כוח הקניה בישראל נמוך מרוב המדינות המפותחות
פרויקט של ה-OECD ולשכת הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, בו השתתפה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מצא כי שווי כוח הקניה של התוצר לנפש בישראל עומד על 82% מהתוצר הממוצע לנפש ב-55 המדינות המשתתפות
שווי כוח הקנייה של התוצר לנפש בישראל עומד על 82% מהתמ"ג הממוצע לנפש במדינות המשתתפות בפרויקט ההשוואה OECD-אירוסטאט, ונמוך מכוח הקנייה ברוב המדינות המפותחות. על כך דיווחה היום (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
הלמ"ס משתתפת בפרויקט ההשוואה הבינלאומית של התמ"ג ומרכיבי ההוצאה במונחי שווי כוח הקנייה (PPP), שנערך כל שלוש שנים במשותף על ידי הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ולפיתוח (OECD) ולשכת הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, אירוסטאט. הפרויקט כולל 55 מדינות, ביניהן 30 מדינות החברות ב-OECD.
כוח הקנייה של המטבעות השונים נמדד לפי סל מוצרים אחיד, שכולל כ-3,000 מוצרים ממגוון רחב של סחורות ושירותים. חישוב מדד התוצר לנפש על בסיס שווי כוח הקניה משמש אומדן לעוצמת הפעילות הכלכלית במדינות השונות. הבסיס למדד (100%) נקבע לפי ממוצע של 30 החברות ב-OECD.
הפרויקט מצא כי ישראל משתייכת לקבוצת המדינות בה שווי כוח הקנייה נע בין 75% ל-99% מהתמ"ג הממוצע לנפש, ביחד עם איטליה, ניו-זילנד, סלובניה, ספרד וקפריסין. התמ"ג הממוצע לנפש בישראל עומד על 24.5 אלף דולר.
באירלנד, ארה"ב, לוקסמבורג ונורבגיה נרשמה הרמה הגבוהה ביותר של מדד התוצר לנפש: 125 ומעלה. באוקראינה, אזרביג'אן, אלבניה, ארמניה, בוסניה והרצגובינה, גאורגיה, טג'יקיסטן, מולדובה וקירג'יסטאן נרשמה רמת המדד הנמוכה ביותר: פחות מ-25.
עוד נמצא כי הצריכה הפרטית בפועל לנפש בישראל, שלוקחת בחשבון גם שירותים שמסופקים על ידי הממשלה, כמו חינוך ובריאות, עומדת על 76% מהממוצע במדינות ה-OECD, בדומה לפורטוגל, מלטה וסלובניה.

השוואת כוח קניה של התמ"ג לנפש
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים