טיפים מלוכלכים של אתרי תיירות: לשמור ולהישמר
להזמין חופשה באינטרנט זה זול, מהיר ומשתלם, אבל גם עלול להסתיים במפח נפש. ביותר מדי מקרים יש מי שמנצל את הלהיטות שלכם להגיע לנתב"ג כדי לעשות לכם תרגיל מלוכלך. אספנו כמה דוגמאות וטיפים
אך לא תמיד החופש החלומית מסתיימת בטוב ולעתים היא לא מתחילה כלל. במקרים רבים מדי, תהליך רכישת החופשה לא מגיע לסיומו, או שהוא מגיע לסיום מאכזב ומעצבן. כי כמו בבדיחה הידועה, מתברר שהדיל הוא לא דיל, המלון לא מלון והטיסה לא טיסה. ברוכים הבאים לעולם הרמאויות של התיירות המקוונת.
כורתים את הענף
אל תטעו - למרות כל מה שנכתב כאן, נמשיך לרכוש את כרטיסי הטיסה שלנו ברשת. זו עדיין הדרך הזולה ביותר לטוס, וזה לא שמחוץ לרשת אף פעם לא יסבנו אותנו. למען ההגינות, חשוב להוסיף באתרים הישראליים המצב עוד טוב בהשוואה לנעשה בחלק מהאתרים המקבילים בחו"ל.
מצד שני, אם במהלך קריאת הכתבה תקבלו את התחושה שההתלהבות שלנו מהתחום הצטננה מעט, אז אתם צודקים. זה בדיוק מה שיקרה גם לכם אם תיתקלו בתופעות המבישות בהן אנחנו נתקלנו. ומכמות הפניות שאנחנו מקבלים מגולשי ynet, אין לנו ספק שלא מדובר במקרים בודדים אלא בשיטה.
על מה בעצם מדובר? אילו טריקים מלוכלכים יכולים להינקט נגדכם? לפעמים מדובר במחיר זול שהופך יקר ברגע שמזמינים או מיד לאחר מכן. לפעמים ימכרו לכם כרטיסים שלא קיימים לטיסה שאולי לא תתקיים, ועוד יציעו לכם להחליף ולשדרג ולשלם עוד. ואם יש לכם מזל אז בסופו של דבר גם יתברר שנפלתם על מלון איום ונורא. האם נעשתה טעות? האם זו הטעיה מכוונת? לא תמיד אפשר לדעת, ובפעם הזו בחרנו להסתפק בדוגמאות כלליות. אנחנו מזהירים: בפעם הבאה ננקוב בשמות.
הטעיה א': המחיר שלא קיים
ההטעיה: אתם מחפשים טיסה או דיל ליעד מסויים ונתקלים בהפניה להצעה אטרקטיבית במיוחד - חצי המחיר ופחות מהמקובל. אתם מקליקים על הלינק ומגלים שהמחיר שראיתם פשוט לא קיים, או שהכרטיסים "אזלו".
איך זה קורה: בחלק מהמקרים מדובר באמת בהצעה שתוקפה פג והפרסומים אודותיה עדיין מופיעים באתר או במנועי החיפוש. לפעמים מדובר במחירי "הרגע האחרון" שאולי לא רלוונטיים עבורכם. אבל בהרבה מקרים זו פשוט שיטה: המחיר הזול מושך אתכם לאתר או לחברת הטיסה שהמציאו אותו, בתקווה שבסופו של דבר
תיכנעו ותשלמו יותר.
כיצד מתגוננים: כדאי להתחיל בהורדת ציפיות. אם אתם ערוכים נפשית לאריזת מזוודות וטיסה מעכשיו לעכשיו, יש לכם סיכוי לרכוש את החופשה שלכם במחירים באמת שערורייתיים. אם כמו רוב האנשים, אתם מעדיפים להזמין את
החופשה מראש - הניחו שתוכלו לחסוך 20-30 אחוזים מהמחיר, לא יותר.
את המחקר הראשוני, והשוואת המחירים שתיתן לכם מושג למה לצפות, כדאי לעשות באתרים שמתמחים בכך, כמו Travelist.co.il, FixTravel.co.il ו-MyTrip.co.il (אין אתר אחד שמכסה את כל ההיצע המקוון, אבל התחילו בהם).
כדי להשוות בנפרד מחירים של בתי מלון וטיסות מרובות-יעדים, נסו את Expedia.com, TripAdvisor.com, Hotels.com ו-SkyScanner.net (האחרון, אגב, לא נקי מתחמונים בעצמו).
ספציפית לנושא הטיסות: הביאו בחשבון שישראל היא לא ממש יעד מועדף לכן האתרים הזרים לא כוללים את כל המידע הרלוונטי לטיסות לישראל וממנה.
הטעיה ב': המחיר המתנפח
ההטעיה: זוהי השיטה הכי נפוצה ומעצבנת להוציא מכם כסף, ובדרך-כלל היא גם עובדת. אתם משווים הצעות שונות, מוצאים הצעה אטרקטיבית במיוחד לרכישת כרטיסי טיסה או חופשה, ואחרי שאתם מזמינים - או ממש רגע לפני - היא מתנפחת פתאום בכמה עשרות דולרים עד מאה דולר.
איך זה קורה: אחרי שבדקנו את העניין לעומק, אנחנו יכולים להאשים קודם כל ובעיקר את חברות הטיסה. באתר SkyScanner.net, שמאפשר לקבל מידע לא רק על המחיר המוצע אלא גם על מועד העדכון האחרון של הנתונים, אפשר לראות כיצד ההצעות של חברות טיסה שונות משתנות ברגע שאתה מקליק על ההצעה כדי להזמין.
בחלק מאתרי התיירות, לא רק שלא מתאמצים לפתור את הבעיה, אלא נהנים מהאפשרות למשוך לקוחות
עם מחיר לא נכון ואז להאשים את חברת התעופה. סוכני החברה יסבירו לכם בטלפון, עם או בלי התנצלות, שמדובר ב"טעות" או ש"המחיר השתנה".
בעיה נוספת שנפוצה באתרי חו"ל ובארץ כמעט נפתרה בזכות חוק סימון המחירים: מיסים ועמלות שאינם מצויינים עד לשלב אישור ההזמנה.
כיצד מתגוננים: לפעמים באמת חלים שינויים וטעויות כך שהסוכן מצדו השני של הטלפון לא בהכרח משקר לכם.
אתם יכולים להתעקש לקבל את המחיר שהופיע באתר, וייתכן שתצליחו. אתם יכולים לבצע את ההזמנה ולתבוע בשלב מאוחר יותר בבית-דין לתביעות קטנות - ויש לכם סיכוי לא רע לזכות, אפילו אם תקנון האתר כולל השתמטות מאחריות למקרים כאלה.
ואתם גם יכולים להחליט שעם חברה כזו לא עושים עסקים, להגיד את זה להם ולספר גם לחברים שלכם, שזה אולי הפתרון הכי טוב.
הטעיה ג': המחיר הזול שאיננו זול
ההטעיה: מציעים לכם טיסה, מלון או חבילה במחיר שמוצג כאטרקטיבי או מחיר "הרגע האחרון". בדיעבד, אתם מגלים שזו הייתה הצעה יקרה, או זהה למחירי השוק.
איך זה קורה: ישנם סוחרים שיציגו כל הצעה כטובה ואטרקטיבית ואם לא תשוו לא תדעו.
בחלק מהמקרים לפחות, אתרי התיירות בונים על חוסר הידע שלכם, ומשווקים הצעה רגילה לגמרי בתור עיסקה חד-פעמית. אם אתם רוכשים את החופשה בעונה ה"קרה", המחיר עלול להיראות לכם אטרקטיבי בהשוואה למחירים הנהוגים בחודשי הקיץ.
תופעה נוספת שנפוצה בחו"ל: אתרים שמחקים במראה שלהם אתרים רשמיים של בתי מלון, ומוכרים לכם חדרי מלון ביוקר תוך גביית עמלה שמנה.
כיצד מתגוננים: קודם כל משווים (ראו רשימת האתרים ב"הטעיה א'"). כשמדובר באתר של מלון או רשת, כדאי לבדוק שמספר הטלפון שמופיע הוא באמת של המלון (לפעמים קל לזהות שהוא נמצא בכלל בארץ אחרת). מותר גם להתקשר.
הטעיה ד': "לצערנו הטיסה התבטלה"
ההטעיה: אתם רוכשים כרטיסי טיסה או חבילת נופש. זמן קצר לפני הטיסה מודיעים לכם שהיא מבוטלת או נדחית. כמובן שלא מציעים לכם פיצוי. ברוב המקרים, יציעו לכם טיסה אחרת במועד קרוב, שמן הסתם תהיה פחות נוחה לכם. אם רכשתם חבילת נופש, יציעו לכם לפעמים "לשדרג למלון טוב יותר", לרוב בתוספת תשלום.
איך זה קורה: גם חברות הטיסה וגם סוכנויות הנסיעות ואתרי התיירות, מעדיפים שאתם תיקחו את הסיכונים ולא הם. כבר נתקלנו במקרים בהם סוכן ישר ידע לתת לנו טיפ לגבי טיסה מסויימת ולומר לנו שהיא
מועדת לביטול - אבל ברוב המקרים לא יהיה לכם מזל כזה.
טיסות מתבטלות או נדחות, בדרך-כלל, כאשר חברת התעופה לא מצליחה למכור מספיק כרטיסים, ולא משתלם לה לקיים את הטיסה.
לא תמיד אפשר לצפות את זה מראש, אבל תמיד כדאי להתכונן לאפשרות הזו. כמו גם לאפשרות ההפוכה: שנעשה Over booking, כלומר מכירת יתר של כרטיסים, כדי להבטיח שהטיסה תהיה מלאה גם אם חלק מהטסים יבטלו.
כיצד מתגוננים: קודם כל ולפני הכל: תמיד כדאי לבדוק את מדיניות הביטול של כרטיסי הטיסה או החבילה, ואם אתם מזמינים את המלון בנפרד - גם את שלו. כדאי לשמור על מרווח ביטחון סביר, שיאפשר לכם גמישות כדי לשנות/לבטל ולא להפסיד כסף.
דבר שני: בקשו לקבל את הכרטיסים מהר ככל האפשר. אם הזמנתם טיסה כמה שבועות מראש ואומרים לכם שתקבלו את הכרטיסים שבוע לפני, התקשרו ונדנדו עד שישלחו לכם אותם. בדרך-כלל אפשר לקבל את הכרטיסים בקלות יומיים-שלושה אחרי ההזמנה.
את המלון ה"משודרג" שמציעים לכם כדאי כמובן לבדוק (התייחסות לכך תמצאו ב"הטעיה" הבאה). וכמובן, כשאתם מגיעים לטיסה נסו להקדים, כדי להינצל מ-Over Booking.
הטעיה ה': מלון החלומות מתגלה כסיוט
ההטעיה: באתר דובר על מלון מפואר במיקום מרכזי בעיר היעד שלכם. אבל כשאתם מגיעים למלון אתם מגלים שהוא לא מפואר, לא מרכזי ולא דומה לתמונות. במקום מלון 4 כוכבים במרכז, אתם מוצאים את עצמכם במלון 3 כוכבים שנמצא 20-30 ק"מ משם, ואין בו מקלחת.
איך זה קורה: לפעמים ניכר שסוכנות הנסיעות שמאחורי האתר לא מכירה את היעד ובוודאי שאינה מכירה את המלון שהיא מוכרת לכם. מה שאגב לא פוטר אותה מאחריות אם הדברים מגיעים לבית-המשפט. לפעמים גם יש יותר מ"מרכז" אחד לעיר ומשרד הנסיעות, אולי בתום לב, חושב שמה שמעניין אתכם הוא מה שמעניין את רוב הישראלים.
כיצד מתגוננים: בתור התחלה, אל תסמכו על מה שמופיע באתר הישראלי. חפשו את האתר של המלון או רשת המלונות והצליבו את הפרטים: מספר הכוכבים, מה החדר כולל (מקלחת, שירותים, טלוויזיה, מזגן, האם העישון
מותר או לא וכו'), זמני כניסה ופינוי, מדיניות ביטול, וכן הלאה. באתר הרשמי יש גם סיכוי טוב יותר שתוכלו לראות לא רק תמונה של החדר הכי יפה במלון, אלא של חדר דומה לזה שתקבלו.
חוות דעת נוספת, כולל ביקורות גולשים, תוכלו לקבל מאתרים כמו TripAdvisor.com או Yahoo! Travel. את מיקום המלון והמרחק שלו מהאתרים שמעניינים אתכם, כדאי לבדוק על-גבי מפה. אתר נוח מאד לעניין הזה הוא Map 24. אפשר גם ב-Google Earth.