שתף קטע נבחר

 

הצצה לשירות הווידאו הדיגיטלי (VOD) של HOT

חברת הכבלים משיקה ברחבי הארץ שירות של סרטים ותוכניות הזמינים לצפייה בכל שעה על פי בחירת הצופה. איך זה נראה, כמה זה עולה ומה זה צפוי לעשות לטלוויזיה שלנו

חברת HOT החלה בהשקה מדורגת של שירות הווידאו הדיגיטלי (VOD), המאפשר למשתמשים לצפות בכל עת במגוון רחב של תוכניות טלוויזיה וסרטים, על פי בקשתם. השירות כבר פועל בהרצליה, כפר סבא, כפר שמריהו וערים נוספות בשרון, ויושק בשבוע הבא גם בתל אביב. יותר מ-2,000 לקוחות של החברה התחברו לשירות עד כה.

 

בשלב זה השירות ניתן חינם ועם ההשקה המסחרית, תוך מספר שבועות, HOT תגבה מהמנויים 9.90 שקלים לחודש ותשלום נוסף עבור כל תוכנית או סרט שעולה כסף. HOT צופה כי 650 אלף מנויים יחשפו לשירות עד סוף חודש מרץ.

 

בשלב הראשון יהיו זמינים לצפייה בעיקר
תוכניות של HOT, כמו פרקים אחרונים של ערב טוב עם גיא פינס, כל העונות של "שבתים וחגים" ועוד, כאשר היעד הוא 5,000 שעות של תכנים.

 

HOT מנהלת משא ומתן עם גופי תוכן נוספים, ומעוניינת לשלב בשירות גם תוכניות של ערוץ 1, 2 ו10, בהן גם החדשות. החברה כבר הגיעה לסיכום עם "האוזן השלישית", לפיו סרטים נבחרים מתוך ספריית הווידאו של החברה יהיו זמינים לצפייה דרך השירות. במקביל, HOT החלה בשדרוג הדרגתי של לוח השידורים האלקטרוני (EPG), כפי שפירסמנו בשבוע שעבר.

 

חזון הטלוויזיה האישית

 

לא מעט צופי טלוויזיה בישראל נאנחים כשהם נחשפים לחשבון החודשי על HOT או yes. 200 שקלים, פחות או יותר, ועל מה? התמריץ של חברות הטלוויזיה הרב ערוצית לשנות את המצב אינו גדול וחופש הבחירה של הצרכנים קטן למדי. ובכל זאת, HOT ו-yes חותרות להגביר את שביעת הרצון של המנויים מבלי להיכנס להרפתקה יקרה של רכישת תכנים מהאולפנים ההוליוודיים הגדולים, דוגמת זו שהסבה להן הפסדים כספיים גדולים והשלכותיה מורגשות גם היום.

 

הרעיון הוא לספק לצופה כלים שיאפשרו לו לצפות בתוכניות שמעניינות אותו, בזמן שנוח לו, ולעצב לוח שידורים אישי. חזון הטלוויזיה האישי מורכב משניים:

 

1. מכשיר וידאו דיגיטלי אישי (PVR) - כולל דיסק קשיח ומתפקד במקום הממיר הדיגיטלי. המכשיר, המסונכרן עם לוח השידורים האלקטרוני, מאפשר למשתמש להזמין הקלטה של כל תוכנית או סרט מלוח השידורים, להקפיא תמונה של שידור חי ולהריץ תכנים מוקלטים קדימה או אחורה.

 

2. שירות וידאו על פי דרישה (VOD) - מאגר של תוכניות וסרטים הזמינים לצפייה בכל עת, חלקם חינם, אחרים בתשלום. רוב התכנים האלה כבר שודרו בערוצים הרגילים אך אחרים יהיו זמינים אך ורק ב-VOD.

 

ה-PVR וה-VOD הם שירותים שמשלימים זה את זה וביחד מאפשרים לצופה להזמין תוכניות שישודרו (עם ה-PVR), לחזור לתוכניות שהחמיץ (עם ה-VOD) ולהיחשף לתכנים חדשים, שחלקם לא משודרים כלל במסגרת הערוצים הרגילים (VOD). שניהם יחד מאיימים על ספריות הווידאו ועשויים לפורר את הפריים טיים בשנים הקרובות ולהכניס את כל ענף הטלוויזיה לסחרור חיובי. זה עשוי לקרות מהר יותר מהצפוי, לפחות לגבי ה-VOD - 70 אחוז מצופי הכבלים מחוברים לתשתית הדיגיטלית.

 

המהלך השיווקי של yes

 

yes, שמפגרת אחר HOT במירוץ אל הטלוויזיה האישית, הצליחה לשמור על תדמיתה כחברה חדשנית כאשר הכריזה ראשונה על מכשיר וידאו דיגיטלי אישי (PVR) בשם יס מקס. המחיר הגבוה יחסית ( תשלום חד פעמי של 2,490 שקל ותשלום חודשי של 14.5 שקל בחודש) יבטיח שרק צופים מהפלח העליון של השוק ירשו לעצמם לרכוש את המכשיר. מכשיר ה-PVR של HOT, אשר השקתו צפויה במרץ, 2005, לא צפוי להיות זול בהרבה, אם כי שתי החברות צפויות להפחית מחירים בהדרגה. המכשיר של HOT, כמו יס מקס, מתבסס על טכנולוגיה של NDS ומציע יכולות דומות, אם כי כולל דיסק קשיח גדול יותר, בנפח 130 גיגה בייט (לעומת 80 גיגה בייט ביס מקס).

 

שירות ה-VOD של HOT, שנחשף כאן לראשונה בהרחבה, פשוט למדי לשימוש. הצופה נכנס לערוץ אינטראקטיבי - מעין פורטל המאפשר לו לגשת לתכנים המעניינים אותו - סרטים לועזיים המחולקים לסוגים שונים, סרטיים ישראליים, סדרות ותוכניות, תכנים לילדים וסרטים אירוטיים (אפשרות החסומה לצפייה כברירת מחדל. ב-HOT מאמינים כי תכנים אלה יהוו חלק נכבד מההכנסות).

 

הדפדוף בין האפשרויות מתבצע בקלות באמצעות השלט הקיים. ברגע שהצופה בחר בתוכנית מסוימת, מוצג על המסך תקציר התוכנית, משכה ופרטים נוספים. במהלך הצפייה ניתן להקפיא את התמונה, להריץ קדימה או אחורה.

 

סרטים חדשים

 

בעוד תוכניות הטלוויזיה יוצעו ללא תשלום נוסף, הסרטים שיהיו זמינים בשירות יעלו כ-17 שקלים לסרט, בדומה לערוצי הצפייה בתשלום הזמינים (pay per view) כיום. סרטים ישראלים אשר HOT הייתה שותפה בהפקתם יוצעו במחירים זולים יותר. לחילופין, צופים יוכלו לרכוש מנוי חודשי על 'עולמות של תוכן', למשל, מנוי לכל הסרטים של האוזן השלישית.

 

ב-HOT מקווים להוסיף, בהסכמה של בעלי הזכויות, שלב חדש של VOD לשרשרת הפצת התכנים הקיימת (קולנוע,DVD, Pay Per View) ולהציע סרטים חדשים יחסית, זמן קצר לאחר הפצתם לספריות ה-DVD.

 

האם השירות החדש יספק ל-HOT תירוץ נוסף להעביר תכנים שהיו זמינים עד כה חינם במסגרת הערוצים הרגילים לתוך ה-VOD ולגבות עבורם תשלום? דובר HOT, גוסטבו טרייבר, טוען שלא, מאחר ומהלך גורף כזה יגרום למנויים על החבילות של אותם ערוצים לבטל את המנוי. "אם התכנים בערוצים הרגילים לא יהיו אטרקטיביים, הצופים יצביעו בשלט", לדבריו, "אנחנו לא רוצים לפגוע בערוצים הקיימים אלא להשתמש ב-VOD כדי להציע תכנים נוספים מתוכם, אשר חלקם לא משודרים בערוץ הרגיל ואחרים יהיו זמינים ב-VOD לפני השידור בערוץ".

 

עם זאת, טרייבר מודה כי ייתכן מאוד שערוצים נישתיים מאוד שזוכים לרייטינג מאוד נמוך כמו ערוץ הגננות או ערוץ הרוחנית "קארמה" עשויים להתבטל ותכניהם יועברו לשירות ה-VOD, אשר הולם אותם יותר. "למשל, מי שרוצה ללמוד יוגה יוכל לצפות בכל השיעורים של תוכנית כמו 'דרך היוגה' על פי סדר ולא להמתין לשידור כל פרק בערוץ. אפשר גם ללמוד שפות בצורה כזו ולהעביר שיעורים של 'לימוד מרחוק' לבתי ספר".

 

הערוצים המסחריים לא ממהרים לשלב את התוכניות שלהם בשירות החדש לפני שיוודעו תוצאות המכרז לערוץ 2 וב-HOT מבינים את החששות שלהם. "אני מאמין שההיסוס הוא הדדי, אך בסוף כל התכנים יהיו גם ב-VOD", אומר טרייבר, "אין לנו עניין למוטט את ערוץ 2. הם מרוויחים מפרסומות ואנחנו נשלב תוכניות מערוצים מסחריים עם פרסומות. כך תהיה להם אפשרות להגדיל עוד יותר את חשיפת התכנים". טרייבר מודה כי שירות ה-VOD מאיים בעיקר על ספריות ה-DVD, והתחרות רק תחריף בעתיד.

 

ב-HOT מתכוונים להוסיף לשירות תכונות נוספות כמו אלבום תמונות אישי, טלפון-וידאו למנויי הטלפוניה של החברה ועוד.

 

הטכנולוגיה

 

שירות ה-VOD מבוסס על שרתי סטרימינג וידאו של חברת Seachange הפרוסים ב-10 מוקדי שידור ברחבי הארץ ומגישים למנויים את התכנים בהם ביקשו לצפות באיכות דיגיטלית הזהה לשידורים הרגילים. היישום האינטראקטיבי פותח על ידי חברת Connect-tv הישראלית. ב-HOT מדגישים כי המערכת מתוכננת לעמוד בביקושים גבוהים במיוחד ולא צופים צווארי בקבוק.

 

היתרון הגדול של HOT לעומת yes בתחום ה-VOD בא לידי ביטוי בערוץ החזור הזמין בכל הממירים הדיגיטליים ולא דורש חיבור הממיר לקו בזק, ומוקדי השידור ברחבי הארץ המבטיחים זמינות מרבית. yes, שמתכוונת להשיק שירות VOD משלה, צריכה להתגבר על הקשיים האלה.

 

שירות ה-VOD אינו דורש התקנה של טכנאי בבית הלקוח אך לא זמין אוטומטית - יש להזמינו דרך המוקד. אפשר לצפות בתוכנית מסוימת באמצעות VOD בממיר אחד, ולצפות בתוכנית אחרת בממיר שני.

 

טרייבר אינו צופה כי שירות ה-VOD יתחרה ב-PVR. "אנחנו מאמינים ב-PVR שלנו וחושבים שיהווה מוצר משלים ל-VOD", הוא אומר, "כל מי שיחזיק במכשיר PVR, ישתמש גם ב-VOD, אך לא להפך. "ה-PVR מיועד בעיקר לצופים מתקדמים, שמוכנים לשלם לא מעט, בעוד ה-VOD זמין לכולם, בתשלום נמוך בהרבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים