שתף קטע נבחר

 

איך מפרישים מעשר מפירות מהגינה?

שאלה:

 

איך עושים מעשר לפירות מהגינה? הערות: כמעט בכל יום אבא שלי מכניס אשכול ענבים או שקית שזיפים ותאנים לבית ישר מהגינה בחוץ. אני חייב לעשות על זה מעשר? או שאפשק לוותר? ואם חייב, אז אפשר לקבל הסבר קצר על המעשר? (יענק'לה, נהריה) 

 

תשובה:  

 

המעשרות הם מתנות שנתן ה' לקבוצות הנזקקות לו, ומהתורה מפרישים מגידולי הדגן התירוש והיצהר, מדברי חכמים גם מגידולים אחרים.

 

התורה אסרה את האכילה של גידולים שלא הופרשו מהם תרומות ומעשרות, איסור זה חמור יותר מאיסורי הכשרות הרגילים – הגמרא (יומא פג.) מכריעה שאם אין לאדם אוכל ובכדי להציל את נפשו הוא צריך לבחור בין אכילת חזיר או נבילה לאכילת דגן לא מעושר – יעדיף לעבור על אכילת חזיר ולא על אכילת טבל. (טבל זה גידולים שלא הפרישו מהם תרומות ומעשרות).

 

הקבוצות הנהנות מהמעשר הם הכהנים, הלוויים והעניים. הכהנים והלויים לא קיבלו נחלה בארץ, ופרנסתם החקלאית הוטלה על אחיהם מהשבטים האחרים.

 

מעשר מיוחד במינו הוא מעשר שני, מעשר זה נשאר בידי הבעלים אך הוא מחויב לאכול אותו או את תמורתו בירושלים.

 

בימינו יש בעיות רבות הפוגעות ביכולתנו לקיים את המעשרות כהילכתם: בית המקדש החרב, העובדה שלא נוהגים היום הקפדה בענייני טומאה וטהרה, ספיקות בייחוס השבטי של כהנים ולויים, היות חלק נכבד מהעם בגלות, ובעיות נוספות רבות.

 

לאור זאת הפרשת תרומות ומעשרות היום הינה צל חיוור של מה שהיה אמור להיות, ובעצם אנחנו עושים את המינימום הנדרש בכדי להתיר את האוכל לאכילה. 

 

המינימום המדובר הוא הגדרת הפירות הנכללים בתרומות ובמעשרות, והפרדה פיזית של החלקים האסורים באכילה. (מעט יותר מאחוז). הסבר על סדר ההפרשה ניתן למצוא כאן.

  

הפרשת תרומות ומעשרות תכופים של כמויות קטנות, מציבה קושי טכני, כי הרי זה לא מעשי לחפש עני ולתת לו שני ענבים וחצי, מי שמעוניין להקל על עצמו את הטיפול בכך, יפנה לקרנות שמרכזות את נושא פדיון וחילול המעשרות באופן מאורגן ומעבירות אותם לצדקה במרוכז. המצטרפים לקרן כזו צריכים רק להפריש בפועל מעט יותר מאחוז אחד, לומר את הנוסח, לעטוף את מה שהפרישו בצורה מכובדת בנייר ושקית (או עטיפה כפולה אחרת), ולהשליך לפח. לפרטים ניתן לפנות ל"מכון התורה והארץ". (משיב: הרב דרור ברמה)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים