
כחומר ביד המטייל
מחרסים היסטוריים ועד פסלים עכשוויים, מאדמה צבעונית ועד ספורט תחרותי - החימר, או החומר בשמו הרשמי, סובב אותנו בשלל צורות ואופנים, מאובני הקדרים ועד אבני המכתשים
חשבתם פעם לטייל בעקבות עצים או אבנים? הרי ברוב המקרים, כשיושבים לתכנן טיול, הקו המנחה הוא איתור אזור טוב לפיקניק, אבל למה שלא נכוון את המסלולים שלנו קצת אחרת? אין זמן טוב יותר מהחופש הגדול בשביל להעמיס את המשפחה ולצאת למסע בעקבות חומרים. המסעות הקודמים: אבן , עץ , זכוכית , פלסטיק , בדים, מתכות .
הכתבה האחרונה בסדרת כתבות זו חוזרת לאדמה, ועוסקת בחומר הקרוי בפשטות "חומר". החומר (או כפי שהוא מכונה בשפה המדוברת "חימר") הוא האדמה הרכה ממנה עושים עבודות חרס, שהופכות לעתים לקרמיקה או חרסינה.
על גדות נהר הירמוך, לפני 7,500 שנה, במקום בו יושב כיום קיבוץ שער הגולן, שכן כפר חקלאים קדום שהיה מרכז פולחני ואמנותי לתרבות הירמוכית, תרבות שמסמנת את תחילת הקדרות באזורנו. במוזיאון המוקדש לירמוכים בקיבוץ העכשווי, מוצגים ממצאים מחיי היום יום, הפולחן והאמנות של הכפר הקדום - מצלמיות אדם ועד כלי בישול ואיחסון - ראשוני כלי החרס שנמצאו בארץ. המוזיאון מציע, בנוסף לסיור מודרך בו ובאתר החפירות, גם סדנאות להכנת כלים מחומר.
- מוזיאון התרבות הירמוכית,
קיבוץ שער הגולן, טל': 04-6677386
חרסים, מסתבר, אפשר למצוא גם בים. במקום בו יושב קיבוץ פלמחים ובקרקעית חוף הים הסמוך נתגלו ממצאים ארכיאולוגים שמהווים את הבסיס למוזיאון בית מרים שפועל במקום. במהלך השנים נוספו לתצוגה ממצאים מחפירות שונות באזור, מערוץ נחל שורק ועד הנמל העתיק של יבנה-ים. הממצאים שופכים אור על אופיין של התרבויות העתיקות שהתקיימו ליד הים.
- בית מרים,
קיבוץ פלמחים, טל. 9538281/437 03
חרסית מצויה
מצבור גדול של אדמת חרסית המהווה - לאחר שריפתה בתנור - חומר גלם לחרס וקרמיקה נמצא במכתש רמון. בשנות השישים והשבעים הפך מכתש רמון לאתר כרייה ונכרו בו קאולין (חרסית לבנה) ששימשה לייצור קרמיקה, חרסית דמוית צור ששימשה חומר גלם לייצור לבנים חסינות אש וחרסית שוקולד המשמשת לייצור רעפים אדומים וגבס לתעשיית הבנייה.
ב-1994 קיבלה הממשלה החלטה לשמור ולשקם את ארץ המכתשים וכיום המכתש הוא חלק מקריית פארק הרמון. מרכז המבקרים של רשות הטבע והגנים, הממוקם על שפת המצוק, הוא ה"שער" לשמורת מכתש רמון. במרכז יש מסלול תצוגה שלאורכו "חלונות הצצה" ובהם מוצגים הממחישים את מרכיביו השונים של האזור, סרט אודות המכתש ודגם תלת מימדי.
ב"יצירמון", חלק מה"חי-רמון" הנמצא בפארק, מתבצעת פעילות יצירה מחומרים טבעיים, המאפשרת היכרות קרובה עם מגוון הסלעים והחולות הצבעוניים במכתש. אבל אם אתם רוצים לראות את אדמת החרסית במקומה הטבעי - רדו למכתש. מצפון לנחל ארדון נמצאת גבעת חרוט העשויה מאבן חול וחרסיות. מראש הגבעה יש תצפית לכיוון הבקעות ומצפה רמון, ובמורד יש מעיין קטן שנביעתו נשענת על שכבת חרסית אטומה.
- מרכז המבקרים רמון, טלפון: 08-6588691/8. מחיר: 23 שקלים למבוגר; חי רמון - 12 שקלים, כרטיס משולב - 27 שקלים. הפעילות ביצירמון כרוכה בתשלום נוסף.
קדרים באים
תירוצים מסתובבים (צילום: בית הסביבון)
כלי נוי או כלי בית - עבודות קדרות יש מכל הסוגים ומכל המינים, וערן גרבלר בחר דווקא ליצור סביבונים. ב"בית הסביבון" שבנמל קיסריה, המקום היחיד בעולם שמוקדש כולו לאביזר המסתחרר, ערן יוצר ומציג את מרכולתו. תמצאו שם סביבונים עם תירוצים לנשים נשואות, משפטי פתיחה לגברים ומטלות בית לילדים. הקהל מוזמן לסובב.
- בית הסביבון,
נמל קיסריה, טל': 6272882 - 04.
הקרמיקה היא דרך להתוודע גם לתרבות ודת אחרת: נזירים רבים החיים בארץ מתפרנסים מעבודות קדרות. במנזר הבנדיקטיני היפהפה באבו גוש, יוצרים הנזירים כלי קרמיקה בסגנון צלייני-נוצרי. לכל נזיר תחום התמחות משלו והמבקרים מוזמנים לסיור בסטודיו לקרמיקה ובחנות.
- המנזר הבנדיקטיני, אבו גוש, טל' 02-5342798
גם במנזר הנשים בבית גי'מאל שליד בית שמש עוסקות הנזירות בקרמיקה. במקום חיות חיי התבודדות ודממה כשלושים נזירות בנות לאומים שונים, העוסקות ביצירת קרמיקה בסגנון מרוקאי דווקא. את הכלים ניתן לראות ולקנות בחנות המנזר, בחלקים ממנו אפשר גם לסייר.
- מנזר הנשים, בית ג'ימאל, טל': 02-9997872
חרס-פואטי
חרס וקרמיקה אינם רק חומר גלם לאומנות שימושית, אלא גם לאמנות. הנה שתי תערוכות
המתכתבות עם ההיסטוריה של האומנות והפולחן בחרס:
במוזיאון אשדוד על שם קורין ממן, בו מוצגת דרך קבע התערוכה "עולמם של הפלשתים", מוצגת כעת התערוכה "מעלים חרס על סדר היום" המתקשרת עם האמנות העתיקה. התערוכה כוללת 400 צלחות חרס של משה שק, 300 צלמיות נשים חסרות ידיים של שולה ברש ועשרות כסאות חרס שייצרה רונית צור.
- מוזיאון אשדוד, השייטים 16 רובע ד' אשדוד, טלפון: 8543092 - 08
משה שק מציג בגן התעשייה בעומר מבט נוסף אל עבר התרבויות הקדומות שחיו כאן. 60 יצירות, מעין סדרות של טוטמים וצלמים מחרס, מציגות אופציה חילונית והומנית לאקט הפולחני-דתי שרווח בעבר.
- המוזיאון הפתוח,
גן התעשייה עומר, טל: 08-6492692, כניסה: 14-17 שקלים
שריפת החומר הקרמי הרטוב הוא חלק חשוב בתהליך העבודה, והוא משפיע גם על המראה הסופי של היצירה. אסתי ברק ממושב נאות הכיכר מאפשרת לכל דיכפין להתנסות בסוגים שונים של עיטור קרמי ובתהליך השריפה. בסדנאות החד-פעמיות, אותן היא מכנה "חוויה של אש וחומר" בוחרים המשתתפים עיטור לאלמנט קיים מראש, ובשיתוף פעולה עם הלהבות נצבעת העבודה באחת משתי טכניקות שונות - עישון (שחור ולבן) או ראקו (צבעוני).
ברק מעבירה גם סדנאות אמן ארוכות יותר, הכוללות גם פיסול וקדרות, ומציעה גם ביקור בגלריה ואירוח בצימר לקבוצות או משפחות.
- אסתי ברק,
נאות הכיכר, טל': 052-8991147. פעילויות בתיאום מראש.
כחרס הנשבר
על התפר שבין אדריכלות לאמנות מודבקים אריחי קרמיקה מעוטרים. מאריחי הזליג המרוקאים ועד לאריחי הדלפט ההולנדים, אפשר למצוא דוגמאות להם בכל תרבות אפשרית, ולנו, בישראל, יש את טרטקובר. בנווה צדק, ברחבת מרכז סוזן דלל, מתנוסס קיר אריחי קרמיקה פרי עבודותו של המעצב, המספר בתמונות את סיפורה של נווה צדק ותל אביב הקטנה. שלוש תמונות מציגות את האבות המייסדים, המבנים המפורסמים ואנשי הרוח של תל אביב הקטנה.
- מרכז סוזן דלל, יחיאלי 5, נווה צדק, תל אביב
משוגעים לא חסרים, אבל מסתבר שבאמנות המוזאיקה הם מתקבלים בשמחה: בשיטת "קרייזי" מניחים שברי קרמיקה בפסיפס לא מאורגן, וככה יוצרים אמנות. דוגמה ל"שיגעון" שכזה אפשר למצוא בגן הפסלים "תיבת נח" שבגן החיות התנכ"י, שם יצרה הפסלת ניקי דה סנט פאל 23 פסלים מדהימים וצבעוניים המחופים מראות ושברי קרמיקה.
- גן החיות התנכ"י,
פארק מנחת דרך משואה, ירושלים. טל': 02-6750111
גם ביער המלאכים - שחריה, בחניון שהכשירה קק"ל, ניצבים פסלים המצופים שברי קרמיקה צבעונית. ה"חרגול", ה"לטאה" וה"נמלה" משמשים גם כמתקני משחק וניתן לטפס ולגלוש מהם (המתקנים מותאמים גם לצרכי אוכלוסיית מוגבלי התנועה ולקויי הראייה). את הפסלים יצרו האמנים איגור סרגי ורוסלן סרגייב.
- יער המלאכים, 4 ק"מ מזרחית לקריית גת
ולסיום, קצת ספורט: ירי בצלחות חרס הינו ספורט אולימפי המדמה צייד מבלי לפגוע בחיות. בארץ פועלים שני מועדונים המציעים התנסות בספורט זה (החל מגיל 15, ובליווי הורים עד גיל 18).
בקיסריה, בפארק "דני היי" הקרוי על שמו של חבר בנבחרת ישראל לקליעה בצלחות חרס שנהרג ברמת הגולן ב-1970, פועל מועדון החוגלה המוקדש לתחום. במטווח הבזלת שבקיבוץ איילת השחר פועל מועדון צלחות החרס, המציע פעילות ספורטיבית בהדרכת מדריכים מקצועיים.
- מרכז דני היי, קיסריה, טל': 6360017 04
- מטווח הבזלת,
קיבוץ איילת השחר, טל': 6932226 - 04