מותק של בי"ס או איפה כדאי ללמוד קונדיטוריה?
מעולם לא היה מקצוע הקונדיטוריה כה פופולרי בארצנו, ויש מספר בתי ספר ברחבי הארץ שמציעים קורסים בתחום. יעל גרטי יצאה לבדוק מקרוב ארבעה בתי ספר
"כשהייתי ילד" אומר אחד המרואיינים, "מי שכשל בלימודיו נשלח ללמוד טבחות. היום כל נער חולם להיות טבח או קונדיטור". ובאמת, מעולם לא היה מקצוע הקונדיטוריה כה פופולרי בארצנו. מספר בתי ספר ברחבי הארץ מציעים קורסים בקונדיטוריה: "תדמור" (קורס של משרד העבודה לצד קורס פרטי-מורחב), "בישולים", "אסטלה", "עושים בישול", "פודסטפס", רשת מלונות "דן" ורשת מלונות "הולידיי אין". יצאתי לבדוק מקרוב ארבעה בתי ספר.
בישולים
אני מגיעה ליום שכולו עוגות גבינה בכיתת הקונדיטוריה של בית הספר "בישולים", הממוקם בדרום ת"א. בית הספר שייך ליגאל כליפא וחלי כהן, אשר עבדו בעבר יחדיו בענף האלקטרוניקה והחליטו להקים מקום לסדנאות בישול ואפייה. היא היתה חובבת בישול ואפייה, הוא ידע לחתוך סלט. הם ביקרו בבתי הספר הנודעים "קורדון בלו", "לה נוטרה" ומלון "ריץ" בפאריס, והקימו את "בישולים", שהיה בהתחלה מרכז סדנאות והפך די מהר לבית ספר של ממש, עם תקנון, נהלים ודמות פדגוגית (להלן: שרה) שנוזפת במאחרים.
הכיתות היפות, נעימות ומצויידות להפליא. האווירה נעימה ולא מלחיצה יותר מדי ויש אפילו סנדוויץ' חינם בהפסקת עשר. כיתת הקונדיטוריה היא כשרה חלבית, כל קבוצה של 3-4 תלמידים מכינה 2-3 מתכונים מכלל המתכונים שבשיעור. דלית מיצנמכר, המדריכה, עונה בסבלנות לכל שאלות התלמידים.
לכאן מגיעים אנשים המעוניינים להשתלב בענף. האווירה מאוד "בית-ספרית", הלימודים מאוד מעשיים והסטאג', להבדיל מבתי הספר האחרים בהם ביקרתי, הוא חובה.
תדמור
כשאני נכנסת לתדמור ופוגשת את המדריכה רונית אני אומרת לעצמי: "השבח לאל שאני לא לומדת כאן". למה? בית הספר, הממוקם בלב לבה של הרצליה פיתוח המטופחת, זועק את עשרות שנותיו. סביבת הלימודים איננה אסתטית, נקיה או נעימה, הציוד מיושן למדי ורונית נראית לי במבט ראשון כדודה פדגוגית. בסוף השיעור אני כבר לגמרי מאוהבת בה. איך זה קורה? רונית קונה אותי בכמויות עצומות של ידע מעמיק בצד הכימי של הקונדיטוריה, לצד רגישות לתלמידים ושלווה מדבקת. תוך שאני משוחחת עם התלמידים בכיתה אני מגלה שכולם מעריצים אותה ואת האדמה עליה היא דורכת. אני רואה אותה מלמדת אותם בצורה ברורה ויסודית, מעירה מאוד בעדינות למי שכושל במלאכתו, מחברת כל הזמן בין חומרים שנלמדו בשיעורים העיוניים ובין העשייה בפועל ודואגת לשלומם של התלמידים.
אם אתמול, ב"בישולים", חגגתי את חג השבועות - היום אני חוגגת את חג הפסח, בשלל עוגות ועוגיות כשרות לפסח. הכיתה אמנם מרובת תלמידים אולם רונית מקפידה על רוטציה במיקומם של התלמידים כדי שתוכל להשגיח מקרוב על עבודתם. התלמידים עובדים בזוגות, כל תלמיד מכין מתכון אחד מתחילתו ועד סופו. הכיתה היא כשרה חלבית ופרווה, להבדיל מהקורס של משרד העבודה ב"תדמור" אשר הינו כשר פרווה בלבד.
האווירה מאוד מקצועית ורצינית. נדמה שלכאן מגיעים כדי ללמוד קונדיטוריה ולעסוק במקצוע (יש גם הכשרה לעבודה במאסות גדולות) להבדיל מבתי הספר האחרים בהם ניתן למצוא גם אנשים שבאים ללמוד בשביל הכיף. התנאים גם הם יותר סיזיפיים: כאן התלמידים שוטפים בעצמם את כל הכלים, ("מה יהיה כשתעבדי בקונדיטוריה? יהיה לך שוטף כלים"?) אין קפה ותה חופשי כמו בבתי הספר הפרטיים (ולא זו בלבד: הקפיטריה יקרה) וצריך לסחוב מזוודה ענקית מלאה בציוד לכל שיעור. לסיכום: בית הספר לא קל ולא יפה, אבל מאוד מקצועי.
אסטלה
בבית הספר של אסטלה, הממוקם במרכז מסחרי בגבעת שמואל, מתקיימים שני שיעורי קונדיטוריה במקביל בשתי כיתות, אסתטיות ונעימות. אני מדלגת בין שיעור שוקולד אצל השוקולטייר הידוע מישי בלוג ושיעור עיוני מרתק אצל אסטלה, שהיא בוגרת ה"קורדון בלו" בפאריס ומלאת ידע בנושאי כימיה, היסטוריה של מזון ועוד. בשיעור הראשון היא מציגה לתלמידים כלי עבודה בסיסיים, כולל כאלה שלא ידעתי כלל על קיומם (מדחום לייזר? דנסימטר? רפרקטומטר?) וחומרים בסיסיים חשובים כגון סוגי סוכר (יש גם סוכר שחור).
לצד אסטלה מלמדים כאן השוקולטייר מישי בלוג, ארז תורג'מן, פיליפ סיגל, חני לשם ועוד.
לכאן, כך נדמה, מגיעים גם כאלה המתעתדים לעבוד במקצוע (יש גם הכשרה לעבודה במאסות גדולות) וגם חובבי אפייה למיניהם. האווירה מקצועית מאוד, נעימה ואינטימית: הכיתות הן קטנות, עד 8 תלמידים בכיתה. כל קבוצה של ארבעה תלמידים מכינה את כל המתכונים שבשיעור. בית הספר כשר חלבי - ללא תעודה.
עושים בישול - אורן גירון
אני מגיעה ל"עושים בישול", בית ספרו של אורן גירון, הממוקם במרכז מסחרי בהרצליה פיתוח, ליום שכולו בצק עלים. אורן, בוגר לימודי הבישול והקונדיטוריה ב"קורדון בלו" בלונדון, הוא בעיני המורה הכי נעים בארץ לבישול וקונדיטוריה. הוא מסביר ומדגים בקול מאוד נעים לאוזן, בצורה כה רגועה ושלווה עד שבשלב מסוים אני שואלת: "אורן, מה לקחת?".
אווירה רצינית. שיעור ב"עושים בישול" (צילום: יעל גרטי)
כל שיעור מתחיל בהסבר מעמיק ומדויק על נושא השיעור, הרצאה של ממש, ולאחריה הסברים על המנות שבתכנון. במהלך השיעור מסתובב דן מאורי, הסו-שף של אורן, בין התלמידים, מסייע להם ומוודא שהם עובדים נכון. קהל התלמידים מאוד מגוון, נדמה כי מרבית התלמידים הם חובבי אפייה, ולא בהכרח כאלה המתעתדים לעסוק במקצוע. האווירה היא רצינית, מקצועית, וגם נעימה מאוד בו בזמן. שיעור יכול להמשך 6 שעות או 8 שעות, "מסיימים כשמסיימים". כל קבוצה של 2-4 תלמידים מכינה את כל המתכונים שבשיעור. אורן גם ידוע במתן סיוע טלפוני (ובפורום) גם זמן רב לאחר סיום הקורס. בית הספר אינו כשר.אז איך בוחרים בית ספר לקונדיטוריה? מעיינים בטבלה שמתחת והולכים לבקר בבתי הספר שנראים לכם מתאימים למטרותיכם, לתקציבכם ולזמן העומד לרשותכם. מרבית בתי הספר ישמחו לארח אתכם לסיור היכרות.
בישולים | תדמור- הקורס המורחב | אסטלה | עושים בישול- אורן גירון | |
משך הלימודים | חצי שנה, 310 שעות לימוד + 120 שעות סטאג'-חובה)
פעמיים בשבוע, בוקר אחד ואחה"צ אחד |
8 חודשים,
350 שעות לימוד פעמיים בשבוע, אחה"צ |
4-6 חודשים, 125 שעות לימוד. קורס בוקר: יום אחד בשבוע, 4 חודשים. קורס ערב: פעמיים בשבוע בערב, חצי שנה. | 3 חודשים, 12 מפגשים, 72-96 שעות לימוד. פעם בשבוע, אחה"צ |
מס' תלמידים מקסימלי בכיתה | 16 | 20 | 8 | 16 |
עלות הלימודים | 15,500 שקל
כל הציוד מסופק בכיתה, ניתן לרכוש ערכת ציוד |
16,375 שקל כולל מזוודת ציוד בשווי 1000 שקל | 9,700 שקל
כל הציוד מסופק בכיתה |
4380 שקל
כל הציוד מסופק בכיתה |
מחיר שעת לימוד | 50 שקל
(לא כולל סטאג') |
44 שקל
(חושב ללא מזוודת הציוד) |
78 שקל | 52 שקל (חושב לפי ממוצע של 84 שעות בקורס) |
