מודים לאמריקנים: הודו ממולא לחג ההודיה
חג ההודיה האמריקני שחל מחר הוא הזדמנות מצויינת לערוך היכרות עם המאכל הרשמי שלו - תרנגול הודו ממולא. אהוד קינן מסביר, שלב אחרי שלב, איך ממלאים, כיצד צולים ובאיזה אופן מגישים. חג שמח
חד ההודיה האמריקני שחל מחר (יום חמישי, 22.11), הוא הזדמנות טובה ליהנות מתרנגול הודו ממולא מסורתי - בלי להרגיש כופרים - בניגוד לליל כל הקדושים שהיה להיט במסיבות בחודש שעבר, חג ההודיה הוא אמריקני-לאומי ולא ממש חג דתי-נוצרי.
לפני שניגש למתכון, חשוב לציין שממש לא מדובר על מנת אינסטנט. ההכנה דורשת אהבה והשקעה. ראשית, לא תמיד תמצאו הודו שלם ולא מפורק בסופר או אצל הקצב (וגם אם יש - הוא לא תמיד יהיה במשקל הנדרש) ולכן כדאי להזמין מראש, מה שעשוי לקחת יום-יומיים. שנית, קחו בחשבון שגם עבור הודו קטן (5-6 קילו), נדרשות לפחות 6 שעות הכנה (אם כי את מרביתן הוא יבלה בתנור). אבל אם הודו הוא סוג הבשר שאתם אוהבים, התוצאה שווה את כל העבודה וההשקעה הזאת.

המתכון המוצג כאן מבוסס על מתכון מבית סבתא ואמא ודי נאמן למקור (לצערי לא הורשתי לספק את המקורי והמדוייק), וכמות החומרים למילוי מתאימים להודו בן כ-5.5 קילו. כשהוא משמש כמנה עיקרית, ויש עוד דברים על השולחן, הוא יכול בשקט להאכיל כ-10 אנשים עם רעב ממוצע.
תרנגול הודו ממולא
המרכיבים:
תרנגול הודו שלם ונקי (אני נוהג לוותר על הגרון, או לשמור אותו למרק)
כיכר לחם לבן (לא חייב טרי, יכול להיות גם קצת יבש), פרוס וחתוך לקוביות של כ-1 עד 2 ס"מ
2 בצלים גדולים חתוכים לקוביות
5-6 גבעולי סלרי (כולל העלים) חתוכים לקוביות
1 כפית גדולה בזיליקום יבש
2-3 ראשי שום טרי כתוש
1 כף גדושה של אבקת מרק בצל
רוטב חמוציות (ניתן להשיג בקופסאות שימורים)
מגישים עם רוטב חמוציות (צילום: אהודקינן)
אופן ההכנה:
- המילוי: בסיר נמוך ורחב, מזהיבים את הבצלים במעט שמן. מוסיפים את קוביות הסלרי ובוחשים. מוסיפים את הבזיליקום, אבקת המרק והשום וממשיכים לבחוש ולטגן על אש קטנה-בינונית. זורקים לסיר את כל קוביות הלחם ומערבבים.
- בהדרגה ובזהירות מוסיפים לתבשיל מים, תוך בחישה. כמות המים תלויה במידת היובש של הלחם, ובסופו של דבר המילוי אמור לצאת במרקם בצקי, אך לא עיסתי מדי. לאחר שמערבבים טוב, ונותנים ללחם לספוג את כל הירקות והתבלינים, מכבים את האש, ומוציאים את העוף. אפשר להגדיל קצת את הכמויות, מכיוון שהנסיון המשפחתי מעיד על כך שגם כאשר מצמידים לסיר פתק "נא לא לטעום", כמות המילוי צונחת בממוצע של 10-15 אחוז מרגע סיום הכנתו, ועד להתחלת מילוי העוף, גם אם שניות בודדות מפרידות ביניהן.
- העוף: אחרי שהיכינו בכף עץ את גבות כפות היד של גונבי המילוי, וחיממנו תנור לכ-170 מעלות, לוקחים את המילוי ופשוט דוחפים אותו בעזרת היד אותו לתוך העוף - לא משאירים מרווחים. אם נשאר בכל זאת מילוי, אפשר למלא איתו את העור שבשוקיים או במקומות אחרים אם משאירים אותו בתבנית מחוץ לעוף, הוא פשוט יישרף.
- מתבלים את העוף בתבלינים האהובים עליכם, מניחים אותו על גבי רשת בתוך תבנית, ומוזגים לתחתית ככוס וחצי מים בטמפרטורת החדר. על מנת למנוע מקצוות העוף להישרף, מומלץ לעטוף את השוקיים בנייר כסף, ולקשור אותן כדי שלא יגעו בדפנות התנור.
- מכניסים את התבנית בזהירות לתנור (זה כבד יותר ממה שזה נשמע), ובשביל לייעל את התהליך עוד קצת, מקפלים רדיד אלומיניום באמצע לצורה של גג ומניחים על העוף כדי למנוע ממנו להישרף וכדי לשמר טוב יותר את החום סביבו.
- זמני ההכנה משתנים מתנור לתנור, אך עומדים על כ-50 דקות עד שעה לכל קילו של בשר. אם מוותרים על המילוי - הזמן יורד ל-30-40 דקות (אבל למה שתעשו את זה?). כך או כך, ממש לא סיימתם. בזמן האפייה, השומן של העוף המתובל מטפטף אל המים ויוצר את הרוטב. מדי חצי שעה עד 40 דקות, פותחים את התנור, ובעזרת טפטפת גדולה (Baster) (ואם אין לכם - אז כף), לוקחים מהרוטב למטה ויוצקים על ההודו כדי לשמור אותו עסיסי. אם הרוטב המימי מתאדה, אפשר להוסיף כשליש-חצי כוס מים לתחתית התבנית. כמו מים בסיר, שלא רותחים כשמביטים בהם, כך גם העוף לא ייאפה אם כל הזמן תוציאו אותו. מידתיות היא מילת המפתח.
- הגשה: מאוד מרשים להגיש את העוף בשלמותו לשולחן, אך בשביל להיות פרקטיים מומלץ להעביר את המלית לקערה, ולמזוג את הרוטב לכלי הגשה נפרד. כך יהיה קל יותר להיאבק בפירוק ההודו בעזרת מספרים וסכין חדים במיוחד. נהוג להגיש בצד גם רוטב חמוציות. אם אתם משפחה רעבה, תצליחו לחסל את העוף הזה בקלות בלי להשאיר לו זכר. במשפחתי איכשהו תמיד נשאר קצת בשר, שכשהוא קר - הוא נפלא בסלט או בסנדוויץ', על בסיס מיונז.

מסורת חילונית. הודו ממולא
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים