ארה"ב תדרוש מסוריה להסגיר המעורבים ברצח
ביום שלישי תתכנס מועצת הביטחון של האו"ם כדי לדון בדרכי הפעולה בתגובה לדו"ח רצח אל-חרירי. במידה וסוריה תתעלם מהדרישה לשתף פעולה ולהסגיר את הבכירים שנקשרו במעשה, צפויים האמריקנים והאיחוד האירופי להטיל עליה סנקציות כלכליות תקיפות
דרישה תקיפה מסוריה: שתפו פעולה בחקירת רצח אל חרירי. ארצות הברית מפעילה מכבש לחצים בין לאומי, במטרה להעביר הצעת החלטה בישיבת מועצת הביטחון ביום שלישי, בנוגע לדו"ח רצח ראפיק אל-חרירי.
על פי הדיווחים בכלי התקשורת הערביים בלונדון, לבנון, כוויית והמפרץ, מעוניינים האמריקנים שישיבת מועצת הביטחון תיערך בדרג רם של שרי חוץ, על מנת לקבל החלטות לגבי התגובות למסקנות הוועדה, אשר קשרה בכירים בממשלה הסורי לרצח ראש ממשלת לבנון לשעבר.
בפגישה שערכה מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס עם עמיתה הבריטי, ג'ק סטרו, עלה הנושא הסורי והדרכים לטפל בו ביתר שאת. מקורות אמריקניים מסרו לעיתון א-נהאר הלבנוני כי ארצות הברית מפעילה לחצים על מוסקבה ובייג'ין לתמוך בהצעת החלטה שתעלה בישיבת מועצת הביטחון וזאת לאחר שזכתה בתמיכתן של בריטניה וצרפת.
לפי הדיווחים השונים, יוזמת ארצות הברית הצעת החלטה לפיה סוריה תתבקש לשתף פעולה באופן מלא עם הקהילייה הבינלאומית ואף להסגיר את הבכירים הסורים שהיו מעורבים בתכנון ההתנקשות ברפיק אל-חרירי ובהם אחיו של הנשיא בשאר אסד, מאהר, גיסו ויד ימינו אסף שאוקת, ואנשי המודיעין הסורי בהג'ת סולימאן וחסן חליל. אם דמשק לא תיענה להחלטה, תדרוש ארצות הברית להטיל עליה סנקציות כלכליות תקיפות - בכלל זה מצד ארצות הברית והאיחוד האירופי - בסגנון הסנקציות שהוטלו על לוב לאחר פרשת לוקרבי.
העיתון א-נהאר אף הוסיף כי הנשיא ג'ורג' בוש מעוניין במידת הצורך לדחות את הדיון במועצת הביטחון כדי שיתאפשר לקיים אותו בדרג גבוה של שרי חוץ. לפי הדיווח, אם דמשק לא תיענה לדרישות כלפיה, במקרה קיצוני עלולה אף מועצת הביטחון להפעיל נגדה את הסעיף השביעי באמנת האו"ם המאפשר לה להשתמש בכוח על מנת לבצע את החלטותיה.
בתוך כך צפוי בימים הקרובים שליחו של מזכ"ל האו"ם ללבנון, טריה לארסן, להגיש דו"ח סביב יישום החלטה 1559. הדו"ח צפוי לעסוק בעיקר בקשר שבין סוריה לחיזבאללה ולחימושם של הפלגים הפלסטינים בלבנון. הגשתו של הדו"ח נדחתה במספר ימים כדי שלא להסית את אור הזרקורים מדו"ח ועדת החקירה הבינלאומית בנושא אל חרירי. אפשר שהדו"ח הזה יוסיף על הלחצים שכבר מופעלים על דמשק ממילא.
בתוך כך דיווח העיתון הלבנוני אל–מוסתקבל כי הגנרל הסורי, ג'אמע ג'אמע, גייס קבוצה של לבנונים כדי שזו תבצע שורה של פעולות טרור באזורים השונים בביירות ובהר הלבנון לפני שסוריה נסוגה מהמדינה, וזאת כדי לטרפד את יציאת הצבא הסורי ממנה. בתוך כך דווח כי אתמול נעצרו שלושה פעילים מקבוצה זו בחשד שהשליכו רימונים וביצעו פעולות נוספות באותה מסגרת.
במקביל גובר הלחץ גם על ארמון הנשיאות בלבנון. מקורות במדינה מסרו לעיתון אל–ווטן כי "חילופים בלבנון הם רק עניין של זמן". לפי אותם מקורות הלחצים הקוראים לנשיא לבנון, אמיל לאחוד, להתפטר, הגיעו ביממה האחרונה לשיאים חדשים אבל לאחוד אינו מתכוון לפי שעה לפנות את מקומו.
לאחר הגשת הדו"ח ביום שישי נשאל ראש צוות החקירה הבינלאומי, השופט הגרמני דטלף מהליס, מדוע הושמטו שמותיהם של הבכירים הסורים ממסקנות הוועדה. בדיווחים שנפוצו אתמול נטען כי השמות הופיעו בדו"ח שהוגש למזכ"ל האו"ם, קופי ענאן וליתר חברות מועצת הביטחון ואף בנוסח הדו"ח שהודלף לעיתונות הבריטית. למרות זאת, בדו"ח שנמסר מטעם האו"ם לתקשורת לא הופיעו אותם שמות ולשופט מהליס לא הייתה תשובה חד משמעית לכך.
כך או אחרת, שמו של שר הפנים שהתאבד או לא, ראזי כאנען, הושמט גם הוא מדו"ח החקירה. שר ההסברה הסורי לשעבר, מוחמד סלמאן, טען כי שמו של כאנען לא הוזכר בדו"ח וזאת משום שכאנען, ששלט בלבנון ביד רמה במשך 20 שנה, סיים את תפקידו במדינה בשנת 2002.