שתף קטע נבחר

 

תפוח אדמה לוהט ושמו - "אברבנאל"

השבוע הכריזו העובדים על ניתוק מגע ממנהל בית החולים - "שלא תומך בנו במלחמה נגד סגירת המוסד". משרד הבריאות ביקש מהם אתמול להשעות את צעדיהם – אבל הם עומדים במריים ומסרבים. הנושא הועבר להכרעת נציב שירות המדינה, שיקבע: מה יעלה בגורל 500 החולים הפסיכיאטריים ו-500 העובדים המתוסכלים?

תפוח האדמה הלוהט ששמו בית החולים הפסיכיאטרי "אברבנאל" בבת ים התגלגל בסוף השבוע אחר כבוד לידיו של נציב שירות המדינה, שמואל הולנדר, שיחליט בימים הקרובים מה יעלה בגורלו של המנהל, ד"ר מוטי מרק.

 

משבר האמון בין עובדי המוסד למנהל בשנתיים האחרונות הגיע השבוע לשיא חדש, כאשר ועד עובדי המוסד, הכולל רופאים, עובדי סיעוד ועובדי מינהלה, הודיע כי הוא מסרב לעבוד עם המנהל, להשתתף עמו בישיבות ולקבל ממנו הנחיות. משרד הבריאות ביקש אתמול מהעובדים להשעות את צעדיהם החריפים ולחזור לעבוד עם המנהל – אולם הם סירבו להנחיותיו, והם ממשיכים בצעדיהם החריפים.

 

בית החולים הבת-ימי הוא אחד מבתי החולים הפסיכיאטריים הגדולים בישראל, וכולל 500 מיטות אשפוז. הרקע לסכסוך הוא כוונת משרדי האוצר והבריאות לסגור את המוסד, שד"ר מרק הצטרף אליה, כאשר קרא להעביר מאושפזים ל"טיפול בקהילה" (היינו, להוסטלים שיקומיים) במקום בבית החולים.

 

באוצר, כמובן, התלהבו מהתוכנית לקצץ מיטות אשפוז, אבל העובדים טוענים כי "טיפול בקהילה" איננו חלופה ממשית או ריאלית לבית החולים. לטענתם, ד"ר מרק לא מסייע להם במאבק על עתיד המוסד והוא אינו מתפקד כמנהל.

 

העובדים נגד המנהל

 

בשבועות האחרונים חתמו כל בכירי בית החולים ויותר מ-80% מעובדיו על הצהרה שבה כתבו כי אין להם אמון במנהל, ושיגרו אותה למשרד הבריאות.

 

"אנחנו החלטנו על ניתוק ממנהל בית החולים – לא מההנהלה של בית החולים", הסביר מנהל מחלקת מעון יום ילדים וחבר הוועד, ד"ר גדעון אבידן, "וזה ניתוק פרסונלי לחלוטין. ניתוק הקשר עם מנהל בית החולים משמעותו שאנחנו לא משתתפים בישיבות איתו ולא מקבלים ממנו הוראות ישירות, אבל משתפים פעולה עם הנהלת ביה"ח – סגן המנהל ועם המנגנון האדמיניסטרטיבי.

 

"החלטנו על הניתוק משתי סיבות: הראשונה, תפקודו הלקוי של ד"ר מרק כמנהל ביום-יום בעבודה. במקביל גם אנחנו הגענו למסקנה שהאיש לא מנהל את העניינים כמו שצריך, ולכן פנינו למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, למנכ"ל הקודם, בועז לב, ולעוד אנשים בהנהלת משרד הבריאות, כולל מבקר המשרד, אריה פז. סיבה נוספת לאי אמון שלנו, זה שבמלחמה שלנו על הישרדות ביה"ח נגד הסגירה, המנהל עצמו לא תמך, לא עזר ולא עשה שום פעולה שבעצם היא שיתוף פעולה איתנו בעניין הזה".

 

"אנחנו נמצאים במצב של כאוס ניהולי מזה שנתיים וחצי", הוא מוסיף, "ואנחנו מתריעים וחוזרים ומתריעים, ונוצר מצב שכל הרופאים הבכירים הקבועים של ביה"ח, ללא יוצא מן הכלל – אין להם אמון במנהל בית החולים. כנ"ל לגבי למעלה מ-80% מהעובדים. לא ברור לנו למה ממתינים: 500 חולים ו-500 עובדים תלויים בפרסונה שנמצאה לא מתאימה לתפקיד".

 

"משרד הבריאות עצמו קבע שהאיש לא מתאים לתפקיד", הוא אומר, "כך שגם הממונים עליו וגם הכפופים לו חושבים שהאיש לא מתאים. חשוב לציין שהמשרד פיטר אותו כבר לפני שנה וחצי, אבל הוא הגיש ערר לבית הדין לעבודה והתיק הופנה לגישור. הליך הגישור לא התקדם בכלל, והתיק חזר עכשיו לבית הדין לעבודה, והוא למעשה לא עזב את בית החולים לרגע. שום דבר לא זז בבית הדין, ואין אפילו נסיון של הנהלת המשרד לזרז את העניין.

 

"יותר מ-80% מהעובדים הקבועים חתמו בשבועות האחרונים על הצהרה שאין לנו אמון במנהל. כל הרופאים הקבועים חתמו, ללא יוצא מן הכלל – מנהלי מחלקות, מנהלי חטיבות, שני רופאים שהיו סגני בית החולים קודם לכן".

 

מה יקרה אם ביה"ח באמת ייסגר?

 

"אם בית החולים חלילה ייסגר יהיו כאן הומלסים. בארה"ב חולה סכיזופרני מאושפז שלושה שבועות ואז הוא משוחרר, לא כי הוא בריא – אלא כי הביטוח מפסיק לשלם עליו. בארה"ב 90% מההומלסים הם חולים סכיזופרניים. לחולים קשים לוקח חודשים להתאזן ולמצוא סידור אלטרנטיבי בבית חולים. קיומם של החולים ברחוב משמעותו שהם יהיו בסכנת חיים, משום שהם לא מסוגלים לדאוג לעצמם".

 

משרד הבריאות סירב לאפשר למנהל ביה"ח, ד"ר מוטי מרק, או לכל איש אחר מהנהלת המשרד, להתראיין בנושא, ומסר בתגובה: "הקביעה מי מנהל מוסדות רפואיים במדינת ישראל אינה נתונה בידי העובדים. ישנן דרכים מקובלות לפתור סכסוכי עבודה וזו אינה הדרך המתאימה. במשרד התקבלה הודעת ועד עובדי אברבאנל, והנושא הועבר לטיפול נציבות שירות המדינה".

 

בג"ץ שהגישו העובדים בתביעה לפיטורי המנהל יידון בירושלים בעוד כחודש. בקרוב תמשיך גם להתברר תביעה נוספת בעניין, שנמצאת בהליכים ממושכים בבית הדין לעבודה.

 

מנציבות שירות המדינה נמסר בתגובה, כי "הנציבות לא מתיימרת לנהל את משרדי הממשלה ובתי החולים בישראל. האחריות לכך עדיין מוטלת על משרד הבריאות, ואנחנו ננסה לעזור להם בכך".

 

בימים הקרובים תקיים הנציבות ישיבה בעניין, יחד עם נציגי משרד הבריאות ומשרד המשפטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים