שתף קטע נבחר
 

דברים מפתיעים שעושים עם רוזמרין

בזכות התכונות הארומטיות שלו, שכיחותו וקלות גידולו, הרוזמרין אהוב במיוחד על טבחים בכל אגן הים התיכון. באיטליה ובדרום צרפת הוא מככב בהמון מתכונים, חלקם אפילו מתוקים

ישנם צמחים שאני קורא להם "צמחי ארנבת". למה? כי הם מתרבים ומתפשטים כמו ארנבות, או ארנבונים. אלה עושים צאצאים כמו, ובכן - שפנים (כן כן, אני יודע שארנבת זה לא שפן, תודה), ואילו הצמחים האלה מתפשטים ועוברים ממקום למקום במהירות וביעילות דמוית ארנבות. אחד מצמחי הארנבת האלה הוא הרוזמרין.

 

אם תסתכלו סביבכם, תראו שבזכות דרישות המים הנמוכות שלהם, פחות או יותר בכל גינה עירונית שניה שתולים להם שיחי רוזמרין. ישנם אלה שצומחים לגובה של 40 - 50 ס"מ מעל הקרקע, ויש אלה שנשארים שרועים. בטבע, המקום הזה שמחוץ לעיר, אפשר לראות שיחי רוזמרין כמעט בכל מקום שאינו מדברי. הצמח ממש לא נדיר ואין שום צורך לדבר בלחש בסביבתו, מחשש שמא תפחידו את הרוזמרינים.

 

ומי אחראי להתפשטות? הרומאים כמובן

 

הרוזמרין הוא אחד הצמחים המהירים ביותר להקלט ולצמוח. הוא נמצא היום במקומות רבים מאוד בעולם, ואת התפשטותו הוא חב, איך לא, לרומאים. אלה, שקראו לו "טל הים" (רוז-מרינוס), לקחו איתם כל צמח שהיה שווה לקחת, וכבשו איתו כל פיסת אדמה שהיה שווה לכבוש - מצפון איטליה ועד בריטניה. עם הגפן, הם גם הביאו את הרוזמרין מאזור הים התיכון למרכז אירופה ולאלביון, משם הוא הגיע לאמריקה הצפונית עם האבות המייסדים. למרות תנאי הקור של ניו אינגלנד, הוא הצליח לשרוד גם שם.

 

למרות שכיחותו, אסור לזלזל ברוזמרין. לאורך כל ימי הביניים, ועוד ביוון העתיקה, היה הצמח יותר מקובל בזכות סגולותיו הרפואיות מאשר טעמיו. יחסו לו יכולת לשפר זיכרון והוא נחשב כצמח הזיכרון והידידות. בעת העתיקה קשרו הסטודנטים זרי רוזמרין לראשיהם, כדי לזכור את החומר בעת בחינה, ואילו אופליה, גם היא משתמשת בו בשערה, וכשהיא משתגעת, היא מוציאה אותו ומדגישה, "הנה הרוזמרין, זה לזיכרון...". אגב רוזמרין ושיער, בארץ הוא נחשב ליעיל למדי בכל הקשור בדחיית כינים מראשי צאצאים.


קל מאוד לגידול. רוזמרין                                       (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

היסטוריה זה נחמד אבל אנחנו בענייני אוכל

 

בזכות התכונות הארומטיות שלו, שכיחותו וקלות גידולו, הרוזמרין אהוב במיוחד על טבחים בכל אגן הים התיכון. באיטליה ובדרום צרפת - בפרובאנס - הוא מככב במתכונים מתוקים כמו במתכונים, או מאכלים, מלוחים. קצבים מקשטים בו נתחי בשר, ואף נועצים ענפי רוזמרין בנתחים גדולים, בצמוד לשיני שום, על מנת להעשיר את טעמיהם.

 

הטעם המעט מתכתי-יחודי של העשב מתאים מאוד למאכלי בשר אדום עתיר טעמים - בעיקר לצלי בסגנון של רוסטביף (צלי קדירה רק בתוך בוקה גרני), ואפילו למילוי חזה עוף מגולגל בסגנון עוף קייב (למרות שעדיף טרגון) או מילוי של עוף שלם, וכמובן שלנתחים שנצלים על אש פתוחה. רבים מוסיפים ענפי רוזמרין לגחלים, ומקבלי עישן ארומטי ומאוד מעניין.

כתיבול לדגים, מעט רוזמרין מתאים למילוי דגים עזי טעמים או מרקם, למשל באפיה בתוך נייר אלומיניום, ושוב - כמעשן בצליה על אש פתוחה.

 

ומה עם בצקים?

 

היום אנחנו מוצאים יותר ויותר אופי לחמים שמשתמשים בעלעלי רוזמרין בתור מילוי ותוספת ללחם. למרות שפיצות, פוקאצ'ות ולחמים איטלקיים אחרים הם הומעמדים המסורתיים, היו מוצאים רוזמרין בשילוב גרעיני חמניה או דלעת או תוספות אחרות, בלחם שאור כהה.

 

בחרתי להביא שני מתכונים לא שגרתיים, דוגמאות לשימוש ברוזמרין במנות מתוקות ומשקאות דווקא: עוגיות פקאן ומעין קוקטייל. אם יש לכם עוגיות חמאה שאתם אוהבים, שורטברד או עוגות וניל בחושות שאתם רוצים לשנות קצת, אתם יכולים להוסיף להם מעט רוזמרין, כמו בדוגמא הבאה:

 

עוגיות פקאן ורוזמרין

 

מתכון שמקורו באחד מירחוני הגינון האמריקאים - Gardener.

 

המרכיבים:

120 גרם חמאה

1/3 כוס סוכר חום

1/3 כוס סוכר לבן

1 + 1/2 כוס קמח

2/3 כוס פקאנים טחונים, קלויים על מחבת ללא שמן

12 חצאי פקאנים לקישוט

1/2 כפית מלח

1/2 מקל ווניל

עלעלים משלושה ענפי רוזמרין, קצוצים דק מאוד

קורט פלפל שחור גרוס טרי

 

כלים: תבנית מאפינס עם 12 מקומות

 

אופן ההכנה:
  1. בקערה מתאימה, מקציפים את החמאה והסוכר(ים) עד לקבלת מקצפת קלה. בינתיים, פותחים את מקל הוניל לאורכו ומגררים את הזרעים הוניל לתוך תערובת החמאה (את המקל נועצים בחצי כוס סוכר, כעבור כמה שבועות טוחנים הכל יחד ומתקבל סוכר וניל).
  2. מוסיפים את הקמח, הפקאנים הגרוסים, המלח, הרוזמרין וקורט פלפל שחור, ומערבבים היטב עד שמתקבל בצק אחיד אך מעט גושי. מחלקים את הבצק ל- 12 חלקים, מכניסים כל עוגיה לחור בתבנית ומהדקים. מעבירים למקרר לחצי שעה.
  3. מחממים את התנור ל- 170 מעלות.
  4. בעבור חצי שעה, נועצים חצי פקאן בכל עוגיה ואופים עד 20 דקות, או עד שהשוליים מזהיבים.

 

 

קוקטייל לימון ורוזמרין

 

מכינים סירופ פשוט עם רוזמרין: מבשלים סירופ סוכר (1:1) עם עלעלי רוזמרין עד לקבלת ניחוח רוזמרין טוב. מסננים ומוציאים את העלעלים מהסירופ ומקררים אותו.חלק מהסירופ אפשר לשמור בקרור.

 

חלק אחר מדללים בכמות שווה של מיץ לימון טרי. לשתי מנות סירופ רוזמרין-לימון מוסיפים 2 מנות וודקה או ג'ין, משקשקים על קרח ומסננים לכוס מרטיני מקשטים בענף רוזמרין קטן ודובדבן מסוכר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים