שתף קטע נבחר

 

חושבים להבריח סמים מאינדונזיה? תחשבו שוב

בשבוע שעבר חשו תשעה אוסטרלים את מלוא רצינותה של אינדונזיה במאבקה בסחר בסמים: שבעה נדונו למאסרי עולם ועל שניים נגזר עונש מוות. לפני חודשיים הוצא להורג סוחר סמים אוסטרלי בסינגפור, שלושה נידונו למוות בוייטנאם וארבעה ממתינים לגזר דינם בהונג קונג ואינדונזיה. קנברה נבוכה: מצד אחד היא מסייעת למאבק בסחר בסמים אך מנגד לוחצת על מדינות המזרח לחוס על חיי העבריינים או לאפשר להם לרצות את עונשם בשטחה

טחנות הצדק באסיה טוחנות מהר וביעילות כאשר מדובר בעבירות סמים. דוגמה טובה ניתן היה לראות בשבוע שעבר בבית המשפט בדנפסר, אינדונזיה, שם הורשעו תשעה אוסטרלים בסחר בהירואין. שבעה נדונו למאסר עולם; שני ראשי הכנופיה נדונו למוות. 

 

איש אינו מטיל ספק בפשעם של מי שכונו "התשיעייה של באלי", לא רק מההיבט הפלילי אלא גם מההיבט המוסרי. הם הורשעו בניסיון להבריח שמונה קילוגרם של הרואין מאינדונזיה לאוסטרליה. גם המערכת המשפטית באינדונזיה לא הסתירה את רצונה לבוא חשבון עם הנאשמים. כמו מכונת עונשים משומנת, בזה אחר זה, הוטלו העונשים הכבדים על התשעה בדיונים שנמשכו יומיים בלבד. למי שהטיל ספק בכך, אינדונזיה רצינית מאוד במאבקה בסחר הסמים בבאלי.

 

התביעה במשפטו של אנדרו צ'אן, המוח מאחורי הכנופייה, דרשה - וקיבלה - עונש מוות. "לפי העקרונות של כמה דתות, ניתן להצדיק את עונש המוות", אמר אחד השופטים והוסיף: "התכוננו לכך נפשית. כל השופטים בהרכב התפללו, על פי אמונתם. הרהרנו בדבר, עד שהיינו משוכנעים שזהו גזר הדין שיש להטיל".

 

נאשם אחר, מייקל צ'וגאג', קיבל מאסר עולם. הוא היה אחד מבין ארבעת האוסטרלים שנעצרו בנמל התעופה בבאלי כשעל גופם מודבקות שקיות הרואין. הוא טען, כמו שלושת חבריו, שצ'אן איים לפגוע ביקיריהם אם יסרבו לשאת על גופם את חבילות הסם בדרכם הביתה. עורך דינו אמר שמרשו הסכים לבצע את המשימה, "אך הרגיש שהוא חף מפשע ושבסך הכל נפל קורבן".

 

שלושת הנאשמים האחרים נתפסו כשהם אורזים את שקיות הסם בבית המלון. השופטת אמרה כי הם הביעו מעט מאוד חרטה וסירבו לשתף פעולה עם החוקרים, אך ציינה גם שמעשיהם פגעו בתדמית של באלי. 

 

הווארד יסדר?

 

העונשים הכבדים רק הוסיפו על המתיחות הקיימת ממילא בין ג'קרטה לקנברה בסוגיית הברחות הסמים בין המדינות. עיקר חילוקי הדעות נסוב סביב עונש המוות - שבוטל באוסטרליה לפני שני עשורים.

 

שר החוץ של אוסטרליה, אלכסנדר דאונר, לא חסך ביקורת מהנאשמים והגדיר את הניסיון להבריח סמים "מטופש". בראיון לרשת הטלוויזיה SKY הוא אמר: "אין לי הרבה סימפטיה למי שרוצה להבריח הרואין למדינתנו, יהיה לאומו אשר יהיה", אך מיהר להוסיף: "אנו תמיד מנסים לייצג את אזרחינו שנידונים למוות, ולבקשם עבורם חנינה".

 

כל עוד לא מוצו הליכי הערעור לא יכולה אוסטרליה להגיש בקשת חנינה רשמית, אך נשיא אינדונזיה סוסילו במבנג יודויהונו מיהר להבהיר שלא יעניק חנינה לעברייני סמים וגם לא יאפשר את הסגרתם למדינה אחרת לריצוי העונש. ראש ממשלת אוסטרליה ג'ון האוורד התחייב להפעיל לחץ על הנשיא האינדונזי אך עם זאת הדגיש כי ממשלתו אינה יכולה לעקוף את החוק המקומי. "אני לא רוצה לטפח ציפיות", אמר.

 

"אני מבקש מכל צעירי אוסטרליה לשים לב. אני אפילו מתחנן בפניהם, לא לקחת את הסיכון הנוראי שאותו לקחו אותם צעירים", אמר הווארד. "האזהרות היו שם במשך עשורים. נשגב מבינתי, איך לכל הרוחות, יכול היה צעיר אוסטרלי להיות כל כך טיפש ולקחת סיכון".

 

אלא שתפקידה של אוסטרליה במקרה הנוכחי אינו רק של צופה מהצד. מתברר, כי המידע המודיעיני על כוונותיהם של הכנופיה להבריח סמים הועבר למשטרת אינדונזיה על ידי המשטרה הפדרלית של אוסטרליה.

 

כלי התקשורת באוסטרליה מיהרו להתנפל על המידע הזה כדוגמה למדיניות המוסר הכפול בה נוקטת הממשלה. העיתונאי האוסטרלי קרי אובריאן עימת את שר המשפטים כריסטופר אליסון עם הסוגייה: "גיביתם באופן חד משמעי את המשטרה, ואילו עכשיו אתם נושאים ונותנים עם אינדונזיה כדי להציל את שני הצעירים מכיתת יורים. האם אינכם מעבירים מסר כפול?".

 

"עד לשלב המעצר, המשטרה מספקת סיוע במסגרת שיתוף פעולה בין שתי המדינות", השיב אליסון. "אני לחלוטין מגבה את המשטרה, שעושה עבודה מצוינת בזירה הבינלאומית, ובעיקר נגד עבירות סמים. עם זאת, אנחנו מבהירים שוב ושוב שאוסטרליה לא מאמינה בהוצאות להורג".

 

המוסר הכפול הזה, אומרים פרשנים, הוא אולי אחד הגורמים שתורמים לתנועה העניפה של סמים בין מדינות מזרח אסיה - לצורכי מסחר אבל גם לצרכי שימוש אישי. הצעירים, אומרים הפרשנים, סבורים שגם אם ייתפסו, תפעיל ממשלתם לחצים על מנת לשחררם.

 

בשנה שעבר נידונה האוסטרלית שאפל קורבי ל-20 שנות מאסר בגין הברחת מריחואנה לבאלי. גם הדוגמנית האוסטרלית מישל לסלי, שנתפסה לפני כארבעה חודשים כשברשותה שתי טבליות אקסטזי, נשפטה ונשלחה לכלא, אך שוחררה כעבור זמן קצר בשל בעיות רפואיות.

 

אצבע קלה על האזיקים

  

לא רק ג'קרטה נוקטת יד קשה נגד עברייני הסמים. רבות ממדינות המזרח, בהן תאילנד, סין, טייוואן, מלזיה וסינגפור, מטילות עונשים חמורים על עבירות שכאלו.

 

צעיר אוסטרלי שהורשע בעבירות סמים הוצא להורג לפני חודשיים בסינגפור, ושלושה אחרים נידונו למוות בוייטנאם. עוד ארבעה אוסטרלים מחכים לגזר דינם בהונג קונג ובאינדונזיה.

 

סינגפור ידועה כמחמירה במיוחד. עונש מוות עלול להיגזר על מי שנושא שלושים גרם קוקאין ו-500 גרם קנאביס. אלא שהקושי שם אינו רק בחומרת העונשים אלא בעובדה שעל ההוצאות להורג מוטלת חשאיות, ולא נמסר, כמעט אף פעם, מידע מקדים על ההליך ומועדו.

 

בפיליפינים אושרו בשנים האחרונות תקנות מחמירות בנושא המאבק בסמים. החזקת 50 גרם מריחואנה, ועשרה גרם אופיום, הרואין, אקסטזי או קוקאין - עלולים לשלוח אדם אל מותו. 

 

תאילנד היא אולי המדינה המחמירה מכולן. על פי החוק התאילנדי, ניתן לדון נאשם למוות על החזקה של 20 גרם ויותר של סמים קלים, וגם עונשים של 50 שנות מאסר, ללא המתקת דין, נחשבים סבירים בהחלט. נתוני ארגון אמנסטי מינואר 2006 מגלים כי 124 בני אדם נידונו לאחרונה למוות בתאילנד, רובם המכריע בגין עבירות סמים.

 

מי ששפר מזלו, מוצא את עצמו ב"בנגקוק הילטון". לא מדובר בבית מלון אלא בבית הסוהר "קלונג פרם", עם 7,000 אסירים, כמעט כולם כלואים בגין עבירות סמים. 883 מהם אגב, ממתינים למותם בזריקת רעל.

 

אחד מהם הוא מייקל קורנל, בריטי בן 21, שנידון לפני שנתיים ל-99 שנות מאסר, לאחר שנתפס בשדה התעופה עם 3,400 טבליות אקסטזי מוחבאות במיכל קרם גוף. להוריו הוא סיפר שהתנאים בכלא גרועים. אביו, דרק, צייר תמונה ברורה יותר: "התנאים שם גרועים יותר מכפי שאפשר לדמיין את הגהנום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים