מה ההבדל בין דיאט ללייט?
סקר: הצרכנים מתבלבלים בין ההגדרות הרבות של המוצרים הדיאטטים
לקראת השקת ממרח המרגרינה החדש אוליביה ויקול חצי אחוז שומן, ערכה חברת טלסקר-מטר סקר עבור היצרנית, ובו נבדקה מודעות הציבור למוצרים דיאטטיים. מהסקר עולה, כי אנשים אינם יודעים כלל מהו ההבדל בין דיאט לבין לייט, הבדל שיכול להגיע לפעמים לפער של 6 קלוריות.
לפי הסקר, 30.3% מהנשאלים חושבים שבמוצר דיאט יש פחות קלוריות מלייט; 27.3% חושבים כי במוצר לייט יש פחות קלוריות מדיאט; 25.3% ענו כי בשניהם יש אותה כמות קלוריות ו-27.1% הודו שאינם יודעים מיהו מה.
אז מה באמת ההבדל בין דיאט ללייט? רשמית מונחים אלה כלל אינם קיימים, ולכן אין פלא שהציבור מבולבל. החברות אימצו מונחים אלה מלועזית, כאשר בעברית המונח התואם מוצרי דיאט הוא דל קלוריות, והמונח התואם ללייט הוא מופחת קלוריות.
כדאי לדעת: בניגוד למה שנהוג לחשוב, מוצר דיאט מכיל בדרך כלל פחות קלוריות ממוצר לייט. המחלקה לתזונה של משרד הבריאות נתנה בהם סימנים:
דל קלוריות: כאשר כמות הקלוריות היא לא יותר מ-40 קלוריות ל-100 גרם או מ"ל מזון, ובמשקאות (שאינם כוהליים), ביניהם תרכיזים ואבקות להכנת משקה - כמות הקלוריות צריכה להיות לא יותר מ-20 קלוריות ל-100 מל משקה מוכן לשתייה.
מופחת קלוריות: מוצר מזון שבו כמות הקלוריות אינה יותר משני שלישים בהשוואה למוצר המקורי (לא לזה שהוא דל קלוריות, אלא המוצר 'הרגיל').
דל שומן: מוצר מזון שבו כמות השומן הכולל היא לא יותר מ-2 גרם שומן ל-100 גרם או מ"ל מזון.
מופחת שומן: מוצר מזון שבו כמות השומן לא יותר משני שלישים בהשוואה המוצר המקורי.
ללא או נטול שומן: מזון שבו כמות השומן אינה עולה על 0.5%.
לילית רומם, מנהלת שומרי משקל, מסבירה: כדי לדעת מהו לייט יש להשוותו למוצר המקורי, כמו למשל חלבה לייט מול חלבה רגילה. ברוב המקרים מגלים, כי מוצר דיאט מכיל פחות קלוריות מלייט, בהשוואה למוצר המקורי, שהוא עתיר קלוריות.
אשר לאחוזי השומן (שיטה שנהוגה לדבריה בעיקר באירופה וארה"ב ופחות בישראל) 1/2% שומן משמעו שבכל 100 גרם של המוצר יש חצי גרם שומן.
רומם ממליצה ללקוחות תוכניות ההרזיה לצרוך מוצרים בסיסיים (כמו גבינות וחלב) שהם דלי או מופחתי קלוריות, אך לבחור ממתקים ופינוקים לפי הטעם. לא כדאי להתעקש על גלידה או ממתק דל קלוריות אם הוא איננו טעים. חבל שהפינוקים יהפכו לעונש.


מומלצים