שתף קטע נבחר
 

מי ישלם על תאונת "פגע וברח"?

חברת "קרנית" מנסה להתנער מתשלום פיצויים לנפגעי תאונות פגע וברח, תוך שהיא דורשת מהם להוכיח שעשו הכל כדי לאתר את הנהג הפוגע

אם נפגעתם בתאונת דרכים ואתם לא יודעים מי הנהג הפוגע, כדאי שתדעו כי אתם עשויים להימצא ללא כיסוי ביטוחי. הסיבה - חברת קרנית, גוף שהוקם במיוחד לטיפול במקרים כאלה, עשוי להתנער מתשלום הפיצוי בתאונת "פגע וברח". בכל מקרה, כדאי לכם לדעת כיצד להתנהג במקרה של תאונה עם רכב חולף, בעיקר במקרה של פגע-וברח.

 

קרנית מערימה קשיים

עו"ד מיכל זיידמן-קפלן, מומחית לעיניני נזיקין, מסבירה כי "קרנית" היא תאגיד ציבורי שהוקם מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה, 1975. תפקידה לטפל בנזקי גוף הנגרמים כתוצאה מתאונות דרכים, כאשר אין בידי הנפגע אפשרות לתבוע חברת ביטוח אחרת. המקרים הבולטים המוזכרים בחוק, בהם צריך הנפגע לתבוע את "קרנית", הם כאשר מדובר בתאונות מסוג "פגע וברח", או כאשר הנהג הפוגע היה חסר רישיון נהיגה.

 

מקרים נוספים בהם "קרנית" אמורה לפצות את הנפגע הם כאשר הנהג הפוגע נטל את הרכב ללא רשות הבעלים, או שלרכב הפוגע לא היה ביטוח כלל. גם כאשר חברת הביטוח של הרכב הפוגע נקלעה לקשיים ולפירוק (והיו דברים מעולם) נכנסת קרנית לתמונה.

 

כמו בתאונה בה נתבעת חברת הביטוח הרגילה לפי חוק הפלת"ד (חוק הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים), גם בתביעה נגד קרנית הפיצוי על הפגיעה אינו מותנה בקיומו של אשם כלשהו או התרשלות. די בעצם התאונה כדי לקבל תשלום, בהתאם לנזק שנגרם, גם אם הנפגע התרשל שלא במתכוון. אז עד כאן, כאילו, הכל טוב ויפה.

 

"המציאות שונה מאוד, שכן קרנית מתנהגת בסילוק תביעות כמו חברות ביטוח מסחריות רגילות, ומנסה כל דרך אפשרית כדי להתחמק מתשלום. למרבה הצער, יש לה 'שיתוף פעולה' עם שופטי ישראל. בפסיקות רבות קיבלו השופטים את טיעוניה של קרנית כי בתאונות פגע וברח, מועד התגבשות אי ידיעת זהות הנהג הפוגע הוא במועד התאונה. על הנפגע לשכנע כי פעל בשקידה סבירה כדי לאתר את הנהג הפוגע...".

 

מה חושב נפגע תאונה

"וזה לא בדיוק הדבר הראשון שעובר בראשו של נפגע בעת התאונה", אומרת עו"ד זיידמן. כך למשל דחתה קרנית - בתמיכת בית המשפט - תביעה שהגיש נגדה חייל שנסע כטרמפיסט ברכב אזרחי, והיה מעורב בתאונת דרכים. על אף שקיבל מכה חזקה בגבו, לא המתין הנפגע במקום אלא מיהר לבסיס. פסק הדין במשפטו, שניתן על-ידי השופטת ניצה מימון-שעשוע, היה כי דין התביעה כנגד קרנית להידחות, שכן התובע לא פעל בשקידה סבירה על-מנת לקחת עמו את הנהג למשטרה, ועזב את המקום. קרנית שוחררה מחובת תשלום הפיצוי לנפגע.

 

במקרה אחר נפגעה הולכת רגל מרכב שעלה עם הגלגל הקדמי על כף רגלה. גם כאן קיבלה השופטת זהבה אגי את עמדתה של קרנית, שהיא אינה חבה בפיצוי. הנימוק: הנהג יצא מן הרכב וסייע בידי בעלה של הולכת הרגל להקימה, ואף הסיעה את התובעת לביתה, נסיעה שארכה כחמש דקות, במהלכם לא השכילה הנפגעת לקחת את פרטי הנהג ולכן אין "קרנית" חבה בפיצוי.

 

קרנית, ששאבה עידוד מפסיקות אלה, המשיכה לדחות תביעותיהם של הולכי רגל אשר בתמימותם טענו כי אכן ראו את הנהג הפוגע, או דיברו עמו מספר מילים, ולא לקחו ממנו פרטים. אבל בימים אלה ניתן פסק דינה חדש של השופטת זהבה אגי. שקצת משנה את סידרי העולם אליהם התרגלה קרנית.

 

לא עצרה את הנהג?

בתביעה שהוגשה על-ידי ח' ואשר יוצגה על-ידי עו"ד מיכל זיידמן-קפלן, טענה הנפגעת כי חצתה כביש בבני ברק ברחוב כהנמן, סמוך לתחנת דלק. מכונית שעצרה מימינה החלה לפתע בנסיעה מבלי שהבחינה בה, ופגעה בה. היא מצאה את עצמה שרועה על הכביש ללא משקפיים וללא חפציה. הנפגעת קמה בכוחות עצמה ואז סימן לה הנהג סימן אותו פירשה כשאלה לגבי מצבה. היא השיבה לו עם תנועת כף יד שמשמעותה מבחינתה "ברוך השם, אני חיה".

 

בכל הזמן הזה הנהג לא יצא מן הרכב, לא פתח חלון ולא שוחח עם התובעת. הנפגעת אספה את חפציה ובהם את פאתה (מדובר באשה חרדית) ומיהרה לכסות את ראשה. ואז גילתה להפתעתה כי הנהג עזב את המקום. התובעת לא פנתה מיד לתחנת הדלק כדי לברר אם היו עדים לתאונה, שרשמו אולי את מספר הרכב, אלא המשיכה לכיוון ביתה. בעלה העביר אותה לבית החולים, שם אובחן שבר בידה. מספר ימים לאחר מכן, כאשר ידה מגובסת, פנתה לתחת הדלק וביקשה לברר אם מישהו רשם את זהות הנהג הפוגע. אבל איש לא ראה את התאונה.

 

לפיכך פנתה לקרנית בדרישה לפצותה. אלא שקרנית דחתה מיד את תביעתה, בטענה כי לא היתה צריכה לשחרר את הנהג בתנועת כף יד המסמנת כי הכל בסדר, וכי היה עליה לפנות אל הנהג בבקשת פרטים, וללכת לתחנת הדלק מיד לאחר התאונה ולא אחרי מספר ימים.

 

אבל הפעם השופטת עמדה לצידה של הנפגעת. "בנקל ניתן היה לפרש את תנועת היד שעשתה התובעת גם כבקשה להמתין קמעה עד שתשיב את נפשה, שכן היתה מאוד מבולבלת ונבוכה... אין ספק כי התובעת עשתה פעולות לבירור זהותו של הנהג הפוגע... לפיכך אני קובעת כי יש לפצות את התובעת בגין נזקי גוף שנגרמו לה בתאונה".

 

חשוב מאד לדעת

"כדאי מאוד שהולכי רגל שנפגעים בתאונות על-ידי רכב, ידעו שעליהם לקחת את פרטי הנהג הפוגע, גם בהיותם כואבים או מדממים, וגם פרטים של עדי ראיה. בין אלה פרטי הנהג הפוגע, פרטי ביטוח החובה שלו, ובנוסף יש לפנות למשטרה בסמוך לתאונה. זה יחסוך את הצורך להתדיין אחר-כך עם קרנית, שכן במקרה כזה התביעה מוגשת נגד חברת הביטוח.

 

במקרה של תאונת פגע וברח יש לפעול בשקידה סבירה לאיתור הנהג, על-ידי חיפוש עדים למקרה ופניה למשטרה. כדאי שתדעו שגם קרנית לא ממש ששה וממהרת לשלם פיצוי לנפגעי תאונות פגע וברח, ומטילה עליהם את חובת ההוכחה שעשו הכל כדי לנסות ולאתר את הנהג הפוגע. בכל מקרה, יש לשמור את כל המסמכים הרפואיים, קבלות על הוצאות כמו קבלות עבור אמבולנס, עזרים רפואיים, נסיעות וכו'.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי ישלם על הפציעה?
צילום: index open
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים