חגים על גלגלים: שוק האופניים
הביקושים לאופניים מגיעים לשיאם לקראת יום כיפור. הרשתות והיבואנים מציעים מאופני פנאי ושטח יקרים לכל המשפחה עד למותגים לא מוכרים המיובאים מהמזרח. דגמים, מחירים ואבזרים לרכיבה
הביקושים לאופניים מתחילים באביב, עם פרוץ הקיץ, ומגיעים לשיאם לקראת יום כיפור. חנויות וייבואניות האופניים מנפחות את הגלגלים, מקשטות את השלדות - וממתינות להתנפלות ההמונים.
בישראל פועלים היום כ-15 ייבואני אופניים וכן כמה יצרנים מקומיים. נהוג להבחין בין שוק האופניים הממותגים, הכוללים חברות כמו ראלי, ספשלייזד, פיג'ו, טרק, מרידה, קנונדייל, K2, טייפון ואחרים, לבין השוק הלא ממותג, הכולל יצרנים קטנים ומוצרים המיובאים מארצות המזרח.
מנכ"ל הפיתוח העסקי של יבואנית האופניים מצמן את מרוץ, עדי פרומקין, אומר כי אופניים שאינם ממותגים מיוצרים בעלויות נמוכות. לרוב הם מצויידים במערכות בלימת זעזועים בסיסיות, שלא יעמדו בשימוש אגרסיבי ומאסיבי כמו קפיצות ממדרכות. כמו-כן קיים קושי רב להשיג להם חלקי חילוף.
פרומקין אומר עוד, כי מסגרות אופניים מסוג זה מיוצרות מחומרים בסיסיים ופשוטים כפלדה וברזל ולכן הם כבדים בכ-30% מהאופניים הממותגים, המורכבים מחלקי אלומיניום קלים. גם מכלולי ההילוכים והמעצורים חשובים, כאשר החברה השולטת בשוק זה היא 'שימנו' היפנית. עם זאת, מסכם פרומקין, אין כל הכרח לרכוש בתחילת הדרך אופניים ממותגים, שעלותם גבוהה יותר מהאחרים.
רשת רוזן ומינץ מתמקדת בייבוא אופניים, רולר בליידס וספורט אתגרי. לצד חנויות הרשת (5 סניפים בארץ) מפעילה החברה מחלקה סיטונאית המתמחה בשיווק ומכירה לרשתות ולחנויות אופניים ברחבי הארץ.
גדי מינץ מהנהלת הרשת מבקש להזכיר בראש ובראשונה כי אופניים הם כלי תחבורה, וצריך להתייחס אליהם ככאלה. חשוב להתאים את גודל האופניים לרוכב ולא להשתכנע לקנות אופניים ב'מידה יותר גדולה'. אופניים הם לא בגד אלא כלי שחייב להיות בטיחותי ולכן צריך להקפיד על כך שהילד יגיע עם רגליו לרצפה כאשר הוא יושב עליהם.
מינץ אומר עוד, כי אופניים רבות בשוק הישראלי הן מאיכות ירודה, וכי חלק גדול מהאופניים שניתנות היום כמתנה או במחירים מוזלים במבצעי קידום מכירות לא יחזיקו מעמד יותר מחודשיים-שלושה. גלגלי השיניים שלהם נשברים מהר, זרועות הפדלים נופלות, הגלגלים מתעקמים והמעצורים לא מספיק יעילים. והכי גרוע - הם לא בטיחותיים, אומר מינץ.
קניין רשת מגה ספורט, משה סיני, לא ממליץ לקנות אופניים מיצרן 'עלום שם', אבל אומר שאין בעיה לקנות כאלה מתוצרת טיוואן. אגב, גם פיג'ו או ראלי מיוצרים היום במזרח והם כבר מזמן אינם צרפתיים.
תמיר אשל, מבעלי חברת DAA, ייבואנית אופני קנונדייל היוקרתיים, אימן בעבר את נבחרת ישראל באופניים. אשל מציע להורים לצאת לרכוב עם הילדים, ולא רק ביום כיפור. בדרך זו תוכלו גם לפקח עליהם בטיחותית וגם לגלות את חוויית הרכיבה, שאולי נשכחה מכם. לדבריו, בשנתיים האחרונות מסתמן טרנד חזק חדש של רוכבים חובבים, שטרם נראה כמותו בארץ.
מתלת-אופן לאופני שטח
קטנטנים מגיל שנה וחצי יכולים היום כבר 'לרכוב' על אופניים, יותר נכון תלת-אופן צבעוני וחינני עם ידית דחיפה וסלסלה. תלת אופן כזה נמכר בין השאר ברשתות שילב, טויס-אר-אס, צעצועים חצי חינם ומגה ספורט במחירים 320-79 שקל (עם או בלי ידית). לגירסה המשופרת יותר יש פטנט: כאשר דוחפים את הילד הפדלים לא מסתובבים והם נכנסים לפעולה רק כאשר הילד מפעיל עליהם כוח.
בקטגוריה זו מציעים ברשת מגה ספורט תלת-אופן Sport Trike בצורת אופנוע הארלי דוידזון ב-299 שקל (שם אומרים שגם בני 16 קונים אותו) ובטויס-אר-אס אפשר למצוא תלת-אופן מאובזר באטרקציות כמו דינוזאור ב-200 שקל. ברשת כפר-השעשועים מוכרים טרקטורון עם מצבר נטען ב-495 שקל (כל אלה מחירי מבצע לחגים).
לילדים מגיל 4 עד 8 האופניים הנמכרים ביותר הם BMX, בלי הילוכים ומעצורי רגל, להם ניתן לחבר גלגלי עזר. המחירים נעים בין 350-200 שקל, ולא תמיד הם כוללים הרכבה. המומחים בתחום אומרים, שמגיל 6 אפשר לעבור כבר לאופני הרים החל מ-20 אינץ' (גודל הגלגל), ולהגביה את הכיסא עם גדילת הילד. מחיר אופניים כאלה מ-400 שקל ומעלה.
ילדים מגיל 13 יכולים כבר לרכוב על אופני הרים בגודל 26', שמחירם הממוצע נע בין 1,500-349 שקל. מומלץ להתחיל מאופניים בסיסיים עם מרכב אלומיניום עם מעצורים אנכיים (V-breaks), עליהם אפשר להוסיף בולמי זעזועים, למי שאוהב לקפוץ על מדרכות או לעלות על מכשולים.
המבוגרים יותר ומביני דבר, עבורם הרכיבה על אופניים היא חלק מהחיים, נוהגים לקנות אופניים ממותגים או שילדה ערומה, עליה מרכיבים את כל חלקי המערכות. כאן כבר מפרידים בין אופני שביל (או שטח) לבין אופני כביש, כאשר המחיר נע בין 5,000 ל-30,000 שקל.
יש שלדות המגובות באחריות היצרן לכל החיים, מסבירים באופני קנונדייל, חלקים כמו מזלגות, הילוכים ובולמים מתחדשים כל הזמן, הצבעים מתרעננים והצרכנים מגיבים בהתאם ומחפשים להשתדרג.
בתחום המקצועי נמכר מעתה בארץ גם המותג האמריקני K2, המיובא על ידי אר.אס. ספורט מהרצליה ומשווק בחנויות ברחבי הארץ. רוכבי האופניים בארץ מודעים למותגים החזקים בעולם ולא נרתעים להוציא אלפי שקלים על אופניים איכותיות, אומר זאב ארבל, מנכ"ל ההחברה המייבאת.
מקסדה למנשא למכונית
אשר לאביזרים - הם חלק בלתי נפרד מהמערכות המתגלגלות, ומהווים הוצאה נוספת לא קטנה. בתחום זה נכללים: קסדות, משאבות, מגיני ידיים וברכיים (מרפקים לאנשי הסקייטבורד), ביגוד רכיבה מקצועי, מנשא למי שתייה, ערכה לתיקון תקרים, פנימית לגלגל, ידיות גומי לכידון, פעמונים, פנסים ומחזירי אור ועד מנשא אופניים שמתלבש על אחורי המכונית.
המחירים: קסדות החל מ-30 שקל, מגוון ערכות תיקונים לאופניים בכ-50 שקל, מגינים לידיים ולרגליים החל מ-10 שקל, צמיגים חדשים החל מ-40 שקל, מושב לאופניים החל מ-35 שקל ומנשא למכונית ל-3 זוגות אופניים החל מ-130 שקל.
כמעט כל חנויות האופניים מציעות בימים אלה אבזרים במבצעים ונותנים הנחות גדולות בעיקר על קסדות למי שקונה אצלם את האופניים. ברשתות מסויימות מציעים ללקוחות הקבועים בדיקה כללית ללא תשלום. ברשת מצמן את מרוץ, לדוגמה, נותנים ללקוחות הקבועים את הבדיקה חינם עד סוף אוקטובר ומציעים מחירי מבצע על האבזרים החיוניים. גם ברשת הום סנטר מציעים עכשיו מבחר אבזרים במחירים מוזלים.
כדאי להתעכב על מוצר חדש ומוצלח בתחום: מעמד לאופניים מפלדה מגלוונת וצבעונית, שפותח לאחרונה על ידי חברת בלוקר מכרמיאל. המעמד מיועד להרכבה עצמית וכבר משווק בהולנד ובמדינות אירופאיות רבות. בארץ הוא נמכר בשלב זה ברשת טויס אר אס במחיר 150-99 שקל, לפי מספר האופניים החונות עליו.
קורקינטים: דיווש ותנועה
תחום מוצרי הגלגלים כולל לצד האופניים גם את הקורקינט, הסקייטבורד והרולר בליידס. הלהיט שכובש את הארץ הוא קורקינט תלת-גלגלי המאפשר לנוע קדימה מבלי לדווש ולהוריד את הרגל למדרכה אלא באמצעות תנועות הגוף של הרוכב, וניתן להגיע איתו למהירות של עד 30 קמ"ש. ברשת טויס-אר-אס הוא מכונה טריל ונמכר במחיר היכרות של 400 שקל, ובמחיר דומה נמכר הטוויסטר של מגה ספורט.
ברשת סקאל ספורט עושה את דרכו החדשה בארץ קורקינט תלת גלגלי בשם טריק, הטוען להיות המוצר המקורי היחיד בשוק (במחירים שבין 1,300-500 שקל). הוא מגיע בגדלים שונים (לילדים מגיל 4 ולגדולים יותר) והמומחים לכלי אומרים שאחרי אימון של עבודת ידיים, אגן ורגליים אפשר להגיע איתו למהירות ולקפיצות נחשוניות.
אשר לקורקינטים בעלי שני גלגלים הנעים עם דיווש: ברשת כפר השעשועים אפשר למצוא כאלה החל מ-100 שקל ובטויס אר אס יש קורקינטים בעיצובים חדשניים במחיר מבצע של 250 שקל. כל הקורקינטים ניתנים לקיפול וקלים לנשיאה.
בתחום הסקייטבורדים נציין את אלה של חברת קריפטוניקס האמריקנית, שהגיעו זה עתה לארץ ומשווקים ברשת ספורט ורטהיימר. הם מיוצרים משכבות עץ מייפל ומגיעים במהירויות שונות ועם איורים פסיכדליים ססגוניים (המחיר: בין 500-250 שקל). ברשת טויס-אר-אס ומגה ספורט נמכרים סקייטבורדים החל מ-70 שקל.


מומלצים