מה אוכלים הילדים
הילדים בחופשה, ומכירות ארוחות הילדים ברשתות ההמבורגרים מתגברות. באיזו רשת ארוחת הילדים היא הטעימה ביותר, הבריאה ביותר, הכי פחות משמינה והכי משתלמת? ערכנו השוואה מקיפה שכללה בדיקות טעם, הרכב תזונתי ומצב מיקרוביאלי, בסיוע מכון חותם, מעבדות אמינולאב והדיאטנית ענת מטיאס. המסקנות לפניכם
ארוחות הילדים ברשתות ההמבורגרים אחראיות לכחמישית עד רבע ממכירות הרשתות הללו. בקיץ, כשהילדים בחופשה ונוהרים אל רשתות ההמבורגרים, גדל הביקוש לארוחות ילדים בכשליש ויותר בהשוואה לשאר חודשי השנה. על רקע זה, ועל רקע העובדה שבשנה האחרונה עלה לכותרות בעולם ובארץ ביתר עוצמה נושא הנזקים התזונתיים של אכילה מרובה של המבורגרים, ערכנו השוואה מקיפה וחסרת תקדים בין ארוחות הילדים של שלוש הרשתות הגדולות: מקדונלד'ס, בורגר ראנץ' וברגר קינג. הבדיקה כללה מכלול של פרמטרים, וממנה עולה שהבחירה בין שלוש הרשתות קשה.
בבדיקת הטעם מובילה בורגר ראנץ', בבדיקת האיכות המיקרוביאלית מובילה מקדונלד'ס, אם כי בפער קטן, ובבדיקת הערך התזונתי מובילה ברגר קינג. בבחינה של התמורה שנותנות הרשתות במארז הילדים שהן מוכרות, הכולל אריזה וצעצועים, לעומת המחיר - מובילה מקדונלד'ס.
אז לאיזו רשת הכי כדאי לקחת את הילדים? אין תשובה חד-משמעית. ההמלצה המתבקשת היא לבחור ברשת הרצויה לפי הפרמטר שהכי חשוב לכם (טעם, ערכים תזונתיים וכו') - ובכל מקרה לא להגזים.
מה בדקנו
מבחן הטעימה נערך על-ידי מכון חותם בהנהלת עדה לבנון. הוא כלל 100 טועמים, מגיל 8 עד 20, שטעמו את קציצות ההמבורגר ואת הצ'יפס מארוחות הילדים של שלוש הרשתות והתבקשו להעריך את הטעם בסולם שבין 10 (מצוין) ל-1 (גרוע). הסטטיסטיקאי דר יצחק דיין, שסיכם את התוצאות, מציין שנמצא הבדל סטטיסטי מובהק בציון הטעם בין בורגר ראנץ' לשתי הרשתות האחרות, ואילו בין השתיים האלה אין הבדל מובהק, כך ששתיהן במקום השני.
בדיקת האיכות המיקרוביאלית נערכה על-ידי מעבדת אמינולאב בראשון-לציון. סוקרי המעבדה רכשו בכל אחת מהרשתות ארוחות ילדים משני סוגים: המבורגר בלחמניה עם צ'יפס, ובסוג השני ביקשו להחליף את הצ'יפס בסלט.
במקדונלד'ס ובבורגר ראנץ' לא היתה בעיה בהחלפה. בשניים מסניפי ברגר קינג, וכן בשירות הלקוחות של החברה, טענו שאין אפשרות להחליף. במעבדת אמינולאב מצאו סניף שבו הסכימו לעשות את ההחלפה, אבל שם גבו על כל אחת מהארוחות, משני הסוגים, תוספת של 2.50 שקלים בטענה שמדובר בארוחה מוגדלת.
טל רבינא, דובר החברה, הסביר בתגובה שהרשת עורכת כעת ניסוי בסניף אחד שלה, ומ-1 באוגוסט החלפת הצ'יפס בסלט תתאפשר בכל סניפי הרשת. לדבריו, תוספת המחיר נגבתה על מנה מוגדלת: בארוחות הצ'יפס ניתנה גם מנה גדולה יותר של צ'יפס מהמקובל בארוחות ילדים, שהיא 57 גרם.
בדיקת ההרכב התזונתי של הארוחות נערכה במעבדה לכימיה של אמינולאב בהנהלת דר צדוק שאבי. הממצאים נותחו על-ידי דר שאבי והובאו גם לחוות דעתה המקצועית של הדיאטנית ענת מטיאס, המתמחה בתזונת ילדים. נבדקו ההמבורגר, הלחמניה, הצ'יפס והסלט שבכל ארוחה (אחוז החלבון, שומן, פחמימות וקלוריות). ההבדלים העיקריים בין הרשתות היו באחוזי השומן של הצ'יפס. אלה נעו בין 12.7% (בבורגר ראנץ') ל-18.7% (במקדונלד'ס) - פער משמעותי, אם כי המעבר של מקדונלד'ס לשימוש בשמן קנולה, במסגרת מהפכת הבריאות שעליה הכריזה, מנטרל חלק מנזקי השומן. עוד פער בולט היה בכמות הקלוריות של ארוחת ילדים עם סלט: 249 במקדונלד'ס, לעומת 343 בבורגר ראנץ'.
הבדיקה המיקרוביאלית במעבדה למיקרוביולוגיה של אמינולאב בהנהלת דר שרה טל, שבדקה את הספירה הכללית של חיידקים, הימצאות חיידקים מעוררי מחלות וטריות המוצר (המתבטאת בכמות השמרים). באף אחת מהארוחות לא נמצאו חיידקים מסוכנים.
לגבי הסלט, המרכיב הבעייתי בדרך-כלל, התעוררו חילוקי דעות על פרשנות ממצאי הבדיקה בין המעבדה לרשתות ההמבורגרים. לדברי חגית קמין, סמנכל שיווק בבורגר ראנץ', התקן הרלוונטי הוא 2202, תקן חדש יחסית, ליברלי מאוד ונוח מנקודת ראות תעשיית המזון. הוא אינו דורש כלל ספירה כללית של חיידקים, מתיר רמה של 10,000 קוליפורמים לגרם, ומתייחס לירקות חתוכים ומקוררים. לעומת זאת, ד"ר שרה טל טוענת שהתקן הרלבנטי הוא תקן לסלט ירקות, מספר 1254, המחמיר יחסית ומגביל ספירה כללית ומתיר רק 1,000 קוליפורמים לגרם, אם כי גם הוא רוכך בשנים האחרונות.
נפתלי פולק, ממונה בכיר על פרויקטים באגף התקינה במכון התקנים, סירב לקבוע עמדה ושלח אותנו למעבדה. מכיוון שבכל מקרה לא נמצאו בסלטים בעיות חריגות, הלכנו על-פי התקן הפחות מחמיר.
בדקנו גם את צורת האריזה של הארוחות. מקדונלד'ס היא היחידה שמכבדת את הילדים באריזות קרטון חביבות עם ידית נשיאה ואיורים. ברשתות האחרות נעטפות הארוחות בשקיות פשוטות עם סמלי הרשת. הגשנו גם את הצעצועים לחוות דעתם של ילדים. בניגוד לעבר, הרוב המכריע של הצעצועים סבירים וחביבים בהחלט.
טעימות ההמבורגרים בוצעו במתחם המזון המהיר של קניון עזריאלי. המנות של בורגר ראנץ' ומקדונלד'ס נקנו ביבנה, ושל ברגר קינג בהרצליה. התוצאות:
בורגר ראנץ'
מחיר ארוחת הילדים: 22.90 שקל. שווי הצעצוע: 7.90 שקל. תיאור הארוחות: קציצה - 40 גרם, צ'יפס - 95 גרם, סלט - 104 גרם. מצורפים: צעצוע, פחית קולה, מטלית לחה, ארבע שקיות רוטב אלף האיים של 11 גרם, שתי אריזות קטשופ של 11 גרם, שתי שקיות רוטב ברביקיו של 15 גרם. הסלט, שצריך להוסיף כסף בשבילו, הכיל חסה אייסברג, גזר, עלי בייבי ועגבניות שרי.
כמות הקלוריות של ארוחה עם צ'יפס (ללא שתייה ותוספות): 543. כמות הקלוריות של ארוחה עם סלט (כנ"ל): 343. ציון לטעם: 4.7. ציון להרכב התזונתי: 5.8. ציון לרמה המיקרוביאלית: 5.8. הנקודות החזקות: הטעם, הקציצה היא הגדולה ביותר, כל הרטבים נושאים סימון תזונתי ברור ומפורט, הקולה מוגשת בפחית - נוח יותר אם רוצים לפתוח ולשתות מחוץ לסניף, המטלית המצורפת, אפשרות הבחירה הגדולה ביותר בין צעצועים: אחד מתשעה (חלק מהחוויה).
הנקודות החלשות: המארז, הרמה המיקרוביאלית של הסלט - עומדת בתקן הליברלי אך לדעתנו ניתנת לשיפור, בעיקר רמת השמרים (2,400 לגרם) והספירה הכללית (1.2 מיליוני חיידקים לגרם).
מהרשת נמסר כי יבדקו מחדש את נושא הירקות, למרות שהם עומדים בתקן ומקיימים גם היום בדיקות דקדקניות: הירקות מגיעים ארוזים וחתוכים ונבדקים מדי יום בקו הייצור, ונוסף לכך נערכות בדיקות מדגמיות אחת לחודש בסניפים שונים.
ברגר קינג
מחיר ארוחת הילדים: 22.50 שקל (אנחנו שילמנו בפועל 25 שקל, בטענה למנות מוגדלות). שווי הצעצוע: 15.90 שקל.
תיאור הארוחות: קציצה - 39 גרם, צ'יפס - 95-85 גרם, סלט - 122 גרם. צורפו משקה קולה בכוס קרטון 275 מ"ל, שלוש שקיות קטנות של קטשופ היינץ ושלוש שקיות של מיונז היינץ במשקל 10 גרם כל אחת, וצעצוע.
כמות הקלוריות של ארוחה עם צ'יפס (ללא שתייה ותוספות): 775. כמות הקלוריות של ארוחה עם סלט (כנל): 223. ציון לטעם: 8.6. ציון להרכב התזונתי: 9. ציון לרמה המיקרוביאלית: 5.8. הנקודות החזקות: ההרכב התזונתי הטוב ביותר, מנת הסלט הנדיבה ביותר, כולל כמה סוגי חסה, עגבניה, פלפל ועלי בייבי, ההמבורגר בעל כמות החלבון הגבוהה ביותר וכמות השומן הנמוכה ביותר, אם כי כמות הפחמימות היתה גם היא הגבוהה ביותר.
הנקודות החלשות: חוסר אחידות במנות הצ'יפס - בעזריאלי שקל הצ'יפס 85 גרם, בהרצליה - 95 גרם, בינתיים לא מחליפים את הצ'יפס בסלט, לא רשום סימון תזונתי על שקיות הקטשופ והמיונז, ניתן לשפר את הרמה המיקרוביאלית של הסלט, שהכיל 4,100 שמרים לגרם ו-60,000 קוליפורמים, אם כי הוא עומד בתקן הלא מחמיר.
מקדונלד'ס
מחיר ארוחת הילדים: 22.90 שקל. שווי הצעצוע: 9.90 שקלים (אם נרכשה ארוחת ילדים ניתן לרכוש צעצוע נוסף ב-4.90 שקלים).
תיאור הארוחות: קציצה - 37 גרם, צ'יפס - 92-85 גרם, סלט - 55 גרם. צורפו קולה בכוס קרטון של 275 מל, שלוש שקיות קטנות של קטשופ היינץ במשקל של 10 גרם כל אחת, רסק תפוחים סקוויז במשקל 90 גרם (69 קלוריות) וצעצוע.
כמות הקלוריות של ארוחה עם צ'יפס (ללא שתייה ותוספות): 375. כמות הקלוריות של ארוחה עם סלט (כנ"ל): 272. ציון לטעם: 7.6. ציון להרכב התזונתי: 8. ציון לרמה המיקרוביאלית: 9. הנקודות החזקות: האריזה, האיכות המיקרוביאלית, האכפתיות של הרשת בנושא בריאות והשינויים שהיא מכניסה בכיוון.
הנקודות החלשות: למרות הנ"ל, בפועל נמצאו ההרכב התזונתי החלש ביותר, כמות השומן הגבוהה ביותר בצ'יפס - 18.7%, הסלט הדל ביותר, ואי-התאמה בין החוברת היומרנית והמרשימה בנושא הבריאות, שבה מידע חשוב ורב, לבין ממצאינו. בחוברת נרשם כי ארוחת המבורגר עם צ'יפס קטן, רסק תפוחים סקוויז ומים מינרליים מכילה 534 קלוריות. על-פי בדיקות המעבדה, מכילה הארוחה הזו 606 קלוריות.
במקדונלד'ס טוענים שפער של 20% למעלה ולמטה מותר על-פי הנחיות משרד הבריאות: סטיות הקלוריות אצלנו פר משקל נתון הן של 5%. אם אכן הבדיקות שלכם מדויקות, אנו מתנצלים על כך שהלקוח קיבל 20 גרם של צ'יפס נוספים מעבר לתקן שלנו, כנראה על-ידי עובד לא מנוסה, ולכן הערך הקלורי היה מעט יותר גבוה. בארוחת ילדים אופיינית הצ'יפס שלנו שוקל 75 גרם.
לדברי הדיאטנית ענת מטיאס, מקדונלד'ס ממליצה בחוברת לצרוך שליש מכמות הקלוריות היומית בארוחה העיקרית - צהריים או ערב, וכי כמות הקלוריות היומית המומלצת לילדים גילאי 6-4 היא 1,800. מטיאס: חישוב הארוחה שנבדקה (בגירסת הצ'יפס), בתוספת רטבים, קולה, סקוויז או אקטימל, מגיעה לכ-800 קלוריות - 44% מהצריכה היומית. לא מומלץ באופן קבוע. בחברה טוענים בתגובה: ארוחת ילדים עם קולה ושתי שקיות קטשופ כוללת 680 קלוריות, שהן 37% מהצריכה היומית המומלצת.
נקודות חלשות נוספות: על הקטשופ והמיונז אין סימון תזונתי, אם כי כל סועד מקבל חוברת תזונה נבונה ובה אפשר לראות את הסימון התזונתי של כל מרכיב. עם ארוחת הילדים שווק גם רוטב סלט בתוך צלוחית פלסטיק, שלא נבדק במעבדה, אבל הרכבו התזונתי לא היה רשום על הצלוחית. בדקנו בחוברת, אבל מכיוון ששמו של הרוטב לא צוין עליו, נותר לנו רק לנחש שכנראה מדובר ברוטב מק שייקר לילדים, המכיל 49 קלוריות. הסלט הכיל במקרה אחד עלי חסה בלבד, במקרה שני מצאה עגבנית שרי בודדת. גם משקלו היה הנמוך ביותר - 55 גרם, פחות ממחצית מנות הסלט אצל המתחרים.
במקדונלד'ס מסרו בתגובה: מדובר בטעות. בכל סלט מנת ילדים יש חסה, עגבניה וצלוחית של תירס, שיכול להיות שהסוקר לא שם לב אליה או שהיא לא נמסרה בטעות. בחברה מוסיפים: התפריט העכשווי של הרשת מאפשר מאות אפשרויות לילדים ולמבוגרים לאכול את מה שהם אוהבים ולבנות תפריט המתאים להם, על-פי הערכים הקלוריים, שהם מעתה שקופים ומופיעים גם בחוברת ובקרוב במדבקות על גבי המוצרים.
עוד נמסר, כי "הנתונים שפורסמו בכתבה אינם עולים בקנה אחד עם שורה של בדיקות מעבדה שבידיה (והוצגו לידיעות אחרונות), שמצביעים על אחוזי שומן נמוכים יותר בצ'יפס. כך או כך, המעבר של רשת מקדונלד'ס לשימוש בשמן קנולה מצמצם באופן משמעותי את כמות השומן הרווי בצ'יפס שלה, שאחוזיו נמוכים יותר מאשר כל צ'יפס מטוגן אחר".
סקר: כ-10% מהישראלים הפסיקו או הפחיתו אכילת המבורגרים
קרוב לעשירית מהישראלים שינו את הרגלי הצריכה של המבורגרים כתוצאה מהפרסומים על השפעת אכילת ההמבורגרים על הבריאות. כ-6% מכלל משקי הבית טוענים כי הפסיקו לאכול המבורגרים ברשתות מזון מהיר, וכ-3% נוספים טוענים כי הפחיתו את אכילתם. כך עולה מסקר שביצע בלעדית ל"ידיעות אחרונות" מכון המחקר מידע שיווקי (סי.איי) בהנהלת נועם רז ומרב שפירא. הסקר בוצע טלפונית בקרב מדגם מייצג של 507 מרואיינים, גברים ונשים, גילאי 18 ויותר.
דווקא בני 29-18, שהם הצרכנים הגדולים של רשתות ההמבורגרים לצד הילדים ובני הנוער (כ-40% מהם צורכים את המוצר במידה זו או אחרת), טוענים להשפעה הגדולה ביותר בעקבות הפרסומים: כ-13% מהם הפחיתו או הפסיקו לאכול המבורגרים. משפחות עם ילדים הפחיתו בצריכה יותר ממשפחות ללא ילדים: 10% לעומת 7%. בני 50 פלוס הושפעו פחות, אולי כי הם מלכתחילה אינם לקוחות גדולים של רשתות ההמבורגרים (רק כ-10%).
מי אוכל המבורגרים ברשתות? 24% מהאוכלוסייה הבוגרת (מעל גיל 18) נוהגים לאכול בתדירות כלשהי. גברים, צעירים עד גיל 29 ובעלי הכנסה ממוצעת ומעלה נוהגים לאכול בתדירות גבוהה יותר. במשקי בית עם ילדים כ-48% מהילדים ובני הנוער גילאי 18-6 נוהגים לאכול בתדירות כלשהי. הסקר לא התייחס לאכילת מוצרי בשר ודגים אחרים ברשתות ההמבורגרים.
טיפים - פעם בשבוע ולא יותר
ענת מטיאס, דיאטנית ילדים ומרכזת ועדת הילדים של עתיד - עמותת הדיאטניות בישראל, ממליצה להורים: הארוחה המומלצת ביותר לילדים ברשת המבוגרים היא המבורגר בלחמניה בתוספת סלט ומים, או מיץ תפוחים. במקום רטבים מומלץ להוסיף לסלט לימון.
מבין הרטבים הרוטב המומלץ ביותר הוא הקטשופ: 10-11 קלוריות ליחידה, והכי פחות מלח - 111 מ"ג נתרן, בעוד שהמיונז יכול להגיע גם ל-81 קלוריות לשקית, ורוטב הברביקיו הוא המלוח ביותר - 251 מג נתרן.
כשמקדונלד'ס מתהדרת בכך שהיא מוסיפה יוד למלח שבו היא משתמשת, חשוב לזכור שכמות המלח עצמו, שהוא נתרן, חשובה לא פחות, ויש להיזהר מהפרזה בה. כמות הנתרן המומלצת לילדים היא 500 מ"ג ליום, כאשר מנה של המבורגר קטן מכילה 522 מ"ג, צ'יקן סטייק קטן לילדים מכיל 396 מ"ג, וצ'יפס קטן מכיל 58.5 מ"ג. כלומר, הארוחה עתירה במלח. יותר מדי מלחים עלולים לגרום לעומס על הכליות. בנוסף, המלח מצמיא וגורם לילד לרצות לשתות, לא תמיד משקה בריא, ולאכול שוב.
למעבר לשימוש בשמן קנולה, שעליו הכריזה מקדונלד'ס, יש חשיבות בריאותית, שכן הוא מכיל רק 7% שומן רווי, ולכן הצ'יפס המטוגן בו מכיל רק שליש מרמת השומן הרווי שיש בכל צ'יפס מטוגן אחר.
אין בעיה שילד יאכל המבורגר במסעדת מזון מהיר פעם בשבוע, בתנאי שזו תהיה ארוחה של המבורגר קטן בלחמניה, סלט ומים או משקה דיאט, ורסק תפוחי עץ. אכילה תכופה יותר, ובוודאי כל יום, אינה מומלצת.
הממצאים: מקדונלד'ס היא הרשת היחידה שנותנת לילדים סלט, רסק תפוחים או אקטימל ללא תוספת מחיר. לאור ממצאים אלו, מקדונלד'ס היא הרשת שמציעה את ארוחת הילדים בעלת הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר.
לגבי מבחן הטעימה: גילאיהם של הילדים שהשתתפו במבחן הטעימה אינם תואמים באופן מלא את טווח גילאי קהל היעד של ארוחות הילדים ברשתות המזון המהיר.

