
איכות הסביבה = התחממות גלובלית?
"היכן אתם, טוקבקיסטים יקרים המגיבים בלהט לכל הכתבות על ההתחממות הגלובלית, כשחבריכם מבאר-שבע מקבלים שאכטות של רמת חובב הישר לתוך האף? ולאן נעלם אותו 'אחד שיודע' כשמטוסי הריסוס מרעילים את שדות הארץ?". אודי נתן מפציר בכם להידרש גם לנושאים שאינם זוכים ליחסי הציבור של אל גור
"ההתחממות הגלובלית: עובדה מדעית או קונספירציה?", תהתה כותרתה של כתבה שפורסמה השבוע ב-ynet. בכל פעם שמופיעה כתבה על הנושא, ולא משנה מאיזה כיוון היא תוקפת אותו, היא מעוררת דיון (שלא לומר ויכוח) ששמור רק למפלגים שבנושאים הפוליטיים. אנשים יוצאים מכליהם כדי להוכיח את טענותיהם בטוקבקים, מצטטים מובאות, מצרפים לינקים, מקללים זה את זה - וניכר שכולם נרגשים מאוד.
אני לא רוצה לחוות דעה באופן ישיר על העניין, רק לציין שאם 99% מהאסטרונומים היו מתריעים שמטאור עומד לפגוע בכדור הארץ בשבועיים הקרובים, הייתי נוטה להאמין להם ולנסות לעשות כל שביכולתי למנוע זאת. אבל, לצורך העניין, בואו נניח לרגע שאין לי עמדה בנושא ההתחממות הגלובלית. אתם יודעים מה, בואו אפילו נניח שהתחממות גלובלית כלל לא עלתה על הפרק. שהיא אינה קיימת. אפילו לא בתיאוריה. האם זה אומר שהכל בסדר? שאפשר לפרק את כל הארגונים הירוקים וללכת הביתה? שהעולם שלנו בריא וחזק, ויישאר כך למשך שנים רבות בעתיד?
השרמנטיות של אל גור
אין ספק שיחסי הציבור של ההתחממות הגלובלית הם המשמעותיים ביותר להם זכה מעולם נושא סביבתי כלשהו. יכול להיות שזה מונע מאינטרסים, יכול להיות שהסיבה היא הדרמטיות שבאסון הממשמש, ואולי זה בגלל השרמנטיות של אל גור (למרות שאני מפקפק בכך). כך-או-כך, עד לפני מספר שנים כמעט לא עסקו
אבל אני לא חושב ככה. עניין ההתחממות הגלובלית הוא רק פסיק אחד מכל מה שנקרא "המשבר הסביבתי". לצערי הרב, עם זאת, כל אותם נושאים אחרים נדחקים אל השוליים, ואינם זוכים לאותה התלהטות רוחות שמייצר הנושא המתוקשר יותר. אז בואו, לרגע אחד, ניזכר לרגע גם בכמה עניינים בוערים אחרים וברשותכם, ננסה אולי לעורר את אותו הדיון גם כאן.
לבחירתכם, כמה מעשי טבח...
"האם יישארו דגים בים?", זעקה כתבת השער של מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק העולמי שפורסמה החודש. "ב-100 השנים האחרונות הידלדלו אוכלוסיות של מינים ימיים רבים בכ-90%, והמצב היום רק הולך ומחמיר", נכתב שם. אני מניח שרובכם לא זקוקים למגזין כדי לדעת שהמצב קטסטרופלי, וכי טבח חסר תקדים מתקיים בימים ובאוקיאנוסים שלנו.
מה למשל? רשתות דיג מעלימות שוניות אלמוגים; שיטות דיג אגרסיביות משמידות אוכלוסיות בעלי-חיים שכלל אינם נצרכים ונזרקים - מתים - מיד בחזרה לים; עקב הדרישה לסושי במערב, דגי הטונה כמעט ונעלמו לחלוטין מהימים הפתוחים; כ-40 מיליון כרישים נתפסים בשנה, סנפיריהם נחתכים לצריכה במזרח, שאר גופם מושלך בעודם חיים בחזרה לים, והם טובעים. מעגלי חיים שלמים מושפעים מכך, והכחדתו של מין אחד גוררת מיד הכחדה של מינים התלויים בו. בסופו של דבר, זה פוגע גם באנשים. דיג יתר תעשייתי מחסל קהילות דיג קטנות ומסורתיות ברחבי העולם, המוצאות את עצמן לפתע ללא פרנסה.
הטבח בים מתרחש רחוק מן העין, ונוגע בעיקרו במיני בעלי-חיים שאינם מאלה שילדים נוהגים להחזיק בובות רכות שלהם במיטותיהם (מלבד הדג נמו, אולי), לכן הוא אינו זוכה ליחסי ציבור. לא תראו ויכוחים קולניים בטוקבקים, לא קללות וגידופים. אבל מדוע הטבח שמתקיים ביערות הגשם של דרום-אמריקה ואפריקה גם הוא אינו זוכה להתעניינות? כ-27 אלף זני חיות נכחדים מדי שנה באזורים הללו, בעיקר תודות לפרויקטים כמו הכביש המהיר הטראנס-אמזוני, ובירוא היערות המגיע בעקבותיו הצורך בשטחי חקלאות. בכלל, הסיבה העיקרית להכחדת מינים היא מה שקרוי "שינוי פני הקרקע", מילים יפות המתארות ייבוש אזורי ביצה, חריש וחקלאות באזורים פתוחים, בנייה ובירוא יערות, המתרחשים בקצב חסר תקדים. למה אין לכך פרסום? והיכן כל הטוקבקיסטים?
שאכטות של רמת חובב לתוך האף
כמעט מחצית מהנהרות בעולם מזוהמים מדי לשחייה, שתייה, דיג או חיים מימיים מסוג כלשהו. המצב חמור במיוחד באסיה, שבנהרותיה נמדדו פי שלושה יותר חיידקים ממקורות אנושיים מן המקובל במדינות המערב, ועד פי 20 יותר חומרים מזהמים, כמו עופרת למשל. חומרים רדיואקטיביים דולפים מחביות שהושלכו, כלאחר יד, למעמקי הים או לבטן האדמה. חומרי הדברה ודישון, הורמוני גדילה
וכיוצא באלה רעלים מוחדרים למזוננו, למי התהום שלנו, לאוויר שאנחנו נושמים. מפעלים פטרוכימיים, חקלאות בעלי-חיים למזון, שקיות פלסטיק, זבל, צריכה לא אחראית של משאבים מכל הסוגים, פיחות בגיוון הביוספרי, מידבור, פיצוץ אוכלוסין ועוד, ועוד, ועוד.
אז איפה אתם, הטוקבקיסטים היקרים של כתבות ההתחממות הגלובלית? איפה אתם כשמדובר בחבריכם מבאר-שבע, שמקבלים שאכטות של רמת חובב לתוך האף באופן קבוע, בריח כלור, ברום ואנא עארף (ויסלחו לי כל אותם אלה שטוענים שרמת חובב כבר אינה מהווה מפגע סביבתי)? איפה אתם, מגדפים יקרים, כשחבריכם חולי הסרטן מהשייטת מזהירים את כולנו שמה שאנחנו עושים למים שלנו פוגע, בסופו של דבר, בכולנו? לאן נעלם אותו "אחד שיודע" כשמטוסי הריסוס מרעילים את שדותיה החקלאיים של הארץ מדי יום ביומו?
סבא, מה זה ג'ונגל?
בסופו של דבר לא מדובר בוויכוח כן-או-לא התחממות או כן-או-לא קונספירציה. מדובר בהרס כולל, מכיוונים רבים ומגוונים ובכלים רבים ומגוונים, של כל מה שאינו אנושי על-פני הכדור הזה. זה לא נתון לוויכוח, וזה לא עניין של מה שאומר המדען הזה מול מה שאומר המדען ההוא, או מה שאומר מי שהיה כמעט-נשיא-ארה"ב.
בעוד שלושים שנה, כשאני אקריא את "ספר הג'ונגל" לנכד או לנכדה שלי, אצטרך להסביר להם מה זה ג'ונגל בכלל, משום שאחד כזה אמיתי כבר לא יהיה קיים עוד. אותו נכד או נכדה לא יוכלו לטבול בים, באגם או בנהר, משום שכל אלה יהיו מזוהמים מדי. הם לא יזכו לראות בעלי-חיים בטבע, בטח לא כאלה שאינם עמידים במיוחד (תיקנים, נניח), ומיני יונקים הם בוודאי לא יראו מחוץ לגני החיות. לא יהיו אז מספיק מים להשקות את כל אנשי העולם, כמעט ולא יהיו שטחים פתוחים, בוודאי כאלה שאינם מדבר, ולצאת החוצה מביתם הם לא יוכלו משום שהאוויר והקרקע יהיו רוויים לחלוטין בחומרים רעילים. ועוד לא הזכרנו את ההתחממות הגלובלית.
האם זהו העתיד שאנחנו רוצים לעצמנו? לילדנו? לנכדינו? אני לא. עכשיו, טוקבקיסטים יקרים, כל המגדפים והמתלהמים, כל מצטטי הציטוטים ומביאי המובאות: דברו בבקשה באותו הלהט על הנושאים הסביבתיים הללו. התווכחו, קללו ובעיקר התרגשו. אנחנו - כולנו - זקוקים לדיון הזה. דחוף.
- אודי נתן, 34, עבר עם משפחתו לקיבוץ כרמים שבנגב, כדי לקחת חלק בהקמת כפר אקולוגי. בימי רביעי אחת לשבועיים הוא מתאר את התהליך, ואת החיים מנקודת מבטו של זוג צעיר שהגיע לדרום מן המרכז השבע
- ליצירת קשר ופרטים נוספים כיתבו לאימייל udidan@gmail.com

