שתף קטע נבחר
 

פרשת השוחד בנצבא: "בוא ניקח חבילה"

ביהמ"ש האריך אתמול ביום אחד את מעצרם של יו"ר נצבא התנחלות מאיר תורג'מן ודירקטור בחברה, החשודים שהציעו לכאורה טובות הנאה לבעלי מניות שתבעו אותם בתמורה לביטול תביעתם. ל"ידיעות אחרונות" הגיעו תמלילי שיחות בין דירקטור בכיר ונציג דירקטור בכיר לבין אחד התובעים

בית משפט השלום בתל-אביב האריך אתמול ביום אחד, עד סוף היום (ד'), את מעצרם של יו"ר חברת נצבא התנחלות, מאיר תורג'מן (58) מגבעת זאב, ושל יוסף צ'צ'קס (53) מירושלים, דירקטור בחברה. נצבא התנחלות היא חברה בת של אגד המרכזת את פעילות הנדל"ן.

 

באחרונה הגישו מספר חברי אגד, שהם בעלי מניות בחברת נצבא התנחלות, תביעה אזרחית נגד חברי דירקטוריון החברה, בטענה שעשו פעולות החורגות מסמכותם וגרמו להפסדים של למעלה מ-200 מיליון שקל לחברת נצבא.

 

לפני כחודש הוגשה במשטרה תלונה על-ידי מספר חברי אגד, שהם בעלי המניות בנצבא, נגד תורג'מן וחברי דירקטוריון אחרים, בהם צ'צ'קס.

 

מתלונתם במשטרה עולה כי תורג'מן וצ'צ'קס הציעו לחברי אגד לחזור בהם מתביעתם האזרחית, בתמורה לקבלת שוחד. מחקירת המשטרה שנוהלה במפלג ההונאה של משטרת תל-אביב עלה כי בפגישות שערכו תורג'מן וצ'צ'קס עם חברי אגד שהגישו נגדם את התביעה האזרחית, הציעו השניים לכאורה טובות הנאה שונות בתמורה לכך שיחזרו בהם מתביעתם.

 

מחומר החקירה שבידי המשטרה עולה כי בין היתר הוצעו לחברי אגד משרות ניהול וחנויות, כדי שיחזרו בהם מתביעותיהם.

 

לפי החשד, הגיע תורג'מן בלוויית עורך דין לבתיהם של כמה מחברי אגד החתומים על התביעה, ואלה הוחתמו על תצהירים שלפיהם מעולם לא הסכימו להצטרף לתביעה נגדו ונגד יתר חברי הדירקטוריון.

 

שלשום עצרו בלשי מפלג ההונאה את צ'צ'קס ותורג'מן, ובחקירתם במשטרה הכחישו את החשדות המיוחסים להם. אתמול בבוקר הובאו השניים לבית משפט השלום בתל-אביב לדיון בבקשת חוקרי מפלג ההונאה, פקד רוית בעל טכסא והמפקח לירן וקסברגר, להאריך את מעצרם.

 

החוקרת רוית בעל טכסא אמרה בדיון בבית המשפט כי לפי החשד "מדובר בתצהירים כוזבים שניתנו לאחר לחץ או פיתוי". סנגוריהם של צ'צ'קס ותורג'מן הכחישו בשמם את החשדות המיוחסים להם וטענו כי אין מדובר כלל בפרשת שוחד. שופט המעצרים התורן, חנן אפרתי, הורה בסיום הדיון להאריך את מעצרם של השניים ב-3 ימים נוספים כדי לאפשר למשטרה להמשיך בחקירתה.

 

"בוא ניקח חבילה"

 

קודם למעצרם של בכירי נצבא התנחלות ולחקירת המשטרה, הזמינו עורכי הדין של התובעים חקירה של הפעילות החשבונאית והכספית שבוצעה בחברה. את החקירה ניהל משרד רו"ח מבקר חקירתי אלעד יריב, המתמחה בביקורת חקירתית. המשרד נמצא בבעלות יריב אלעד, לשעבר קצין בכיר במפלג ההונאה במשטרת תל-אביב.

 

ל"ידיעות אחרונות" הגיעו קטעים מתמלולים שהועברו לידי המשטרה מהחקירה שניהל משרד רו"ח אלעד. הקטע הבא לקוח שיחה בין גורם מטעם חבר בכיר בדירקטוריון נצבא התנחלות לבעל מניות מוביל בתביעה.

 

נציגו של בכיר בדירקטוריון נצבא התנחלות: "אם מפטרים אותך אתה מקבל כמה מיליוני שקלים... תקשיב, הרי יתפסו אותך כל הזמן החברים, אתה מבין. אם מציעים לך עכשיו ג'וב, עם עבודה לכל החיים, ויש חוזה... מוצאים לך עבודה עם 10,000 שקל בחודש ועם חוזה חתום. במידה שאתה עוזב את העבודה, מפטרים אותך מהעבודה, כן... אתה מקבל פיצוי של 2 מיליון שקל, משהו כזה".

 

תובע מוביל: "הבנתי".

 

נציג הדירקטור הבכיר: "תקשיב, גם אם אתה עוזב את אגד הם לא נותנים לך כסף, הם נותנים לך מקום עבודה, התחייבות לכל החיים, ובמידה שמפטרים אותך ממקום העבודה הזה עם משכורת קבועה, אתה מקבל איזה 3-2 מיליון שקל. לא מתאים לך?".

 

"....אבל בוא נסגור... בוא ניקח חבילה. אתה יודע מה, אני מוכן לקחת את כל התיק עלי. מה אתה רוצה? השם שלך לא מוזכר. אני לוקח את התיק עלי, אתה תתחלק איתי בעוגה. מתאים לך?".

 

בקטע אחר מדריך בכיר בדירקטוריון נצבא התנחלות את אחד התובעים המובילים איך לסגת מהתביעה באופן אלגנטי:

בכיר בדירקטוריון: "...עשיתם טעות בהגשת התביעה, ומותר לך ולגיטימי מבחינתך לחשוב שטעית, או שהיום אתה יודע עובדות חדשות. בוא נלך בדרך אחרת שיותר קל לבלוע. לא טעית היום, אתה עשית תחקיר וחשבת טוב, טוב, טוב, טוב... והגעתם למסקנה שאתה חושב שאין מקום להגיש את התביעה. הכי לגיטימי בעולם. הכי נקי בעולם, הכי ישר בעולם. בראש זקוף אתה יכול להגיד 'חבר'ה, תשמעו, אני מתנגד שיתבעו את נצבא'".

 

"היה צורך בפעולות סמויות"

 

 

אלעד אמר אתמול בתשובה לשאלת "ידיעות אחרונות", מתי עלו החשדות בנושא: "בתגובה לתביעה שהוגשה נגד חברי דירקטוריון נצבא טענו חברי הדירקטוריון, כי התביעה הוגשה שלא בתום לב וכדי ליצור רווח אישי לעורכי הדין ולבעלי המניות מובילי התביעה.

 

"התביעה טענה לאחריות של מנהלי הדירקטוריון לגרימת נזק לחברה בסך של 216 מיליון שקל, כתוצאה מרכישות בלתי חוקיות של מניות הבעלים, בניגוד לחוק החברות. במידה שתתקבל התביעה, חברי הדירקטוריון עשויים לשאת בנזק באופן אישי. בתגובת חברי הדירקטוריון שהוגשה לבית המשפט נטען גם כי חלק מבעלי המניות החתומים כתומכים בתביעה לא חתמו כלל על התצהירים שהוצגו על-ידי התובעים.

 

"עלה החשד כי גורמים בכירים בדירקטוריון מנסים לקנות את בעלי המניות המובילים, כדי שאלה ישנו את דעתם, יירדו מהתביעה וימסמסו אותה.

 

"בהליך של תביעה נגזרת (הכוונה לתביעה שהגישו בעלי המניות בנצבא נגד הבכירים בחברה - ע.פ) מדובר בפיצוי שאמור להגיע לכל בעלי המניות ולא רק למי שמייצג אותם. ולכן תשלום כסף או תפקיד למייצגי התביעה אינו פיצוי וכמובן שהשפעה על חלק מהתובעים בדרכי לחץ שונות, כדי שיודיעו שלא חתמו על התצהיר שכבר הוגש בשמם לבית המשפט, אינה חוקית".

 

איזה פעולות ביצעתם בעקבות החשדות שעלו?

 

אלעד: "היינו צריכים לבצע פעולות סמויות כדי להפוך את החשדות לראיות מבוססות. כל זאת מבלי לבצע פעולות שיפגעו בחקירה או באיכות הראיות.

 

"אבהיר כי קשה מאוד להוכיח עבירות מסוג שוחד והונאות צווארון לבן מסוג זה. שחיתויות מעין אלה נסגרות ב-4 עיניים וללא עדים. למשל שוחד של אנשי רכש לספקים בחברות מסחריות או אנשי מכירות שמקבלים טובות הנאה אישיות מלקוחות החברה תמורת מתן הנחות. אלו עבירות הגורמות נזק רב לחברה ונסגרות בחדרי חדרים. בדרך כלל ניתן להסתיר פעולות אלה בדרכים שונות מבלי שיאותרו על-ידי מערכות הבקרה הקיימות".

 

זו העבודה של חוקר פרטי, לא?

 

"הביקורת החקירתית מטפלת באיתור וביסוס ראיות למעילות, הונאות ושחיתויות בחברות. זה יכול להיות מנהלת חשבונות שמזייפת צ'קים וגונבת מהמעביד תוך הסתרת הפעולות בספרים או שוחד שמקבל המחסנאי תמורת אספקת סחורה וקבלת כסף ישירות לכיסו. תפקיד הביקורת החקירתית הוא למנוע מקרים אלו ולאתר את המבצעים, במידה ומקרים אלה מתרחשים".

 

אילו פעולות סמויות ביצעתם?

 

"מאחר שהנושא עדיין בחקירת המשטרה, קיים קושי לפרט כיצד הושגו הראיות, אולם ניתן לומר שבידינו ראיות לשיחות שבוצעו בין המעורבים בפרשה, המעידות על קיום לכאורה של העבירות".

 

כתבו: בוקי נאה, דודי נסים ועופר פטרסבורג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים