"התינוק שהוחלף": 2 מומחים בדקו את האולטרה סאונד
גילויים חדשים בפרשת התינוק ללא הידיים. מומחה לסקירת מערכות אומר: "אין כל חובה לבדוק בבדיקה הבסיסית את ידיו של העובר"; היולדת ובעלה מסתגרים בביתם שבנגב, ומסרבים לשוחח על הפרשה האומללה; בדיקת הרקמות המכרעת תיערך בימים הקרובים ב"הדסה" בירושלים; והתינוק עצמו, שננטש על ידי היולדת, נשאר לפי שעה במחלקת היילודים ב"סורוקה"
פרשת ה"תינוק שהוחלף" שנחשפה אתמול ב-ynet היתה לשיחת היום במסדרונות המחלקות ליולדות ברחבי הארץ ועוררה גל גדול של תגובות. יולדות רבות תהו האם ייתכן שבישראל של 2004 יוחלף במזיד תינוק בחדר הניתוחים של בית חולים גדול משום שידיו חסרות ויינתן לאם אחרת, כיצד לא אובחנו הידיים החסרות בבדיקת האולטרה סאונד ואיך יכולה יולדת לנטוש את תינוקה רק בגלל מום גופני.
עורך דינה של המשפחה, רביד אברמזון, אומר כי הוא מקווה שעוד היום (ג') יחליט בית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע האם להורות על בדיקת רקמות לתינוק ולהורים שהגישו את הבקשה. היום מתברר, כי בדיקת האולטרה סאונד עברה תחת ידיהם של שני רופאים מומחים ובעלי שם ב"שירותי בריאות כללית" – אבל אף אחד מהם לא איבחן כי לעובר חסרות לכאורה זוג ידיים.
מנהל היחידה לאולטרה סאונד במרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר, פרופ' ראובן אחירון, אמר ל-ynet כי "הפסיקה של בית המשפט אומרת שאין חובה לראות באולטרה סאונד את כפות הידיים. המחוקק לא קבע שצריך לראות אותן בסריקה שגרתית ובסיסית".
"יש נוהל ברור של משרד הבריאות ושל החברות המדעיות שמייצרות את הטכנולוגיה שבאמצעותה אנחנו עושים בדיקות אולטרה סאונד", הוא הוסיף, "והנהלים בהחלט לא כוללים את כפות הידיים. אשה שעושה סריקה בסיסית צריכה לדעת שזה לא מכסה את כל הטכנולוגיה שקיימת היום, והסריקה לא מראה לה את כל הדברים שאפשר להראות. הרפואה הציבורית לא יכולה היום במשבר התקציבי שהיא נמצאת בו ובכפוף לעלויות הטכנולוגיות הגבוהות, לעשות לכל הנשים את הבדיקה בעלת האיכות הטובה ביותר".
"המום הזה היה נפוץ בעבר", סיפר פרופ' אחירון, "בעקבות לקיחת כדורי טלידומיד להקאות בהריון. אבל כבר משנות ה-70 נאסר השימוש בהם – כך שלא יכול להיות שזה המקרה. ייתכן גם שזה מום שהתפתח. נניח שבבדיקה שהתבצעה בשבוע ה-14 ראו את הידיים, ומאז לא בדקו את זה שוב ולא ראו שהן לא גדלות. צריכה להיות בדיקה מכוונת, מישהו שמחפש את המום הזה במיוחד. אין סיבה שאישה ללא סיכון תעבור בדיקה פרטנית כזאת".
"יחד עם זאת", הוא אמר, "מעל גיל 35 כל אשה זכאית, בחינם, לבדיקת דיקור מי שפיר. האשה המדוברת היא בת 38, ולפיכך היא הייתה זכאית לבדיקה בחינם".
עו"ד יצחק חושן, מומחה לרשלנות רפואית: "בנושא האולטרה סאונד היו בזמנו הרבה מאוד תביעות, ולכן החליטו במשרד הבריאות לעשות סדר בעניין. ב-1992 הוציא המשרד הנחיות ברורות מה כן חייבים ומה לא חייבים לבדוק בבדיקה הבסיסית ומה בבדיקה המורחבת. בעקרון, בדיקה בסיסית עורכים כאשר אין חשד או אינדיקציה למומים. בית המשפט אף קבע בפירוש שלא צריך לבדוק את הידיים והרגליים כאשר אין חשד למומים מולדים".
"ייצגתי בעבר אמא, שהיו חסרות לה שלוש אצבעות בכל הגפיים", הוא סיפר, "והיא הביאה לעולם תינוקת עם אותם מומים בדיוק. במקרה הזה בית המשפט אמר שהייתה כאן רשלנות, בגלל שלמרות הרקע הגנטי של האמא, האולטרה סאונד לא נבדק בצורה מעמיקה. השופטים חייבו אז את בית החולים לפצות אותה במיליון שקלים".
"המטרה של ההנחיות שהוצאו הייתה להדוף את התביעות, ובמידה מסויימת אפשר לומר שבמשרד הבריאות הצליחו בכך", הוסיף עו"ד חושן. "אין ספק שאם היה ידוע אצל היולדת הזאת על מום גנטי – היה צריך לעשות בדיקה מורחבת, שמטרתה למעשה לעשות סקירה רחבה יותר, ולגלות מום ידוע מראש. בהחלט יש בכך הגיון. אבל בכל המקרים האחרים – אין חובה לבצע בדיקה מורחבת, ואפשר להסתפק בבדיקה בסיסית בלבד על פי החוק והפסיקה".
"אין רופא שלא טעה"
מיילד בכיר ומנוסה מאוד, שערך אלפי בדיקות אולטרה סאונד במהלך הקריירה שלו, אמר ל-ynet כי "לדעתי, היו צריכים לעלות על זה בבדיקה. בעבר קרה שעובר נולד כאשר חסרה לו יד אחת, ובניתוח המקרה התברר שהרופא שפיענח את האולטרה סאונד בדק פעמיים את אותה היד, ולא שם לב ליד השנייה. זה לא המקרה כאן, משום שלתינוק חסרות שתי ידיים. בהחלט הייתי מצפה מרופא סביר שישים לב לכך, אבל לדאבוני אין רופא אחד שלא טעה".
"יחד עם זאת", ציין הרופא, "חשוב לשים לב לכך שהאשה לא עברה בדיקת דיקור מי שפיר שהייתה יכולה, אולי, למנוע את הולדת הפעוט עם המום. זה לא סתם שמעל גיל 35 מומלץ לערוך בדיקה כזאת, ואם אכן הבדיקה הגנטית שתיערך ליילוד תגלה שמדובר ב'תסמונת רוברטס' – זה משהו שהיה ניתן למניעה באמצעות הבדיקה. יחד עם זאת, בהחלט 1 מתוך 100 נשים שעוברות את הבדיקה תפיל את עוברה, וזה מרתיע נשים מלערוך אותה".
רופא מומחה לפגים אמר כי "לידת תינוק שחסרות לו שתי הידיים היא מאוד נדירה בישראל, ומתרחשת רק אחת לכמה שנים, בוודאי מאז שלא משתמשים בטלידומיד. מקרים נדירים פחות, אבל גם לא שכיחים במיוחד, הם של תינוקות שנולדים עם יד אחת חסרה. הטיפול השיקומי המקובל במקרים כאלו, למיטב ידיעתי, הוא ללמד את הילד להשתמש במה שיש לו".
התינוק עצמו, שננטש על ידי היולדת, נמצא עדיין במחלקת היילודים של המרכז הרפואי "סורוקה" בבאר שבע ומטופל בידי האחיות. על פי החלטת בית המשפט יגיעו בימים הקרובים שני ההורים יחד איתו למרכז הרפואי "הדסה" בירושלים, שהוא מוסד רפואי עצמאי שאינו שייך ל"שירותי בריאות כללית" (שם טופלה האשה במהלך הריונה) – ושם תיערך בדיקת הרקמות שתקבע באופן סופי האם הוא אכן בנם של הזוג.
פרקליטם של הזוג, עו"ד אברמזון, סירב להתייחס למקרה ומסר ל-ynet בלקוניות "אין תגובה". בראיון שנערך עימו בערוץ 2 הסביר כי "הגשנו בקשה לבית המשפט בגלל חששות כבדים ביותר שמעוגנים בעובדות שבידינו. החששות האלו הם למעשה פרי של סתירות מהותיות בין עובדות שהתקבלו בבדיקות וממצאים שלפני ההריון לבין הממצאים שנצפו לאחר ההריון".
הזוג עצמו מסתגר כרגע בביתו שבנגב, יחד עם שלושת ילדיו, ומסרב לשוחח עם התקשורת. גורמים ששוחחו היום עם בני הזוג התרשמו שהם נמצאים בהלם כתוצאה מהחשיפה התקשורתית הלא מתוכננת. בתוך ימים ספורים, לאחר שיתקבלו תוצאות הבדיקה הגנטית והתדהמה ממצבו של היילוד תשכך, אולי יזכה הילד לראשונה לחיבוק חם מהוריו.

