שום טרי: עכשיו העונה - 4 מתכונים ריחניים
בימים אלה נפתחת עונת השום ובשווקים ניתן לקנות שום ירוק טרי - הזדמנות טובה להכין כמה מתכונים מוצלחים שאולי יגם היו טובים נגד עין-הרע
בעולם חוגגים את תחילת עונת השום בפסטיבלים והילולות, עם מתכונים מיוחדים, מנות אחרונות מקוריות ואפילו קוקטיילים. אצלנו, קבלת הפנים צנועה יותר, אך משמחת לא פחות. השום הוא אחד התבלינים הפופולריים ביותר בעולם, אם לא הנפוץ שבהם, וקשה לדמיין בלעדיו שום מטבח, ובמיוחד המטבח הים-תיכוני. השום משתלב כאן בכל מאכל כמעט, כתיבול או כתוספת. עכשיו מוצפים השווקים בגבעולי השום הטרי, שטעמו עדין יותר מזה של המיובש, וכדאי לקנות אותו בצורת "צמות" גדולות, שנמכרות במחיר נמוך במיוחד, ולייבש במרפסת הבית. שרשראות השום יכולות לשמש לאספקה שוטפת וזמינה, לנוי, ולא פחות חשוב - כסגולה כנגד עין הרע.
רוטב תפוחי-אדמה, שום, שמן זית ולימון
רוטב לבנוני שמתאים להגשה עם עוף או דגים על הגריל.
המרכיבים:
1 תפוח-אדמה מבושל עם הקליפה
10 שיני שום טרי כתוש
5 כפות מיץ לימון טרי
3 כפות פטרוזיליה קצוצה (לא הכרחי)
1/2 כוס שמן זית
מלח
פלפל לבן
אופן ההכנה:
- מקלפים את תפוח-האדמה. שמים את תפוח-האדמה, השום, הפטרוזיליה ומיץ הלימון במעבד-מזון ומרסקים למחית חלקה. מוסיפים באיטיות תוך כדי עירבוב את שמן הזית (כמו במיונז) עד שהתערובת אחידה.
כרובית בפירורי לחם, חמאה ושום
המרכיבים:
1 ק"ג פרחי כרובית שטופים
100 גרם חמאה
2 כפות שמן זית
6 שיני שום טרי כתוש
1/2 כוס פירורי לחם
1 חלבון ביצה מבושל וחתוך לקוביות קטנות
2 כפות עירית פרוסה דק
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מבשלים את הכרובית במים רותחים עם לימון ומלח עד שתתרכך. מסננים ומחממים את השמן והחמאה במחבת. מוסיפים את השום הכתוש ופירורי הלחם ומטגנים בעדינות עד שהפרורים זהובים ופריכים.
- מוסיפים את חלבון הביצה והפטרוזליה ומערבבים היטב. יוצקים את הרוטב על הכרובית ומגישים חם.
- אפשר להחליף את העירית בפטרוזיליה או שמיר.
שיני שום אפויות
כתוספת לבשר או דגים, או כאנטיפסטי
המרכיבים:
200 גרם שיני שום טרי עם הקליפה
1/4 כוס מים
1/4 כוס שמן זית
מלח
פלפל
כף טימין טרי קצוץ
אופן ההכנה:
- מניחים את כל החומרים בתבנית חסינת חום ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות כ-30 דקות, או עד ששיני השום יתרככו. אפשר להגיש חם או בטמפרטורת החדר.
ממרח שום אפוי
החומרים:
שיני שום אפויות (מהמתכון הקודם)
2 כפות שמן זית
2 כפות זעתר טרי או כף פסטו מוכן, או כף מחית פטרוזיליה טחונה בשמן זית
1 עגבניה ללא מיץ וגרעינים, מרוסקת
1/2 כוס שמן זית
מעט חומץ בלסמי
אופן ההכנה:
- מרוקנים את שיני השום האפויות לקערה, מוסיפים 2 כפות שמן זית ומועכים למחית. מתבלים במלח, פלפל וזעתר טרי, פסטו או במחית הפטרוזיליה.
- אופן ההגשה: מניחים מעט מהמחית במרכז צלחת קטנה, ומניחים מעל מעט מהעגבניה. יוצקים מסביב שמן זית וחומץ בלסמי. מגישים עם לחם טרי.


