שתף קטע נבחר
 

חרובים - מתוק טבעי

החרוב יכול לספק בקלות את התאווה לשוקולד, בעיקר אם נותנים לו טיפול אישי ומסור בבית. מתכונים מתוקים ובריאים, עם חרובים

כולם משוגעים על שוקולד. חוץ מאלה שמתחילים לפתח אלרגיה כלפיו. בעצם, זו לא בדיוק אלרגיה, אלא יותר סוג של רגישות, התורמת או גורמת למיגרנות ולצרות אחרות. בגלל שהשוקולד הוא מקור לקפאין, ממליצים הומיאופתים ומרפאים אלטרנטיביים רבים לוותר עליו, כמו על התה והקפה, מיד בתחילת הטיפול.

 

החרוב, לעומת זאת, אינו גורם אלרגיות לאנשים הרגישים לשוקולד. והוא יכול לספק את החשק לשוקולד בלי שום בעיות, בעיקר אם נותנים לו טיפול אישי בבית. מצד שני, הטעם הדומה לשוקולד פועל לפעמים גם "לרעת" החרוב, כי שוכחים שיש לו טעם משל עצמו.

 

מקור עץ החרוב בדרום-מערב אסיה, באירופה ובים התיכון. דבש החרובים המתיק את חייהם של תושבי הארץ הזאת עידנים לפני שגילו את הסוכר הלבן. עד היום ניתן למצוא את סירופ החרוב ("רוב חרוב" בערבית), העשוי מלאכת-יד, בכפרים ערביים, בקפריסין וגם ביוון. ותיקי היישוב זוכרים אותו כממתיק בתקופת מלחמת העולם-השנייה, כמו ה"סילאן" העשוי מתמרים או ה"דיבס" העשוי מענבים. הם מרחו אותו על לחם עם או בלי חמאה, עירבבו עם "קיימק" (ה"חמאה" של השמנת) והמתיקו איתו דברי מאפה.

 

החרוב גם מזין: 100 גרם קמח חרובים מכילים 180 קלוריות וכמעט חמישה גרם חלבון, בנוסף לכמויות מרשימות של סידן, ברזל, אשלגן, אבץ, נחושת, מנגון, חומצה פולית וניאצין (ויטמין B3). זה מסביר אולי את האגדות ביהדות ובנצרות על רבי עקיבא ועל ג'ון הבפטיסטי, שהתקיימו במשך תקופה ארוכה מחרובים בלבד. החרוב גם מכיל פקטין, היעיל נגד שילשול.

 

בארץ ניתן למצוא מבחר מוצרים מחרובים (מלבד הסירופ): שוקולד חרובים מוכן, ממתקי חרובים על מקל, קמח חרובים (תחליף מצויין לקקאו), חלב ומעדני סויה בטעם חרובים, ואפילו ממרח חרובים הדומה לממרח השוקולד (אך בהחלט לא זהה לו). אם מכינים משהו מחרובים בבית, כדאי להעשיר ו"להקפיץ" את הטעם ע"י תוספת קוניאק, ליקר (כמו קלואה), תחליף קפה, קפה משובח ו/או תמצית וניל

 

  • טיפ לאירוח - אפשר למצוא חרובים שלמים בחנויות טבע ואצל מוכרי הפירות היבשים בשוק, ולאכול אותם כמות שהם, או להגיש בכוס תה (או תה צמחים). אפשר אפילו להשתמש בחרוב במקום כפית לבחישת התה. השהייה במים החמים מרככת את החרוב והופכת אותו עסיסי לאכילה. 

 

 

עוגת חרובים עשירה בצ'יק-צ'ק

 

עוגה קטנה אך עשירת טעם, המזכירה קצת את ה"בראוניס" האמריקאים.

 

החומרים:

100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

200 גרם שוקולד חרובים מוכן (להשיג בחנויות טבע), שבור לחתיכות

2/3 כוס סוכר חום

3 ביצים

1/2 כוס קמח מלא מנופה או קמח לבן

1 כפית אבקת אפייה

קורט מלח

1/2 1 כפיות (או יותר) תחליף קפה או נס קפה משובח

 

אופן ההכנה:

  1. בקערה המתאימה למיקרוגל שמים את החמאה והשוקולד ומרככים כ-2 דקות (אין צורך להמיס). אם אין מיקרוגל, ממיסים בסיר כפול על אדים. מצננים מעט.
  2. בינתיים, בקערת מערבל חשמלי או ביד, טורפים סוכר עם ביצים ומוסיפים את עיסת השוקולד-חמאה. מנפים פנימה את הקמח, אבקת האפייה, המלח ותחליף הקפה דרך מסננת רשת. מערבלים עד לקבלת עיסה אחידה (שניות מספר). יוצקים לתבנית עגולה, בקוטר 22-20 ס"מ, משומנת היטב (אני גם אוהבת לשים עיגול של נייר אפיה בתחתית התבנית כדי להקל על הוצאת העוגה) ואופים בתנור מחומם מראש ל-180 מעלות כ-25 דקות או עד שקיסם שהוחדר למרכז יוצא נקי.
  3. מצננים את העוגה בתבנית, הופכים על צלחת הגשה ומפזרים למעלה אבקת סוכר, סוכר ענבים או אבקת חלב.
  4. נ.ב. אפשר להוסיף גם אגוזים קצוצים, במיוחד פקאנים או אגוזי מקדמיה.

 

 

תותים במטבל חרובים וקוניאק

 

החומרים (6 מנות):

כ-4 תותים גדולים למנה (24)

50 גרם חמאה

1/2 כוס דחוסה סוכר חום

1/2 כוס מים רותחים

1/4 כוס אבקת (קמח) חרובים

2-1 כפיות תחליף קפה

2 כפות קורנפלור

2 כפות מים רותחים

1/2 כפית תמצית וניל

3 כפות (או יותר) קוניאק משובח

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים את החמאה בסיר על אש נמוכה. מוסיפים את הסוכר ומערבבים היטב.
  2. בספל קטן מערבבים את 1/2 כוס המים הרותחים, אבקת החרובים (לפעמים צריכים לנפות אותו קודם ולהוציא את הגושים הקשים) ותחליף הקפה עד שלא נותרים גושים. מוסיפים לסיר החמאה ומערבבים היטב. ממשיכים לבשל על אש קטנה.
  3. בקערה קטנה מערבבים קורנפלור עם שתי כפות המים הרותחים ומוסיפים גם אותם לסיר החמאה. מוסיפים את תמצית הווניל והמלח. ממשיכים לבשל תוך בחישה מתמדת על אש נמוכה עד שהעיסה מתעבה. בוחשים פנימה את הקוניאק. טובלים את התותים ברוטב ומגישים מיד, או נותנים לאורחים לטבול להנאתם.

 

 

בראוניס שיש

 

פשוט מעדן. אין מלים

 

החומרים (12-9 בראוניס):

לשכבת החרובים:

1/2 כוס קמח חרובים

100 גרם חמאה נמסה

2 ביצים

1 כוס סוכר חום מהודק

1 כפית תמצית וניל טבעי

1 כפית גדושה תחליף קפה נמס

1 כפית אבקת אפייה

1/2 כוס קמח מלא מנופה

1/4 כפית מלח

1/2 כוס אגוזי פקאן קצוצים

לשכבת הגבינה:

200 גרם גבינת שמנת נוקשה (או "טוב טעם" 5 אחוז)

2 כפות חמאה

1/4 כוס סוכר טבעי ("גרגרי זהב" או סוכר דמררה חום בהיר)

1 ביצה

1 כף גדושה קמח לבן

1/2 כפית תמצית וניל טבעי

 

אופן ההכנה:

  1. במערבל חשמלי מערבבים את קמח החרובים והחמאה המומסת עד שאין גושים. מוסיפים ביצים, סוכר ותמצית וניל ומערבלים עד לקבלת מרקם חלק.
  2. מנפים את תחליף הקפה, אבקת האפייה, הקמח והמלח דרך מסננת ומוסיפים לעיסה. מערבבים רק עד שהקמח נעלם. בוחשים פנימה את האגוזים.
  3. משמנים תבנית אפייה מרובעת בגודל 18 על 18 ס"מ (רצוי לרפד את החלק התחתון בנייר אפייה). יוצקים פנימה את העיסה ושמים בצד. בקערה נקיה מערבבים את הגבינה והחמאה עד לקבלת מרקם חלק. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים היטב. יוצקים את עיסת הגבינה מעל שכבת החרובים ומטיילים עם סכין דרך שתי השכבות כדי ליצור מרקם של שיש.
  4. אופים בתנור מחומם מראש ל-180 מעלות במשך 25-20 דקות. מצננים לפני שחותכים. אם נשארו כמה בראוניס (ספק רב), כדאי לאחסן אותם במקרר, מכוסים בניילון נצמד.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים