בוש: דיאלוג עם איראן? שתפסיק להעשיר אורניום
במסיבת עיתונאים שקיים הבוקר באסטוניה, דחה בוש באופן נחרץ את האפשרות שארה"ב תקיים מו"מ ישיר עם איראן, והבהיר כי דיאלוג שכזה יתקיים רק לאחר שתשעה איראן את העשרת האורניום. דבריו של בוש נאמרו יום לאחר שנודע כי הוועדה המיוחדת לעיראק עשויה להמליץ על קיום דיאלוג ישיר עם איראן וסוריה כדי לפתור את המשבר בעיראק
עוד לא מדברים: נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, דחה היום (ג') על הסף אפשרות למשא ומתן ישיר עם איראן - עד שהרפובליקה האיסלאמית תשעה את תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת. במהלך ביקור באסטוניה, התרה בוש באיראן ובסוריה, וקרא להן שלא לערער את היציבות והדמוקרטיה הצעירה בעיראק השכנה.
"איראן יודעת מה היא צריכה לעשות כדי להביא אותנו לשולחן הדיונים", אמר בוש לעיתונאים. "הדבר הזה הוא לעשות בדיוק את מה שהם הבטיחו לעשות - להשעות את תוכנית העשרת האורניום".
במסיבת עיתונאים שקיים בוש לפני שעזב את אסטוניה ללטביה, שם ישתתף בכינוס פסגה של המדינות החברות בנאט"ו, האשים בוש את איראן ואת סוריה בחתירה תחת ממשלות לבנון ועיראק, אך ציין כי הוא אינו מתנגד לדיאלוג שהתקיים לאחרונה ועדיין מתקיים בין ההנהגה בעיראק לבין נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד. אתמול נסע נשיא עיראק, ג'לאל טלבאני, לטהרן, שם נועד עם אחמדי-נג'אד. בספטמבר נפגש ראש ממשלת עיראק, נורי אל-מליכי, עם הנשיא האיראני.
"אני מקווה שהשיחות בין הצדדים יישאו פרי. אם איראן רוצה להיות מעורבת במתרחש בעיראק, כדאי שהיא תהיה מעורבת בדברים קונסטרוקטיביים, כמו קידום השלום במדינה. על האיראנים והסורים לסייע - ולא לערער - את הדמוקרטיה הצעירה הזאת", אמר הנשיא.
בוש אמר דברים אלה יום לאחר שהעיתון "ניו יורק טיימס" חשף טיוטת דו"ח שהכינה הוועדה בראשות מזכיר המדינה לשעבר ג'יימס בייקר והציר הדמוקרטי לי המילטון, הקוראת לארה"ב לנקוט יוזמה מדינית אזורית "אגרסיבית", שתכלול גם שיחות ישירות עם איראן וסוריה.
איראן עצמה כבר הציעה מספר פעמים לסייע לארה"ב בעיראק. שלשום אמר אחמדי-נג'אד כי יישמח לעזור לארה"ב בעיראק - אך התנה זאת בהודעה אמריקנית על הסגת כוחות מהמדינה. אחמדי-נג'אד אף הזמין את נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, להשתתף במפגש משולש עם ארה"ב, אך טרם התקבלה כל תגובה להזמנה. להזמנה של אחמדי-נג'אד אף קדמה הודעה של דובר משרד החוץ האיראני, מוחמד עלי חוסייני, שאמר בתחילת נובמבר כי אם ארה"ב תבקש סיוע "באופן רשמי, נשקול זאת".
האפשרות לקיים שיחות ישירות בין איראן לארה"ב על רקע האלימות בעיראק הועלתה גם בחודש מרס האחרון, והפגישה בין הצדדים כבר נקבעה. עם זאת, חודש לאחר מכן, טירפד הנשיא האיראני את היוזמה, ואמר שאין צורך בשיחות שכאלה.
ארצות הברית ניתקה את יחסיה עם איראן לאחר המהפכה האיסלמית בשנת 1979 ומאז מקיימות שתי המדינות מגעים עקיפים באמצעות שגרירות שוויץ בטהרן, ובאמצעות מתווכים אירופים.


