הבית הלבן על הודעת איראן: יש מקום לדאגה
בארה"ב ובעולם עוקבים בדאגה אחר ההצהרות האיראניות על העשרת האורניום. דובר הבית הלבן: "הם מתקדמים בכיוון לא נכון. זה יגביר את הבידוד שלהם". מומחים אמריקנים: "זה לא ביג דיל, רק תגובה לדיווחים על מתקפה אפשרית"
דובר הבית הלבן, סקוט מקללן, הגיב הערב (יום ג') להצהרות האיראנים על ההתקדמות המשמעותית בתוכנית הגרעינית. "זה רק מדגיש מדוע הקהילה הבינלאומית מודאגת מהשאיפות הגרעיניות של איראן". עם זאת, פרשנים בארה"ב העריכו שהאיראנים בחרו בעיתוי הנוכחי להצהרה הדרמטית בגלל הכתבות שהתפרסמו על ההכנות למתקפה אמריקנית. המומחה דייויד אולברייט אף אמר ש"מדעית, זה לא ביג דיל".
דובר הבית הלבן הגיב בשיחה עם כתבים במטוס חיל האויר 1 על ההצהרות האיראניות: "זה משטר שצריך לבנות אמון עם הקהילה הבינלאומית. במקום זה הם מתקדמים בכיוון הלא נכון. זה משטר שיש לו היסטוריה ארוכה של הסתרת הפעילות הגרעינית. המשך של הצהרות מתריסות רק יגבירו את הבידוד של המשטר האיראני משאר העולם".
מומחים בארה"ב מעריכים שהמהלך האיראני הוא יותר פוליטי מאשר מדעי. דיוויד אולברייט, מומחה הגרעין האמריקני שהיה מעורב בפעילות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בעיראק בשנות התשעים אומר בראיון לרשת סי.אן.אן כי "זה בעיקר פוליטיקה, כמו שעושה צפון קוריאה, כדי שהעולם יחשוב שכבר לא ניתן לעצור אותם. מעשית, הם עדין רחוקים. יש להם הרבה מה ללמוד".
רוברט וינדרום, תחקירן רשת אן.בי.סי הגדיר את הצעד האיראני כ"אבן פינה", אבל הבהיר כי "האיראנים אינם מצויים על סף יצור נשק גרעיני. זה צעד ראשון של טכנולוגיה נדרשת". גם הוא סבור שמדובר בבעיקר במהלך מדיני שנולד בתגובה לדיווחים ב"ניו יורקר" וב"וושינגטון פוסט" על ההכנות הצבאיות של ארה"ב לתקיפת המתקנים הגרעיניים.
הנשיא בוש אמר אתמול שהדיווחים הללו הם "ספקולציה פרועה", אך נמנע מלהכחיש את תוכן הכתבות וכך גם דובר הבית הלבן שב-48 השעות האחרונות חוזר על צמד המילים "ספקולציה פרועה" מבלי להכחיש את תוכן הכתבות.
מועצת הבטחון העניקה לאיראן 30 יום להפסיק כל פעילות תוכנית הגרעין שלה של העשרת אורניום ולציית לדרישות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. האולטימטום של מועצת הבטחון יפקע ב-28 בחודש זה ובימים הקרובים יצטרכו האמריקנים יחד עם הבריטים והצרפתים וכן הגרמנים (שאינם במועצת הבטחון) להחליט על קו פעולה, ולנסות ליישר קו עם רוסיה וסין, המתחמקות מהפעלת סנקציות על איראן.
מזכיר ההגנה האמריקני דולנד רמספלד סירב להגיב לשאלות כתבים האם לפנטגון יש תוכנית פעולה באיראן. רמספלד אמר שהוא לא מוכן "להיכנס לספקולציות מארץ הפנטזיות" על האפשרות שארה"ב תגיב. לגבי תוכנית מגירה לתקוף באיראן השיב רמספלד כי "יש לנו תוכניות מגירה בפנטגון לכל מיני דברים והדבר האחרון שאני רוצה לומר לכם הוא איזו תוכנית אנחנו מרעננים ולמה".
לגופה של ההודעה האיראנית אמר רמספלד: "אני מעדיף לחכות ולראות מה אומרים על זה המומחים". מזכיר ההנה הוסיף ש"ארה"ב נמצאת במסלול דיפלומטי".