שתף קטע נבחר

 

כתב אישום בגין המוצרים המתכווצים נגד משווקת קולון

משרד התמ"ת הגיש כתב אישום נגד חברת גורי הפצה ושיווק - הקטינה את נפח אריזת אבקת הכביסה מסוג "קולון" ללא יידוע הציבור ותוך הטעייתו. התמ"ת: מתנהלות חקירות נגד חברות נוספות

משרד התמ"ת הגיש כתב אישום נגד חברת גורי יבוא והפצה ומנהלה עודד גורי בגין עבירות על חוק הגנת הצרכן, לאחר  שהקטינה את נפח אריזת אבקת הכביסה מסוג "קולון" ללא יידוע הציבור ותוך הטעייתו. התובעת הראשית של משרד התמ"ת, תמר פינקוס, אמרה ל-ynet כי מתנהלת חקירה בנושא כיווץ האריזות נגד עוד חברות, ובמדיה שהראיות יצדיקו הגשת כתב אישום, יוגשו עוד.

 

פרשת האריזות המתכווצות נחשפה בנובמבר 2003, בעקבות תלונה של המועצה לצרכנות לממונה על סחר פנים במשרד התמ"ת. המועצה חשפה אז כי חברות רבות הקטינו את אריזות מוצריהן בלי לשנות את המחיר. התופעה כללה עשרות מוצרים פופולריים כמו במבה, אבקת הכביסה אריאל, מוצרים של טרה וסלטי-שמיר.

 

לגבי כתב האישום נגד גורי, ממשרד התמ"ת נמסר כי במהלך 2002 ובתחילת 2003 החברה הפיצה אבקת כביסה "קולון" שהובא לארץ על ידי חברת רקיט בנקיזר, בשקיות במשקל 1.50 ק"ג. המוצר המקורי נמכר ושווק לצרכנים באמצעות חנויות קמעונאיות ורשתות שיווק שונות ברחבי הארץ. שקית האריזה של המוצר המקורי עוצבה ונשאה כיתוב גרפי, צבעים ומספר ברקוד. מספר הברקוד הינו קוד הפריט שנקבע על ידי הנאשמים לשם זיהוי המוצר בכל מקום בו הוא נמצא.

 

מכתב האישום עולה, כי למרות שחל שינוי בתכולת המוצר המקורי כך שמשקלו הצטמצם מ-1.50 ק"ג ל-1.25 ק"ג – הפחתה במשקל בשיעור של כ-17% - שקית האריזה של המוצר החדש עוצבה ונשאה כיתוב גרפי, צבעים ומספר ברקוד זהים למוצר הישן.

 

מהשוואה חזותית של שקית האריזה של המוצר החדש לעומת שקית האריזה של המוצר מקורי עולה כי הן זהות, וזאת מלבד השינוי שחל באותיות הקטנות בצד השקית לגבי המשקל של התכולה. סימון המשקל הן במוצר החדש והן במוצר המקורי הינו בגודל של 4 מ"מ, ומבחינת הכיתוב חל שינוי מ-"1.50 ק"ג" במוצר המקורי ל-"1.250 ק"ג" במוצר החדש.

 

עו"ד טלי קינן מהלשכה המשפטית במשרד התמ"ת מציינת, כי עקב הטעיה באריזה ובנסיבות של ריבוי וגיוון מוצרים ומותגים בחנויות - הצרכן הסביר אינו מסוגל להבחין בשינוי שחל במשקל המוצר מאחר והאריזה של המוצר החדש דומה לאריזה של המוצר המקורי עד כדי להטעות. למעשה הצרכן לא מבחין כלל שכמות המוצר בתוך האריזה של המוצר החדש פחתה בשעור של כ- 17%. השינוי במשקל ובכמות התכולה הינו פרט מהותי בעסקת הקניה.

 

עו"ד קינן מציינת, כי במעשים אלו יצרו הנאשמים קרקע בשלה ומצב המאפשר העלאת מחירים סמויה מבחינת המחיר לצרכן – וזאת כאשר הצרכן עלול לקבל פחות כמות מהמוצר תמורת אותו מחיר, מבלי שירגיש כלל שמשהו השתנה. באחת הביקורות שערכו מבקרי משרד התמ"ת בסניף חצי קופה בראשון לציון, נמצא על המדף של מוצרי הניקיון - מונחים אחד ליד השני – כמות של יחידות מהמוצר המקורי וכמות של יחידת מהמוצר החדש. המוצר החדש והמוצר המקורי הוצעו למכירה במחיר זהה (12.99 שקל). מבחינה חיצונית המוצרים נראו זהים באריזתם ובתכולתם ואפילו נשאו את אותו מספר ברקוד (למרות שבמוצר החדש יש תכולה של 17% פחות).

 

במרץ 2003 החלה החברה לשווק את המוצר החדש והוזילה את מחירו לקמעונאים בשיעורים שונים (בהתאם להנחה המסחרית שנקבעת לקמעונאי ספציפי), אך יחד עם זאת נשמרו לנאשמים האפשרות והמרווח להעלות את המחיר לסיטונאים בעתיד.

 

לאור ההטעיה הכמותית שחלה באריזת המוצר החדש, ולאור בדיקת השטח ובדיקת המחירים המידגמית שערך התמ"ת - נמצא כי המחיר לצרכן תלוי בקביעת הקמעונאי וכי הוא עלול להיות גבוה יותר ואף נמצא גבוה יותר בפועל, מזה שהצרכן מאמין שהוא משלם.

 

לפיכך, החברה הואשמה בהטעיה באריזת מוצר ובהטעיה בנסיבות מחמירות כלפי מספר רב של צרכנים לצורך הגדלת רווחיה.

 

בתשובה לשאילתא בנושא של ח"כ רומן ברונפמן, השיב שר התמ"ת אהוד אולמרט כי תיקים אחרים הועברו להשלמת חקירה. לדברי ברונפמן, "יש צורך לעמוד על המשמר מול ניסיונם של תאגידים וחברות לנצל את כוחם מחד, ואת תמימות וחוסר הידע של הצרכנים מאידך לגריפת רווחי ענק כתוצאה מהטעיית הציבור. באיזון שבין יכולת התאגיד לעשות רווח לבין הגנה על הצרכן, לדעתי, חובה להעדיף העדפה מתקנת את הצרכן."

 

מגורי נמסר בתגובה, כי "החברה עוד לא קיבלה את כתב האישום ולכן אינה יכולה להגיב". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים