בנוסח יהדות כורדיסטן: קובה במיה במרק אדום
קובה היא לא רק חטיף מטוגן. למעשה, רוב הקובות מבושלות ומוגשות במרק. כמספר הבשלנים והבשלניות כך מספר המתכונים. הנה מתכון לקובה במיה במרק אדום, בנוסח יהדות כורדיסטן
קציצות קובה במיה בנוסח כורדיסטן
מתכון באדיבות יוסי שבו, "אטלס קייטרינג"
המרכיבים:
לבצק:
1 ק"ג ג'רישה (ג'ריש - בורגול דק)
1 ק"ג סולת
1 כפית גדושה מלח
למלית:
1 ק"ג בשר בקר מספר 2 (צלעות) טחון (מוטב לטחון את הבשר בבית או לבקש מהקצב שיעשה זאת מולכם)
1 ק"ג בצל קלוף, חתוך דק וסחוט בידיים
2 חופנים עלי סלרי טריים ושטופים וקצוצים
למרק:
1 בצל חתוך דק
2 יחידות רסק עגבניות
4 קישואים, קלופים וחתוכים לפרוסות בינוניות
1 כפית מלח
מיץ מלימון שלם
1 כפית סוכר
5 שיני שום חתוכות לארבע
חופן עלי נענע טריים ושטופים, יש לקטום את הגבעולים
2 כוסות במיה
(צילום: רועי אברג'ל)
אופן ההכנה:
- מניחים את הג'רישה במסננת, שוטפים היטב במים ומשרים בקערה עם מים עד שהגרישה מתרככת מעט. מסננים וסוחטים. מניחים בצד.
- המלית: מחממים מחבת טפלון ומניחים בה את הבשר הטחון (אין צורך לשים שמן מאחר שהבשר שמן דיו). מטגנים את הבשר עד שכל הנוזלים מתאדים. כשהבשר יבש, מניחים אותו בקערה ונותנים לו לנוח.
- יוצקים מעט שמן למחבת בה טוגן הבשר, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד הזהבה.
- מוסיפים לקערה עם הבשר את הבצל המטוגן ואת עלי הסלרי הקצוצים.מערבבים היטב ומקררים. המהדרין מקררים את המלית במשך לילה, כך היא סופחת את טעמי הבצל והסלרי וקל יותר לעבוד איתה, אולם אם ממהרים ניתן להסתפק בכשעתיים של קירור
- הבצק: מניחים בקערה את הג'רישה והסולת, מוסיפים מעט מים ומתחילים ללוש. לשים עד שמתקבל בצק רך וגמיש, כשמוסיפים עוד מים בהתאם לצורך.
- הכנת הקובה: בעזרת ידיים רטובות או משומנות, יוצרים כדורי בצק בגודל של כדור פינג פונג. בעזרת האגודל, עושים חור במרכז הכדור ומרחיבים אותו עד שניתן להכניס אליו כפית מלאה של מלית.
- בעזרת כפית, ממלאים את החור שנוצר, במלית הבשר. מהדקים וסוגרים את הקציצה. משטחים אותה קלות בעזרת כפות הידיים.
- המרק: מחממים מעט שמן בסיר שיכול להכיל את כל הקציצות בצורה נוחה. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד הזהבה.
- יוצקים מים כך שיגיעו קצת מעל לשלושת רבעי גובה, מוסיפים את רסק העגבניות ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים מלח, לימון, סוכר, קישואים ושום ומביאים לרתיחה מחודשת.
- מוסיפים את הבמיה והנענע, ומתקנים טעמים - , מי שאוהב מרק יותר חמוץ יוסיף לימון, מי שמעדיף מליחות יוסיף מלח וכו' - חשוב להוסיף מעט ולאט, לטעום ולתבל ביד רגישה.
- לאחר שהמרק רתח – מוסיפים את הקציצות ומבשלים כעשר דקות. לצד הקובה נהוג להגיש אורז לבן.


מומלצים