לקראת החג: איך לבחור תנור אפייה?
האם תנורי השף הרחבים הם יותר מסתם גימיק, האם כדאי להשתמש בטורבו ומהם היתרונות של אפייה בגז. ארבעה בשלנים מקצועיים מסבירים מה הכי חשוב לדעתם בתנור אפייה וגם: כל ההצעות והמבצעים לחג
טרנד האפייה והבישול הביתי עושה טוב לשוק התנורים הביתיים המתפתח בשנים האחרונות. המבחר החדש כולל תנורים רחבים במראה תעשייתי הקוראים תיגר על תנורי הבילט-אין של השנים האחרונות.
בין מגוון ההצעות והמחירים קשה להתמצא ולהחליט איזה פונקציות חשוב שיהיו בתנור ואיזה הן לא יותר מגימיק חולף.
כדי לעשות סדר בבלגן ביקשנו מארבעה בשלנים ומומחי מזון לייעץ לנו מה חשוב לבדוק לפני קנייה של תנור אפייה ובישול ואיזה כיריים כדאי לבחור. מתברר שגם בין אנשי המקצוע יש חילוקי דעות. על חשיבותו של הטורבו בתנור, למשל, שמענו דעות שונות.
הקונדיטור בן עמי ברתיני-שביט מקונדיטורית בן עמי:
רוב התנורים זהים בפונקציות שלהם. תנורים יוקרתיים ועממיים יותר נותנים את אותן הפונקציות של הפשוטים. ההשקעה בתנור מתבטאת לרוב בהשקעה עיצובית, עם זאת בעת רכישת תנור הקפידו לקבל את מירב האינפורציה.
אופציית הטורבו חשובה מאוד והיא מחויבת המציאות בכל תנור שאתם שוקלים לרכוש. היא מאפשרת אפייה אחידה ומהירה. מי שרוצה אפייה אחידה ללא טורבו יכול להשתמש בתנורי הגז האמריקניים שהאפייה בהם מצוינת וחסכונית אך הישראלים לא מורגלים בה.
בידקו מראש מהם החומרים מהם עשוי התנור ואיך פועלים עליהם מסירי שומנים. ניקוי תנור הוא החלק הבעייתי בתחזוקתו ודווקא חלק מהתנורים היוקרתיים לא מאפשרים ניקוי באמצעות מסירי שומנים. בידקו את השירות ועל אילו חלקים קיימת אחריות.
ארז קומרובסקי מלחם ארז, אופה ובשלן:
אני מעדיף תנור עומד נפרד. אני מעדיף אפייה בגז, שיטה שאין להשיג בתנורי הבילט-אין. האפייה בגז איכותית יותר לדעתי מאשר האפייה בחשמל. גם עומס החום נכון יותר במיוחד כאשר מדובר באפיית לחמים ובשרים.
התנור האולטימטיבי בעיני הוא תנור אמריקני מיציקת ברזל. גם כיריים אמריקניים מיציקת ברזל הם הטובים ביותר והם מצוידים בלהבות חזקות מאוד. החיסרון - הם יקרים להחריד. היתרון - מדובר במכשירים שחיים לעד ואפשר להוריש אותם לילדים.
יתרונם של תנורי הברזל הוא הבידוד המשובח שלהם. הדבר חשוב באקלים הישראלי. למשל, בקיץ כשאופים ולא רוצים שהחום ישתחרר למטבח. ככל שהבידוד טוב יותר, החום נשאר בתנור. מומלץ לברר את נקודת הבידוד בעת הקנייה. אני לא ממליץ על כיריים חשמליים שדורשים הרבה יותר זהירות בטיפול. כדאי שיהיה כמה שפחות מיחשוב והיי-טק בתנורים ובכיריים. כל החוכמות הדיגיטליות נוטות להתקלקל.
בנוסף, אני נגד אופציית הטורבו. מפרספקטיבה של אופה החום הסטטי עדיף. יש לי טורבו בתנור הביתי שלי ומעולם לא הפעלתי אותו. ומה שהכי חשוב - קולט אדים חזק, אחרת תמיד הבית מסריח או מתמלא עשן.
יהודית שרון מאצל יהודית בגן העיר, בשלנית ואופה:
בתנור בישול חשוב קודם כל שיהיה נוח. בעת הקנייה התעלמו מהשתלבותו העיצובית של התנור במטבח והקדישו מחשבה לאיך מוציאים ומכניסים ממנו לא רק עוגה אלא גם תבנית עם צלי. אם המדפים משופעים או לא נוחים כל הרוטב הרותח עשוי להישפך. חשוב שיהיה בגובה נכון שמותאם לגובה המשתמש. לי אישית בבית, אין תנור בילט-אין, אני אוהבת יותר את התנור העומד. חסרונם של תנורי הבילט-אין הוא שלא פעם הם גורמים להתחממות הארונות. בענין הבישול, אני מעדיפה בישול בגז על פני בישול בהלוגן או בכיריים קרמיות.
חיים שפיגל, ראש אגף מזון ומשקאות ברשת מלונות דן:
קודם כל כדאי להסתכל על לחץ הגז וחוזק המבערים. הנתונים רשומים בפרוספקט שמגיע עם כל תנור. חשוב לדרוש אותו בנקודת המכירה. בנוסף, כדאי להתאים את התנור לשימושים ולאופי המטבח. מי שרגיל לצלות הרבה בגריל, חשוב שירכוש תנור עם סלמנדר עליון )מתקן חריכה(.
בעיני עדיף תנור עם טורבו. כדאי לזכור שהשימוש בטורבו לא מסייע כאשר רוצים להקרים מאכלים או ליצור מראה של הקרמה, כמו בעת הכנת לזניה או עוגות גבינה מסוימות. למרבים באפייה ובבישול ביתי כדאי לשקול רכישת תנורים עם מנגנון שמחדיר אדי לחות, למרות שבדרך כלל הוא מצוי בתנורים יקרים יותר. זהו מרכיב חשוב בעת אפייה המבטיח קרום חיצוני קשה בלי שהעוגה או הפשטידה ישרפו. בעת רכישת תנור בילט-אין חשוב להקפיד על אטימות איכותית של התנור כדי למנוע נזילת לארון.
בידקו האם האחריות כוללת גם את הגומיות או רק את מערכת החימום ואיך מתלבש התנור בארון המטבח. בכיריים חשוב לוודא שהמתגים יעמדו בחום גבוה. לעתים קרובות המתגים לא עומדים בחום ואחרי שנה או שנתיים של שימוש הם נדבקים או משחירים.
בעת הקנייה או הרכבת התנור בבית הקפידו לקבל ולרשום הוראות מדויקות לניקוי התנור. הרבה פעמים אני רואה תנורים אכולים מכיוון שלא ניקו אותם נכון.
בארץ רובנו רגילים לעבוד בבישול על גז. אני מעדיף על בישול על כיריים קרמיות, גם מהבחינה הבטיחותית. מדובר בלהבה חמה שנראית בצורה ברורה בעת פעולתה, בניגוד לכיריים קרמיות. מי שיכול להרשות לעצמו מומלץ להשקיע בתנור תעשייתי או חצי תעשייתי.
בנוסף, כדאי לשקול הזמנת כיריים שיתאימו למידות ולצורכי המטבח. לא לחשוש, כיריים הם מכשיר פשוט מאוד ויש בארץ הרבה מאוד בעלי מקצוע שיכולים לתפור לכם מכשיר שיותאם לצרכים וגם יענה על כל דרישות הבטיחות. חשוב למי שרגיל לבשל הרבה בסירים מקצועיים.
עד 100 אלף שקל לתנור שף
דור חדש של תנורים קורא תיגר על תנורי הבילט-אין. המטבח הישראלי גדל והתנורים העומדים הרחבים הופכים לחלק אינטגלרי ביותר מטבחים.
היטאצ' מטבחים מכרה בחודשיים האחרונים, בהזמנות מיוחדות, 4 תנורים עומדים ב-100 אלף שקלים כל אחד. מנכ"ל החברה, אביגדור מלכין, רואה את הפופולריות המתעצמת של התנורים העומדים הרחבים גם בדגמים הזולים יותר. את התהליך הוא מקביל לזה שעברו המקררים בשנים האחרונות. לפני 10 שנים נהגו אנשים לרכוש מקררים ברוחב של 75 ס"מ, בעוד שכיום מובילים את השוק מקררי הסייד-ביי-סייד הרחבים.
תנורי בילט-אין - מחירי תנורים אלה נעים בין 1,050 שקל ועד 53,662 שקל. התנור היקר שמצאנו הוא תנור בנוי כפול של וולף ביבוא של בולטהאופ.
תנורים אלה תופסים, על פי שאול זילברשטיין מנכ"ל רשת טרקלין-חשמל, כ-50% מהשוק. בעת רכישתם יש לבחור כמובן כיריים המתישבות במשטח השיש, ולך תבחר בין כירי גז, הלוגן או כיריים קרמיות.
תנורים משולבים - מחירי התנורים הסטנדרטיים העומדים (רוחב של 60 ס"מ) - 7,000-1,500 שקל.
תנורי שף - תנורים ענקיים, הרולס רויס של תחום התנורים המתפתח. מגיעים ברחבים שבין 75 ס"מ ועד מטר שמונים. התנור הרחב הוא תנור 5 אטואל מסדרת שאטו של תנורי לה קורנו הצרפתית הנמכרת בהייטאצ' מטבחים במחיר של 50 אלף ועד 100 אלף שקל לתנור.
תנורי מהדרין - משמשים את המגזר החרדי. כוללים חלוקה פנימית של שני תאים נפרדים ומחירם 4,000-3,000 שקל לתנור. נחשבים לעממיים וזולים, בלי חידושים מיותרים.

