המשמרים מוחים: מבנה השנאי של יפו נהרס
השנאי בשדרות ירושלים שתוכנן ע"י האדירכל הנודע ריכארד קאופמן - נהרס בידי העירייה באישון ליל. המועצה לשימור אתרים: מהלך חלמאי, מקומם ופוגע
"מהלך חלמאי, מקומם ופוגע ממדרגה ראשונה", כך אומרים במועצה לשימור אתרים על הריסתו של השנאי המפורסם של יפו בידי עיריית תל אביב באישון ליל, בין רביעי לחמישי שעבר. מדובר באחד המבנים המפורסמים ביפו, שריד אחרון למערכת השנאים שסימלה את המודרנה ופרי תכנונו של האדירכל הנודע ריכארד קאופמן.
ראש אגף תיכנון בקק"ל ותושב יפו, ישי שכטר, שהבחין בעבודות הרס השנאי בשדרות ירושלים, הזעיק את אנשי המועצה לשימור ויחדיו ניסו למנוע את המשך העבודות - שהתבצעו מכוח צו הריסה שהוצא כחוק על ידי העירייה - אולם ללא הועיל.
מייסד חברת החשמל, פנחס רוטנברג, דאג גם לאדריכלות מתקני החשמל שבנתה החברה. לצורך כך גייס את מיטב אדריכלי התקופה, ביניהם האדריכל ריכארד קאופמן, שנחשב לאחד האדריכלים המשפיעים ביותר בתולדות הבנייה בארץ.
תחנות ההשנאה (הטרנספורמציה) הן חלק משרשרת העברת החשמל - החוליה המקשרת בין תחנת המשנה לבין הצרכן. התכנון והבנייה של תחנות ההשנאה התרכזה בעיקר בעשור הראשון לפעילות הבנייה של חברת החשמל החדשה, וממשיכה עד ימינו. כל התחנות היו צנועות בגודלן ופשוטות מבחינה פונקציונאלית. מטרת התכנון היתה יצירת אובייקט תלת מימדי בנוף העירוני, מעין פסל סביבתי.
השנאי ביפו שנהרס היה בנוי כמגדל מרובע עם קירות משופעים, המזכיר מקדש פילונים מצרי עתיק. זהו האתר, המככב בצילומים היסטוריים רבים של ת"א ויפו, שאף שופץ בסוף שנות ה-80' על ידי עיריית תל אביב, כחלק מפעולות שיקום שדרות ירושלים.
במהלך השנים, הוכר המבנה כאתר הראוי לשימור, ובשנת 2006 אף נערך סקר תיעוד על השנאים ביפו, במימון חברת החשמל. מתוך סקר זה, עולה בבירור חשיבותו של האתר והפוטנציאל הטמון בו. בהמלצות הסקר נאמר בין השאר "...אין ספק, כי חשיבות המבנים טמונה בערכם ההיסטורי והאדריכלי, כציוני דרך חשובים בסיפור תולדותיה של חברת החשמל והעיר תל אביב יפו...".
תמר טוכלר, מנהלת מחוזות תל אביב והמרכז במועצה לשימור אתרים: "פשוט עצוב, כי בעוד בתל אביב נערכים לחגיגות ה-100 להקמת העיר - נהרס אייקון כה חשוב בזיכרון הקולקטיבי".


