העולם מול איראן: אור ירוק לתוכנית "המקל והגזר"
בפגישה בווינה הגיעו חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון להסכמה משמעותית על מימוש תוכנית "המקל והגזר", שתקבע תמריצים ועונשים לאיראן. שרת החוץ הבריטית, מרגרט בקט, דיווחה על ההישג הדיפלומטי. הנשיא בוש הזהיר שאם האיראנים יידחו את ההצעה לגשת למו"מ ולהשעות את העשרת האורניום, מועצת הביטחון תידרש להכרעה. שר החוץ הרוסי הדגיש: כל ההסכמים שללו שימוש בכוח צבאי
שרי החוץ של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם, שנועדו אמש (יום ה') בווינה, הגיעו להסכמה על תוכנית הטבות ועונשים שתוצג לאיראן במטרה לשכנעה לוותר על שאיפותיה הגרעיניות.
במסגרת התוכנית יוצעו לאיראן תמריצים שונים אם תקבל את ההצעה להקפיא את פעילות העשרת האורניום שלה ולגשת למשא ומתן עם השלישיה האירופית וארה"ב. מנגד נקבעו גם עונשים אם איראן תמשיך ביישום תוכניותיה חרף התנגדות הקהיליה הבינלאומית.
בתום הישיבה יצאו השרים לעיתונאים. שרת החוץ הבריטית, מרגרט בקט, דיווחה על ההסכם אך לא מסרה פרטים. בקט אמרה שהפרטים יימסרו רק לאחר שהאיראנים יקבלו את התוכנית לעיונם.
"אני שמחה לבשר שהגענו להסכמה בדבר כמה הצעות שונות", אמרה השרה הבריטית, כשעמיתיה שרי החוץ עומדים לצידה במפגן יוצא דופן של אחדות בינלאומית. "אני מאמינה שהצעות אלו מאפשרות לאיראן לשאת ולתת על הסכם בחדש המבוסס על שיתוף פעולה. אם איראן תחליט שלא להשתתף בשיחות, ניאלץ לנקוט בצעדים נוספים", אמרה בקט - מבלי לומר במפורש את המלים "סנקציות". "אנו קוראים לאיראן לנהוג באופן חיובי ולשקול ברצינות את הצעותינו, שעשויות לתרום רבות לאיראן", הוסיפה.
על המסמך המגדיר את ההסכמות חתמו שרי החוץ של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון: ארה"ב, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין. שר החוץ הגרמני והממונה על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי הוסיפו את חתימתם.
פרטי התוכנית לא נחשפו כאמור, אולם מדיווחים מהתקופה האחרונה עולה שהיא כוללת ככל הנראה הצעה אירופית (בתמיכה אמריקנית) לסייע לאיראנים להקים כור גרעיני אזרחי. העונשים כוללים הגבלות תנועה על בכירים איראנים, הקפאת נכסים של בכירים בתוכנית הגרעין ובמשטר האיראני, אמברגו נשק וסנקציות כלכליות אחרות - אולם לא כאלה הקשורות למשק הדלק.
תמיכה רוסית וסינית במהלך האמריקני
עוד עדות להסכמה הבינלאומית בסוגיה האיראנית פורסמה במוסקבה: משרד החוץ הרוסי בירך על תוכניתה של ארצות הברית של לקיים מגעים דיפלומטים עם איראן. בהודעה שפרסם נאמר: "אנו משוכנעים כי אין דרך הגיונית אחרת מלבד שיחות לפתור את הבעיה הזו, כמו גם מצבי משבר אחרים בעולם המודרני".
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר כי ההצעה לאיראן עליה הסכימו החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם אינה כוללת איום בשימוש בכוח צבאי. "אני יכול לומר באופן שלא משתמע לשתי פנים שכל ההסכמים מהפגישות אתמול שללו שימוש בכוח צבאי בכל הנסיבות", אמר.
במקביל, הודיע שר החוץ הגרמני כי סין ורוסיה שוקלות להצטרף לשיחות עם איראן אם יתברר כי יש בסיס מוצק למשא ומתן.
גם נשיא סין, הו ג'ינטאו, שוחח במהלך הלילה עם הנשיא בוש והודיע לו כי סין תומכת ביוזמה הדיפלומטית האמריקנית לסיום המשבר. לפי דיווח של סוכנות הידיעות הסינית, אמר ג'ינטאו לבוש כי "סין מוכנה לקחת חלק פעיל בחידוש המשא ומתן עם איראן".
בוש רוצה קול בינלאומי אחד וברור
בוש שוחח גם עם עמיתו הרוסי ולדימיר פוטין, ואמר כי אין איראן לא תאפשר לפקחים לוודא שהיא הפסיקה להעשיר אורניום, "הכנו את הבסיס לתגובה בינלאומית יעילה". לדבריו, התגובה הבינלאומית תהיה מתואמת ומלוכדת במועצת הבטחון, אם אכן איראן תדחה את תנאי ארה"ב להשתתפותה במשא ומתן.
"אנחנו רוצים לפתור את הבעיה עם הגרעין האיראני בדרך דיפלומטית ובשלום. הבהרנו בפומבי שאנחנו מוכנים לשבת לשולחן הדיונים, אם איראן תוכיח שהשעתה את התוכנית שלה", אמר בוש. "דיברתי עם נשיא רוסיה והסברתי את עמדתי ושהברירה היא בידי האיראנים. אם הם יאזינו לעולם, יש לנו על מה לדבר. אם לא, אנחנו מצפים שהרוסים ישתתפו במועצת הבטחון. אנחנו נראה אם הם מסכימים או לא. קיבלתי תשובה חיובית מהנשיא. הוא אמר שהוא מבין את האסטרטגיה שלנו והוא מסכים שאנחנו רוצים לפתור את הבעיה בדרך דיפלומטית".
לא ברור מדברי הנשיא בוש אם הוא קיבל מהרוסים והסינים התחייבות שלא יטילו וטו על החלטה במועצת הבטחון שתכלול סנקציות על איראן. "דיברתי גם עם נשיא סין הו ז'ינטאו. הסברתי לו שעכשיו האיראנים צריכים לקבל החלטה", אמר בוש. "נשיא סין הבין את האסטרטגיה שלנו. הדבר החיובי בכל השיחות שלי הוא שיש הסכמה שאסור לאפשר לאיראנים להשיג נשק גרעיני. נדון בטקטיקה ובאסטרטגיה כדי להבטיח שהקהילה הבינלאומית תדבר בקול אחד ברור. ההחלטה שלי היא להיות החלטי לפתור את הבעיה בדרך דיפלומטית".
הדחיה האיראנית - לא סוף פסוק
בבית הלבן שמעו את הקולות מטהרן המתנגדים לוויתור על העשרת האורניום בתמורה לקיום משא ומתן עם ארה"ב והציעו אמש לאיראנים לקחת לעצמם כמה ימים לפני שיסרבו. הנשיא ג'ורג' בוש הזהיר שאם איראן תסרב להפסיק את העשרת האורניום, הנושא יועבר למועצת הביטחון של האו"ם.
"נראה מה הם יחליטו לעשות ואז נלך עם השותפים שלנו למועצת הבטחון", אמר בוש. "הברירה היא בידי האיראנים. העולם יפעל בצורה מתואמת. אני רוצה לפתור את המשבר הזה בדרך דיפלומטית ובשלום. השלב הבא - מועצת הבטחון".
דיפלומט אירופי שהגיע להשתתף בפגישה בווינה אמר שהתגובה האיראנית הדוחה את הרעיון שהעלתה ארה"ב אינה נראית סופית, "עדיין לא הצגנו את כל החבילה ומכל מה שנאמר - לא נראה שהם שללו את ההזדמנות הזו".
בכל מקרה, בכיר אמריקני אמר כי לאיראן מוקצב פרק זמן של שבועות ספורים להענות להצעה החדשה - לא חודשים.
שרת החוץ של אוסטריה, המשמשת הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי התורנית, קראה לאיראן להענות ליד המושטת לה ולשוב לשולחן הדיונים בנוגע לתוכנית הגרעינית. אורסולה פלסניק אמרה כי על איראן לשקם את האמון הבסיסי בה על-ידי מתן הוכחות לכך שתוכניתה הגרעינית אינה צבאית.
שינוי מדיניות דרמטי
ביום רביעי הודיעה מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס כי וושינגטון מוכנה לקיים מגעים דיפלומטיים ישירים עם איראן אחרי שנים של נתק. השינוי הדרמטי במדיניות הממשל האמריקני נחשף לפני צאתה של רייס לפגישה בוינה. "ארה"ב מוכנה להצטרף למדינות נוספות ולנהל משא ומתן ישיר עם איראן על תוכנית הגרעין שלה. זאת, בתנאי שטהרן תסכים להקפיא לחלוטין את פעילותה הגרעינית, באופן שניתן יהיה לאמתו", אמרה רייס.
שר החוץ של איראן, מנושהר מותאקי, אמר בתגובה שאיראן מוכנה לנהל משא ומתן עם ארצות הברית בסוגיית הגרעין אך מסרבת להקפיא את העשרת האורניום, אותה כינה "זכות טבעית". עוד הדגיש כי "בדברי מזכירת המדינה האמריקנית אין כל פתרון חדש והגיוני לסוגיית הגרעין".
בתוך כך העריך היום ראש ארגון הגג של סוכנויות המודיעין האמריקניות, ג'ון נגרופונטה, כי איראן עלולה להשיג נשק גרעיני "בין תחילת העשור הבא לאמצע העשור הבא". בראיון לבי.בי.סי כינה נגרופונטה את איראן "המדינה העיקרית התומכת בטרור בעולם".
בינתיים, שוקי הנפט כבר מגיבים בחיוב להתפתחויות הדיפלומטיות והמחיר ירד אל מתחת ל-71 דולרים לחבית בניו-יורק.