שתף קטע נבחר
 

מאכלי פרג - בזכות אסתר המלכה

זרעי הפרג, שהשביעו לפי האגדה את אסתר המלכה, משמשים תבלין פופולרי במטבחים רבים, מארה"ב ועד הודו. אפשר לפזר אותם על לחמים ולחמניות, למלא בהם עוגות ועוגיות, ולהעניק בעזרתם פן חגיגי לאטריות ולירקות

האגדה מספרת שאסתר המלכה, יהודיה מאמינה, סירבה להכניס לפיה אוכל לא כשר בארמון המלך אחשוורוש, והתקיימה (באופן מרשים) מקטניות ומזרעים, שכללו בין היתר פרג. אין פלא. מהפרג הפשוט הפיקה המלכה תועלת רבה, כי הזרעים הקטנים האלו הם מקור מצויין לחלבון, סידן, אבץ, זרחן ואשלגן.

 

מהפרחים הלבנים והסגולים של הפרג נהגו להפיק גם את האופיום, אבל הנוזל המסוכן התאדה הרבה לפני שהגברת הנכבדה טעמה את הזרעים. הפרג נחשב גם לתבלין, וזרעיו נמצאים בשימוש ברחבי העולם, מארה"ב ועד הודו. אפשר לפזר אותם על לחמים ולחמניות, להשתמש בהם בעוגיות ובעוגות, ולתת פן חגיגי בעזרתם לאטריות, לירקות, לרטבים ואפילו לסלטים.

 

 

סלט אפרסמון, אבוקדו ובננה ברוטב פרג

 

מתוך הספר "המטבח של פיליס", בהוצאת "כתר". הרוטב החמוץ-מתוק מתאים גם להגשה עם פרוסות אבוקדו בלבד, או עם סלט כרוב (ראו מתכון בהמשך).

 

המרכיבים (8-6 מנות):

4 אבוקדו בינוניים

4 אפרסמונים

4 בננות קטנות, פרוסות

לרוטב:

1/4 כוס דבש או גרגרי סוכר טבעי בהיר (לא סוכר חום!)

1/2 כוס שמן חריע או חמניות

5 כפות חומץ יין לבן או הדרים

1 בצל ירוק בינוני

1/2 כפית מלח

1/2 כפית חרדל דיז'ון, רצוי ללא חומר משמר

קורט טרגון יבש או קצת יותר טרי (לא הכרחי)

2 כפיות פרג שלם

 

אופן ההכנה:

  1. מתחילים דווקא בהכנת הרוטב. מערבבים בממחה את כל החומרים לרוטב, חוץ מהפרג. בוחשים פנימה את הפרג, ומעבירים לצנצנת עם מכסה לספיגת הטעמים.
  2. מכינים את הסלט: פורסים את האבוקדו והאפרסמונים, או חותכים לקוביות (לא מקלפים את האפרסמונים), ומערבבים עם פרוסות הבננה. מחלקים את הפירות לכוסות קוקטייל או יין לפי מספר הסועדים, ויוצקים מלמעלה את הרוטב.

 

 

סלט כרוב ברוטב פרג

 

אותו רוטב, ועוד סלט נפלא

 

החומרים (8-6 מנות):

1 ראש כרוב בינוני, פרוס דק מאוד

1 פלפל אדום פרוס דק מאוד

1 פלפל ירוק פרוס דק מאוד

3 בצלים ירוקים קצוצים

פטרוזיליה לקישוט

לרוטב: ראו במתכון הקודם

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הרוטב כפי שצויין במתכון הקודם. מערבבים את כל החומרים לסלט, ויוצקים מלמעלה את הבצלים. מקשטים בפטרוזיליה ומגישים.

 

 

אטריות בפרג ושקדים

 

המרכיבים:

250 גרם אטריות רחבות (ללא צבע מאכל)

3 כפות פרג שלם

1/2 כוס שקדים מולבנים, פרוסים וקלויים

3 כפות חמאה נמסה

1 כפית מיץ לימון (למי שאוהב)

מלח לפי הטעם

קורט פלפל לבן

פטרוזיליה קצוצה לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את האטריות ומקפידים לא לבשל יתר על המידה. מסננים ושוטפים קלות תחת מים פושרים.
  2. מערבבים פרג, שקדים וחמאה נמסה, ומוסיפים מלח, פלפל ומיץ לימון אם רוצים. מערבבים קלות עם האטריות החמות.

 

 

עוגיות פרג - "מון קיכלעך"

 

עוגיות פרג ביידיש, פופולריות מאוד במטבח המזרח-אירופי. הן לא ממש מתוקות, אבל טעימות מאוד בזכות הפרג. אמי, בת 84, עדיין מכינה אותן לאבי, שנהנה לטבול את העוגיות בקפה.

 

המרכיבים:

100 גרם חמאה או מרגרינה

3/4-1/2 כוס סוכר (אפשר סוכר חום בהיר - דמררה)

1 ביצה גדולה

1 כף מים

1/2 כפית תמצית וניל אמיתי

1/4 כפית תמצית שקדים או "רוזטה של פעם"

1/4-1/3 כוס פרג שלם

2 כוסות קמח (רצוי חצי קמח מלא, מנופה)

1/2 כפית אבקת אפייה

 

אופן ההכנה:

  1. בקערה בינונית טורפים את החמאה והסוכר עד לקבלת מירקם אוורירי. טורפים פנימה ביצה, מים, וניל ותמצית שקדים. בוחשים פנימה את הפרג. מנפים את הקמח ואבקת האפייה דרך מסננת, ומערבבים עד לקבלת בצק סמיך. אם הבצק פירורי, מהדקים בעזרת האצבעות ויוצרים כדור. הדרך המהירה להכנת העוגיות: יוצרים כדורים קטנים מהבצק (אפשר בעזרת כפית), ומניחים על דף אפייה משומן בתרסיס שמן, או מרופד בנייר פרגמנט.
  2. משטחים את העוגיות בעזרת האצבעות או במזלג. אופים בתנור מחומם מראש ל- 180 מעלות כ-15 דקות, עד שהעוגיות יציבות ומוזהבות בקצוות.
  3. הדרך המסורתית להכנת העוגיות: עוטפים את הבצק בניילון, ומקררים כמה שעות עד שהבצק מתקשה. מרדדים לעלה דק מעל משטח מקומח. קורצים עיגולים בעזרת כוס, ומניחים בתבנית משומנת או מרופדת בנייר פרגמנט. אופים בתנור מחומם מראש ל-180 מעלות כ-12-10 דקות. מוציאים את העוגיות מהתבנית ומקררים על גבי רשת.

 

  • הערה: העוגיות המסורתיות הן לא ממש מתוקות. אלה שאוהבים עוגיות מתוקות יותר, יכולים להוסיף 3/4 כוס סוכר במקום חצי כוס.
  • טיפ: כדי לקבל פרג רך יותר, מניחים את הפרג בסיר עם מים ומכסים. מביאים לרתיחה, מסננים היטב ומוסיפים לבצק.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין כבר אופיום. פרג
אין כבר אופיום. פרג
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים