שתף קטע נבחר

 

ז'אק שיראק: 45 שנות פעילות פוליטית

ז'אק שיראק כיהן כנשיא צרפת במשך 12 השנים האחרונות, לאחר שני נסיונות כושלים להיבחר לתפקיד הנכסף. במהלך כהונתו, היה מעורב באופן פעיל בתהליכים עולמיים ובסכסוכים בינלאומיים. הערב הודיע כי לא יתמודד על כהונה שלישית בבחירות לנשיאות צרפת בעוד שישה שבועות. מבט על ארבעה עשורים של פעילות פוליטית

ז'אק רנה שיראק נולד בפריז ב-1932. לאחר שסיים את לימודיו במכון ללימודים פוליטיים בפריז, התגייס לצבא, שירת כקצין במלחמת אלג'יריה, שבה גם נפצע. את חייו המקצועיים החלה כעובד מדינה, אך זמן קצר אחר כך פנה לפוליטיקה.

 

בתחילה כיהן כאיש המפלגה הגוליסטית השמרנית, ומילא תפקידים שונים בממשלתו של הנשיא ז'ורז' פומפידו. ב-1974 מינה אותו הנשיא ולרי ז'יסקר ד'אסטן לראש ממשלה, אך שיראק התפטר כעבור שנתיים בשל סכסוך שהתגלע בין השניים. ב-1977 נבחר שיראק לראש עיריית פריז, תפקיד רב השפעה שאותו מילא 18 שנה.

 

שיראק התמודד לראשונה על נשיאות צרפת ב-1981. מאחר שקולות השמרנים התפצלו בינו לבין ז'יסקר ד'אסטן, נבחר הסוציאליסט פרנסואה מיטראן לנשיא. בבחירות לפרלמנט ב-1986 זכו מפלגות הימין ברוב, ומיטראן מינה את שיראק כראש הממשלה. במהלך כהונתו כראש ממשלה, ניצח שיראק על הפרטתם של ענפי כלכלה רבים שהולאמו קודם לכן על ידי מיטראן.


שיראק ב-1976. פרש מהממשלה לאחר ריב עם הנשיא (צילום: סי"צ)

 

גם הנסיון השני שלו להיבחר לנשיאות צרפת ב-1988 נחל כישלון - והוא חזר לכהן כראש עיריית פריז. שאיפותיו הנשיאותיות התגשמו לבסוף ב-1995, לאחר קרב צמוד מול מועמד הסוציאליסטים ליונל ז'וספן. עם היבחרו החל לקצץ בגרעון הממשלתי, לקראת החלתו של המטבע האירופי בצרפת ובמדינות אחרות של האיחוד האירופי. בבחירות לפרלמנט ב-1997 ניצח השמאל, ועל כן, מינה שיראק את ז'וספן לראש ממשלתו.

 

 במדיניות החוץ שלו, ביקש שיראק להחזיר לצרפת את מעמדה כמעצמה עולמית, והיה מעורב באורח פעיל מאוד בתהליכים ובסכסוכים בינלאומיים. ב-1995 חידש את הניסויים הגרעיניים באיים השייכים לצרפת בדרום האוקיינוס השקט - החלטה שזכתה לגינויים חריפים, עד שנאלץ לחזור בו ממנה.

 

בסכסוך הישראלי-פלסטיני נקט שיראק עמדה פרו-ערבית מובהקת, נוכח הזיקה ההיסטורית של צרפת למדינות שהיו תחת חסותה בעבר, כלבנון וסוריה - וכן בשל קשריה הכלכליים של צרפת עם מדינות ערב. עם זאת, כאשר פרצו בצרפת מהומות אנטישמיות על רקע האנתיפאדה, הגיע לביקור הזדהות בבית כנסת וגינה אותן בחריפות.


שיראק עם לורה בוש ב-2003. התנגד למלחמה בעיראק (צילום: סי"צ) 

 

ב-1994 החלו הרשויות בצרפת לחקור חשדות כאילו היה מעורב שיראק בפרשת שחיתות כאשר כיהן כראש עיריית פריז. במשך הזמן הסתעפה החקירה הנשיא נחשד, בין היתר, בקבלת שוחד תמורת מתן היתרי בנייה, במתן משרות פיקטיביות ובזיופים. ב-2001 זומן לחקירה, אך סירב להיחקר בטענה של חסינות נשיאותית.

 

בספטמבר 2000 הוביל שינוי בחוקת צרפת (לאחר משאל עם), במסגרתו קוצרה כהונת הנשיא משבע שנים לחמש שנים, וב-2002 השלים רפורמה בצבא צרפת והחליף את שרות החובה בגיוס על בסיס התנדבותי.

 

בבחירות לנשיאות במאי 2002 הדהים הלאומן הקיצוני ז'אן-מארי לה פן כאשר הדיח את מועמד השמאל ז'וספן, והעפיל לסיבוב השני מול שיראק. עם זאת, שיראק ניצח את לה פן ברוב מוחץ. ב-2003, התעמת שיראק עם בת בריתה של צרפת ארה"ב, כאשר יצא בקולנות נגד הפלישה האמריקנית המתוכננת לעיראק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיראק בהודעת הפרישה, הערב
צילום: איי אף פי
מומלצים