך 20 שנה. "נתונים מדאיגים אלה הפכו את מחלת הסוכרת למגיפה כלל עולמית", אומר רז, "ומאחר ומדובר במחלה הגורמת לתמותה משמעותית, חשוב לפתח ללא דיחוי אמצעי מניעה להתפתחות המחלה".
להבדיל מסוכרת נעורים הנגרמת על פי ההערכות בשל גורמים גנטיים, הרי שסוכרת מבוגרים ניתנת למניעה. כיום מאמינים המומחים כי סוכרת המבוגרים נגרמת בשל השמנת יתר וקריסה של תאי הביטא מפרישי האינסולין בלבלב, לנוכח כמויות הסוכר הגבוהות הנצרכות. המחקרים מוכיחים כי ניתן למנוע או לדחות את הופעת הסוכרת באמצעות שמירה על משקל גוף תקין והקפדה על עיסוק בפעילות גופנית.
היום ייערך יום ההתרמה השנתי למען חולי הסוכרת בישראל תחת הסיסמא "סוכרת זה לא עתיד כתוב מראש". במהלך יום ההתרמה ייערך יריד סוכרת במרכז הירידים והקונגרסים בחיפה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: האוניברסיטה העברית
גרוזמן. בקרת רמת הסוכר
צילום: האוניברסיטה העברית
צילום: מיכאל קרמר
אינסולין. דקירות יומיות
צילום: מיכאל קרמר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים