הפרלמנט בסין מתכנס לאשרור הרפורמות הכלכליות
הפרלמנט הגדול בעולם יתכנס למשך שבועיים, ויאשרר רפורמות בשוק ההון, בבנקים ובענף הביטוח וכנראה גם ייסוף מהיר של היואן. יאושר גם מינוי סגן הנשיא וסגן רה"מ
בבייג'ינג יפתח מחר (ד') מושב הפרלמנט הגדול בעולם: 3,000 חברי הקונגרס הלאומי מתכנסים לאסיפה השנתית, כדי לאשר החלטות שכבר התקבלו במקום אחר, על ידי הנהגת המפלגה הקומוניסטית. הדיונים שיימשכו שבועיים יתמקדו ברפורמות כלכליות ומינוי סגן נשיא וסגן ראש ממשלה.
הקונגרס מהווה בעיקרו חותמת גומי להחלטות הפוליטבירו, מזכירות המפלגה הקומוניסטית – הגוף ששולט למעשה בסין. עם זאת, בשנים האחרונות כינוסי הקונגרס בהיכל העם שבכיכר טיאנאנמן הפכו סוערים יותר, ומתפתח סביבם דיון ציבורי שלא היה קיים בעבר.
השנה מתכנס הקונגרס בצל דאגה גוברת לעתיד הכלכלה הסינית, שנכנסת לשלב מתקדם ומסובך של רפורמות מבניות. הצירים מהמחוזות השונים יצטרכו לאשרר שינויי חקיקה שיאפשרו רפורמות נוספות בשוק ההון, בבנקים ובענף הביטוח בסין. הצעת חקיקה שצפויה להתקבל קוראת לאחד את הגופים המפקחים על כל הענפים האלה לגוף רגולטורי אחד, שיהיה בעל השפעה רבה וכוח גדולים בהרבה מאלה המוענקים לרגולטורים כיום.
שני העשורים הקודמים של הרפורמה והפיתוח בסין הפכו אותה למעצמת ייצור ולאחת היצואניות המובילות בעולם. בשנים האחרונות, ככל שהכלכלה הסינית מתעצמת, גוברת הדרישה להפוך את המשק הסיני למשוכלל יותר ולאפשר לסין להתמודד בזירה הכלכלית הגלובלית, לא רק באמצעות ייצור אלא גם על ידי שוקי הון ומכשירים פיננסיים. רפורמה מסוג זה היא מורכבת יותר, ומהווה את המשימה העיקרית של נשיא סין, חו ג'ינטאו, בחמש השנים שנותרו לשלטונו.
בעוד חו מנסה לקדם רפורמות, הצירים בקונגרס מודאגים מהאינפלציה המזנקת בסין, ובעיקר מההשפעה של עליית מחירי המזון על השכבות החלשות. האינפלציה, שהגיעה לרמה של 7% בינואר, צפויה לעמוד במוקד הדיונים בבייג'ינג בשבועיים הקרובים. חברי הקונגרס צפויים לאשר צעדי הידוק מוניטרי נוספים, וכנראה גם ייסוף מהיר יותר של היואן.
גם הפגיעה בסביבה תזכה לתשומת לב והרשות להגנת הסביבה צפויה לקבל תקציבים גדולים יותר סמכויות אכיפה נוספות על חשבון ממשלות מקומיות.
בבסיס הרפורמות והדאגה מפני אינפלציה עומדת המוטיבציה העיקרית של המפלגה הקומוניסטית השלטת: הבטחת המשך שלטונה על ידי המשך הצמיחה ושיפור מתמיד ברמת החיים של מרבית האוכלוסייה. הקונגרס יעניק תקופת כהונה נוספת בת חמש שנים להו ולראש הממשלה, וון ג'יהבאו, ויחזק את אחיזתם של השניים בשלטון.
כמו כן תאושרר בחירתם של שני חברי פוליטבירו חדשים שיכהנו כסגן הנשיא וסגן ראש הממשלה. אפשר להתחיל לשנן את השמות של מי שמסומנים כעת כיורשים הכמעט ודאיים של הו ווון, ויצטרפו בעוד חמש שנים בדיוק לשורה הראשונה של מנהיגי העולם: הנשיא לעתיד שי ג'ינפינג, וראש הממשלה לעתיד לי קצ'יאנג.



כינוס המפלגה הקומוניסטית בסין
צילום: איי פי
מומלצים