החברה הגיאוגרפית: חובות של 20 מיליון שקל לבעלים
מוש סביר: "כשהמשקיעים החלו לבדוק את החברה גילינו עד כמה המצב חמור. מפעל חיים שלי, של 30 שנה, שהשקעתי בו את בריאותי ואת כל רכושי - פשוט קרס"
"כשהתחלנו לחפש משקיעים לחברה, והתחלנו לאסוף את הנתונים על כל החובות שלנו - נדהמנו. לא היינו ערים לגובה החובות". כך אמר בסוף השבוע מוש סביר, מנכ"ל החברה הגיאוגרפית, ל"ידיעות אחרונות". ביהמ"ש אמור להכריע הבוקר על עתידה של החברה הגיאוגרפית, שחובותיה (על פי הנתונים שהוגשו לבית המשפט) נאמדים ב-46 מיליון שקל.
בפועל, למעט טיול אחד שבוטל, כל הטיולים של החברה ממשיכים בינתיים על-פי התוכנית. על-פי ההסכם שאותו אמור בית המשפט לקבל היום, יעבור המותג של החברה הגאוגרפית לידי חברת BTC, שבבעלות גאון אחזקות, כתר פלסטיק, עופר חודורוב ואחרים תמורת 2.2 מיליון דולר. סכום זה יאפשר את המשך הפעילות של החברה.
סביר אומר כי הוא איבד את כל רכושו, כי החובות האישיים של ארבעת בעלי החברה נאמדים ביותר מ-20 מיליון שקל, וכי הוא קיבל בשנים האחרונות החלטות על בסיס נתונים שגויים.
"אני יכול להסתכל לכל אחד בעיניים ולומר שאף אחד מבעלי החברה לא נטל כסף לכיסו ואף אחד לא התעשר. כל הבעלים הפסידו את כל מה שיש להם. ידעתי שיש לנו גיבנת, אבל לא הייתי מודע לגובה החובות. הייתי משוכנע כי אם נגיע לתקופה נורמלית, נוכל להכניס משקיעים ולהציל את העסק".
"את כל הכסף שחסכתי במשך שנים, שאספתי בציפורניים, השקעתי בחברה הזו - על מנת שהיא תגיע לחוף מבטחים. לפני שנתיים-שלוש, כשהתחלנו להבין שהחובות תופחים, אנשים באו ואמרו לי לעזוב. להניח לחברה. לעצור את הפעילות. חברים שאלו אותי למה אני מתעקש, למה אני לא סוגר. אבל אני לא ראיתי שום אופציה שאני אסגור וארים ידיים. עד לרגע הזה אני לא מרים ידיים - במקום שאחרים כבר ויתרו מזמן. איבדתי את כל מה שיש לי, אבל אני מגן על החברה כדי להציל את המותג הזה של החברה הגיאוגרפית, שאין שני לו בשום מקום", אמר סביר.
לדבריו, לפני 10 שנים גילגלה החברה מחזור שנתי של כ-40 מיליון דולר בשנה, ולאחר שהחלה האינתיפאדה הוא צנח בכ-50%. בשנות ה-90 החברה ייצרה הרבה פעילות. סביר, אחד משני הבעלים שהיו אז, ביקש לצאת להנפקה. שותפו דאז לא הסכים, ואחרי אין ספור סכסוכים, השותף - מולה יפה - עזב את החברה. סוכם כי יפה ימכור את חלקו ביותר מ-2 מיליון דולר.
באותה תקופה, על-פי הנחות גידול, עברה החברה למשרדים חדשים בשטח של 1,200 מ"ר, והחלה לשדרג עצמה עיסקית. עם זאת, האינתפאדה שפרצה, ואחריה אירועי ה-11 בספטמבר, כמו גם הסארס, הפיגוע במומבסה ואירועים אחרים - גרמו לצניחה בפעילות.
"יעדים כמו מרוקו, טוניס, אפריקה, מרכז אסיה, מצרים וירדן ירדו מהמפה. אלה היו נתח עצום בפעילות שלנו, ומחיקתם גרמה לנו חובות. מתוך אמונה במותג שלנו הבאנו מהבית את כל מה שהיה לנו כדי לגשר על המצב. הבעלים, אנחנו, לא משכנו שכר במשך שנה שלמה. עשינו הכל כדי לשרוד, והיינו בדרך להכניס משקיעים, אבל זה לא הסתדר. מערכת המחשוב שלנו לא נתנה תמונה אמיתית של המצב הכלכלי של החברה, ורק כשהמשקיעים החלו לבדוק את המצב גילינו עד כמה המצב חמור. כשהחל משא ומתן עם המשקיעים עשינו רנטגן ואז התגלתה לנו התמונה המלאה של החובות. מפעל חיים שלי, של 30 שנה, שהשקעתי בו את בריאותי ואת כל רכושי - פשוט קרס", אמר סביר.

