לחץ פוליטי הופעל לאישור יבוא אוטובוסים מירדן
חברת אוטובוסים נצרתית מבקשת לייבא לארץ אוטובוסים מוגמרים מירדן. ובינתיים, לחצים פוליטיים מופעלים כדי לאשר את היבוא
חברת האוטובוסים של משפחת עפיפי - נסיעות ותיירות נצרת - מבקשת לייבא לארץ אוטובוסים מירדן, כדי להפעילם באשכול קוי נתניה-השרון הצפוני והגליל המערבי. מדובר באוטובוסים המורכבים במפעל ירדני בשם "אלבה", ואילו האוטובוס בנוי על שלדה המיובאת מסקניה.
מחירו של האוטובוס הנבנה בירדן, זול משמעותית ממחיר אוטובוס מקביל הנבנה בארץ. מדובר בסכום של כ-115-110 אלף יורו, לעומת מחירו של אוטובוס מקביל הנבנה בישראל שמחירו כ-180-170 אלף.
בינתיים כבר הגיע אב טיפוס של אוטובוס כזה לארץ, לצורך בדיקות תקינה של משרד התחבורה. אלא שבבדיקות שנעשו התברר כי הוא אינו עמד בדרישות התקינה האירופית והישראלית, ויש צורך לבצע בו שינויים רבים - בחלקם הגדול בטיחותיים - על-מנת שהוא יקבל אישור יבוא. במקביל נודע גם שיש לחצים פוליטיים לאשר את יבואם של האוטובוסים הירדניים, במטרה להדק את הקשרים בין ישראל לירדן. לדברי גורמים המקורבים לנושא, מגיעה המעורבות עד למלך עבדאללה.
מי יספק אוטובוסים? (צילום אילוסטרציה: ויז'ואל/פוטוס)
אלא שמתנגדי היבוא מירדן טוענים כי איכותם של האוטובוסים האלה אינה תואמת לסטנדרטים הנדרשים בארץ. "לא יתכן לבנות לאוטובוס כזה מרכב בעלות של פחות מ-40 אלף יורו, ברמה ובאיכות דומים לאלה בה ניבנים אוטובוסים במפעלים ישראלים או אירופים", טוענים המתנגדים. בניית מרכב בסטנדרטים אירופים בארץ, כולל התוספות הנדרשות על-ידי משרד התחבורה הישראלי, עולה כ-95 אלף יורו. "אם יאשרו את היבוא, פירוש הדבר שמישהו מתפשר כנראה על איכות", אומרים המתנגדים.
ככל הנראה מתבסס התמחור של חברת נסיעות ותיירות נצרת, שהוגש למכרז על רכישתם של האוטובוסים הירדניים, ולדברי גורמים המקורבים לנושא, מעורב בעסקה גם המלך הירדני הלוחץ לאשרה. עד למועד זה טרם התקבלה תגובת חברת נסיעות ותיירות לדברים.
בד בבד נודע כי באחרונה מתלוננים מפעלי הרכבה ישראליים ("מרכזים" ו"הארגז"), על-כך שההבטחות שניתנו להם לתת עדיפות לבניית אוטובוסים להפעלת קוי תחבורה ציבורית במפעלים מקומיים, אינה מקבלת ביטוי בשטח. יותר ויותר אוטובוסים מוגמרים מגיעים לארץ מחו"ל, לטענתם. בין היתר יובאו באחרונה לארץ 30 אוטובוסים מיפרקיים של חברת מאן, המיועדים לאגד. עשרות אוטובוסים מתוצרת מרצדס הגיעו לחברה הנצרתית של משפחת עפיפי, ואוטובוס בינעירוני מתוצרת אירייזר הספרדית הגיע לאגד. בנוסף מתנהל משא ומתן לייבוא אוטובוסים מוגמרים מצ'כיה, עבור חברת קונקס. המפעלים טוענים כי במצב זה הם עלולים לפטר עובדים.