שתף קטע נבחר

 

בכיר בפיקוד דרום: "צה"ל נערך לפעילות קרקעית בעזה"

הלילה נחתה פצצת מרגמה בתוך מוזיאון בכפר דרום, ורסיסים עפו מעל ראשי המבקרים. במערכת הביטחון משוכנעים: זה רק עניין של זמן עד שיתרחש פיגוע רב-נפגעים בהתנחלות או במוצב של צה"ל ברצועה, והדבר יביא לחידוש הפעילות בעומק הרצועה. ההערכות פסימיות, התוכניות ידועות והכוחות כבר ערוכים. "זה יכול לקרות בכל יום", אומר קצין בכיר

ההצעות הפלסטניות להודנה חדשה תפסו את פיקוד דרום מוכן – אם כי לא להפסקת אש מחודשת, אלא דווקא לחידוש המבצעים הקרקעיים בעומק רצועת עזה, לצד פעולות ההתנקשות מן האוויר. "זה יכול לקרות בכל יום", אמר קצין בכיר בפיקוד דרום. "זה תלוי בדברים כאלה ואחרים שהפלסטינים יכולים לעשות".

 

הקצין התכוון לפיגוע גדול בהתנחלות, נגד כוח של צה"ל או באחד ממוצבי צה"ל ברצועת עזה או סביבה. ההתרעות להתחדשות הפיגועים ברצועה אינן מותירות בידי המתכננים הצבאיים ספקות רבים מדי, או אפשרויות מגוונות מדי – הפיגוע הגדול כבר בדרך. לפיכך, התכניות המבצעיות למבצעים קרקעיים גדולים כבר מוכנות, והכוחות, בעיקר מחטיבת "גבעתי", שנשאה בעיקר עול המבצעים בסבב הקודם, כבר ערוכים.

 

את הסיבות להערכות הפסימיות של מפקדי צה"ל ניתן להבין בקלות יחסית על סמך הסטטיסטיקה: לפני תקופת ההודנה נודעה הגיזרה הדרומית של רצועת עזה כספקית אירועי הטרור העיקרית בשטחים, ואירועי הטרור בה היוו כ-40 אחוזים מכלל האירועים של צה"ל, מן החרמון ועד אילת. המדד עמד על כ-100 ארועים מדי שבוע.

 

בראשית תקופת ההודנה ירדו האירועים לכדי 25 ארועים בשבוע, אך בימים האחרונים חוזרת כמות הפיגועים ותופחת לממוצע שלפני הפסקת האש. השבוע נראה כי מספר האירועים אף יעלה על הממוצע: ביום רביעי בצהריים כבר נספרו יותר מ-95 אירועים שונים, ובמהלך הלילה נוספו להם עוד כמה. עד סוף השבוע צפוי המספר לעבור את ה-120. "לעיתים", אמר הקצין, "מחבלים עוברים דרך העמדות הפלסטיניות בדרך לפיגועי ירי".

 

גם הפעילות שמבצעים כוחות הרשות הפלסיטינית נראית למפקדי צה"ל ברצועה כ"צחוק מן העבודה", עד כדי כך שמפקד החטיבה הדרומית, אלוף-משנה פנחס זוארץ, הודיע למקבילו הפלסטיני, עומר עאשור, בפגישתם לפני שבועיים, כי אם כוחותיו לא יתחילו לפעול - אין טעם בהמשך הפגישות בשלב זה.

 

לכאורה, אמורים היו שני המח"טים, הישראלי והפלסטיני, להיפגש השבוע, שכן הפלסטינים העבירו כוחות לאזור רפיח, ואפילו הצטלמו כשהם שופכים בטון וסותמים מנהרות להברחת אמצעי לחימה. לאחר כמה ימים שבהם בחנו בצה"ל את הפעולה, וניתחו את הממצאים המודיעניים, הודיעו אתמול קצינים בכירים חגיגית כי כל האטימות בוצעו במנהרות שכבר אינן פעילות. יתרה מכך, "הם אטמו מנהרות שאנחנו פוצצנו כבר בעצמנו, וממילא הן מושבתות", אמר קצין בכיר. "אם קודם ראינו שמדובר ביחסי ציבור, היום אנחנו יכולים גם להוכיח את זה. איש מבין המבריחים לא נעצר".

 

המחדל של אז, המחדל של היום 

 

בשבוע האחרון חודש ירי הרקטות ופצצות המרגמה ביתר שאת. הלילה נחתו שלוש פצצות בלב ההתנחלות כפר דרום שבמרכז הרצועה. אחת מהן נחתה במבנה המוזיאון לחקר השואה, בשעה ש-30 גברים מן הישוב צפו במקום בסרט תיעודי. הפצצה נחתה בחדר הסמוך לאולם ההקרנה, רסיסיה חדרו מבעד למחיצה המפרידה בין האולמות והתעופפו מעל לראשי הצופים ונתקעו בקירות האולם.

 

בזמן נפילת המרגמה צפו באולם ההקרנה בסרט "תיאום כוונות", העוסק במלחמת יום הכיפורים ובסיפור חייו של הרב חיים סבטו שלחם במלחמה. "הסרט ההוא עוסק במחדל של הממשלה באותה תקופה, והפצצה שנפלה בסמוך לאולם מזכירה לנו את הסרט שבו אנו חיים כבר שלוש שנים ואת המחדל של הממשלה בימינו", אמר ערן שטרנברג, דובר המועצה האזורית חוף עזה.

 

מחיר הכדור

 

הברחות הנשק, לדברי הקצין הבכיר, מתנהלות גם כיום באין מפריע, מדי יום ביומו, וכמות המנהרות נותרה כשהיתה – 10 עד 14 מנהרות. המדד המרכזי המשמש את צה"ל לבדיקת כמויות אמצעי הלחימה המוברחים הוא "מדד מחיר הכדור": כאשר מצליח צה"ל להרוס מנהרות, נוצר מחסור בתחמושת ומחיר כדורי הקלאצ'ניקוב מאמירים. כך היה, למשל, זמן קצר לפני ההודנה, כאשר צה"ל פעל מדי יום באיזור רפיח להרס המנהרות ולמניעת הכניסה אליהן. "אז היה מחיר כדור בודד מגיע לכ-21 שקלים", אמר הקצין. "היום הוא כבר מגיע ל-14 שקלים".

 

הכדורים, לצד חמרי הנפץ התקניים ופצצות האר.פי.ג'י, עושים את דרכם מרפיח גם צפונה, לעזה. בכיוון ההפוך זורמים לדרום הרצועה ידע ומומחים, שמשביחים את איכות פצצות המרגמה ורקטות הקסאם. כולם נוסעים בכביש האורך המרכזי של הרצועה, ציר טנצ'ר המפורסם, שצה"ל אינו מרבה להפריע לתנועה הפלסטינית שבו מתוקף הסכם העברת האחריות הביטחונית.

 

"בימים האחרונים השביחו הפלסטינים את פצצות המרגמה, והפצצות שנורות בדרום הרצועה זהות לפצצות שהיו קודם לכן רק באזור הצפוני. זה נכון גם לגבי רקטות הקסאם, שבאמצעותן מנסים הארגונים ליצור איתנו מאזן הרתעה", אמר הקצין.

 

מפקד חטיבת גבעתי, אלוף-משנה עימאד פארס, צפוי לסיים בשבוע הבא את תפקידו ולפנותו למחליפו, אלוף-משנה אייל אייזנברג. כמה קצינים בחטיבת גבעתי תהו אתמול בקול, לאור המצב העדין, "האם על המבצע הבא יפקד עדיין עימאד, או אולי כבר המח"ט החדש, אייל".

פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים