שתף קטע נבחר
 
צילום: jupiter

אפשר לחלום

ב-28 באוגוסט 1963 נאם מרטין לותר קינג את נאומו המפורסם "יש לי חלום". מה אמר בנאום, ומה קרה לאימפריה הרומית בתאריך זה, 1,487 שנים לפני כן?

ב-28 באוגוסט 1963 ארגנו מרטין לותר קינג ומנהיגים אפרו-אמריקאים אחרים מצעד גדול בוושינגטון הבירה, למען שוויון בחוק בין כל אזרחי ארה"ב, שחורים ולבנים כאחד. בסיום המצעד נאספו המשתתפים (200,000 לערך) ליד האנדרטה לזכרו של הנשיא לינקולן. אז השמיע קינג את נאומו המפורסם "יש לי חלום". בנאום הציג חזון לאומה אמריקנית נטולת הפרדה ואפליה גזעית.

 


מרתין לוטר קינג בנאומו המפורסם "יש לי חלום", 28 באוגוסט 1963 (צילום: איי פי)

 

"יש לי חלום" אמר קינג, "כי ארבעת ילדיי יגדלו יום אחד, במדינה בה לא יישפטו על פי צבע עורם, אלא על פי אופיים". אף כי עדיין קיימים בארצות הברית ובעולם יותר מדי סימנים לגזענות ולדעות קדומות, מאבקו של קינג הצליח בחלקו, וחוקי ההפרדה הגזעית בארה"ב בוטלו. חשיבות מאבקו של קינג היתה ברורה לכל אדם נאור, וכבר ב-1964, הוענק לו פרס נובל לשלום.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "קינג, מרטין לותר ".

 

מה עוד קרה ב-28 באוגוסט?

 

28 באוגוסט 476 – סוף העת העתיקה: הקיסר פלביוס רומולוס מוותר על כתרו, והאימפריה הרומית המערבית באה אל סופה. בשנת 475 הדיח פלביוס אורסטס, ראש הצבא הרומי, את הקיסר בהפיכה מהירה. הקיסר פנה לגלות ואורסטס מינה את בנו הצעיר פלביוס רומולוס כקיסר החדש. ואולם, מינוי זה לא התקבל בברכה על ידי אוֹדוֹבָקָר (Audawakrs), מנהיג אחד השבטים הגרמאניים, ורומולוס נאלץ לוותר על הכתר.

 

אף שעשרות שנים קודם לכן איבדה רומא את כוחה העצמאי, אירוע זה נחשב לסופה הרשמי של האימפריה המערבית. בעיני רבים, זהו גם האירוע המסמל את המעבר מן העת העתיקה לימי הביניים. (הערך "רומא העתיקה" – למנויי האנציקלופדיה)

 

28 באוגוסט 1749 – גתה הצעיר: נולד יוהן וולפגנג פון גתה. גתה היה משורר, מחזאי, סופר ומדען גרמני, מגדולי היוצרים בשפה הגרמנית ומהדמויות החשובות ביותר בתחום הספרות העולמית. בד בבד עם עיסוקו בעריכת דין, קנה את פרסומו בתור סופר בזכות מחזהו "גץ מברליכינגן" (1773), מיצירות המופת של מגמת "הסער והפרץ" (Sturm und Drang) בספרות הגרמנית, והרומן "יסורי ורתר הצעיר" (1774). בשל נושאו הטרגי וכוחו הפסיכולוגי נודעה לרומן זה השפעה עצומה בזמנו והוא תורגם לשפות שונות.

 

רבים משיריו ומחזותיו הולחנו בידי מלחינים נודעים. הרומן "יסורי ורתר הצעיר" שימש בסיס לאופרה של ז' מסנה, "פאוסט" - לאופרות של גונו ובויטו, "שולית הקוסם" - לפואמה הסימפונית של דיקה. למחזהו "אגמונט" חיבר בטהובן מוסיקת רקע. על שמו של גתה מכון תרבות ופרס לספרות בגרמניה. כתביו תורגמו לשפות רבות (מקצתם לעברית). (הערך "גתה, יוהן וולפגנג פון" – למנויי האנציקלופדיה)

 

28 באוגוסט 1828 – הכוחות המושלים בגורל האדם: נולד הסופר לב טולסטוי. הנודע שבספריו, הרומן ההיסטורי "מלחמה ושלום", נחשב ליצירת מופת של הספרות החדשה; לא מעטים היו המבקרים שהכריזו עליו כיצירה הספרותית הגדולה ביותר של כל הזמנים. אפשר למצוא ב"מלחמה ושלום" את כל הסממנים שייחדו את כתיבתו של טולסטוי בכלל: ראיית כל הדברים בעין ביקורתית שאינה מקבלת שום מוסכמה כמובנת מאליה; הבחנה פסיכולוגית חדה כתער, המייחסת משמעות לכל מלה, מעשה ומחווה של כל אדם; שילוב של מרכיבים אוטוביוגרפיים בקורותיהן של אחדות מן הדמויות; חיבה עמוקה לאדם הפשוט; ועמדה פילוסופית מוגדרת היטב על טיבם של הכוחות המושלים בגורלותיהם של האדם והאומה. (הערך "טולסטוי, לב ניקולאייביץ'" – למנויי האנציקלופדיה)

 

28 באוגוסט 1903 – הקשיים הרגשיים של ילדי הקיבוץ: נולד הפסיכולוג ברונו בטלהיים. בטלהיים נולד באוסטריה, ונשלח ב-1938 על ידי הנאצים למחנות הריכוז דכאו ובוכנוואלד. ב-1939 שוחרר והיגר לארצות-הברית, שם למד ומאוחר יותר לימד פסיכולוגיה באוניברסיטת שיקגו. בהתבססו על תצפיותיו והתנסויותיו במחנות הריכוז, עסק בטלהיים בהשפעה של מצבים קיצוניים על התנהגות אישית וקבוצתית של אנשים.

 

ב-1969 התפרסם ספרו "ילדי החלום", בו תיאר מחקר שערך בישראל לגבי השפעת החינוך הקיבוצי המשותף על התפתחות הילדים. מתצפיותיו אלה הסיק בטלהיים כי ילדים שגדלו בחינוך משותף מתקשים ביצירת קשרים רגשיים ואינטימיים חזקים וממושכים. מסקנה זו העלתה בו את השאלה, באיזה אופן קשורים הרכוש הפרטי והרגשות הפרטיים, אם אכן היעדרו של רכוש פרטי מחליש את הרגשות הפרטיים. מחקרים מאוחרים יותר, שעקבו אחר הילדים שאותם חקר בטלהיים, הפריכו במידה רבה את מסקנותיו. תחזיותיו השחורות לגבי קשיי התפקוד הרגשיים של ילדי הקיבוץ לא התממשו. (הערך "בטלהיים, ברונו" - למנויי האנציקלופדיה)

  

פתרון החידה מאתמול

 

הספר שהתפרסם במהדורה ראשונה ב-27 באוגוסט 1955 הוא ספר השיאים של גינס.

 

רוצים לדעת מה עוד קרה ב-27 באוגוסט? לחצו כאן .

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התחזיות על ילדי הקיבוץ לא התממשו. ברונו בטלהיים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים