מומחים: אלפי חומרים רעילים זמינים לציבור הרחב
שני מומחים לטיפול בהרעלות ולרעלים אומרים ל-ynet כי קיימים אינספור חומרים העונים לתיאור שמסר שב"כ לגבי סיכול הפיגוע הביולוגי ברמת-גן, שעלולים להיות רעילים. "כמות מספקת של רעל בהחלט יכולה לגרום פגיעה חמורה - זה איננו מדע בדיוני", מדגיש אחד המומחים
"לעתים, איום ההרעלה מספיק כדי לגרום אימה וטרור. ההפחדה לא פחות מאיימת מההרעלה". כך אמר הערב (יום ה') ל-ynet פרופ' ידידיה בנטור, מנהל המכון הארצי למידע בהרעלות בבית-החולים רמב"ם בחיפה. בנטור התייחס למעצרם של פלסטינים משכם, שעבדו במסעדה ברמת-גן, ימים ספורים לפני שהוציאו לפועל פיגוע הרעלה בסועדים.
שני הפלסטינים שנעצרו תיכננו לשים רעל לבן ללא טעם מיוחד וללא ריח במזון. השפעתו של הרעל מתחילה כארבע שעות לאחר אכילתו. העובדים הפלסטינים התכוונו להרוג כמה שיותר סועדים.
בשב"כ לא מסרו מהו החומר הרעיל, ולדברי פרופ' בנטור, קיימים אלפי חומרים כימיקלים שעלולים להיות רעילים ולגרום פגיעה, אשר זמינים לציבור הרחב. "יש אינספור חומרים לבנים - חלקם חסרי טעם וחסרי ריח - שעונים לתיאור. רבים מהם זמינים בקלות; זה עלול להיות תרופות, סמים וחומרי הדברה".
מנהל המכון הארצי למידע בהרעלות הסביר כי אפקט ההרעלה תלוי במינון ובמצבו הגופני של המורעל. "הכל תלוי בכמות החומר ששמים, במידת רעילותו ובמצבו הבריאותי הבסיסי של הנפגע", אמר בנטור. "כמות מספקת של רעל בהחלט יכולה לגרום פגיעה חמורה - זה איננו מדע בדיוני. כמו כן, יש חשיבות מהותית למידת התפרקותו של החומר או חלק ממנו בעת הבישול. לא כולם ייפגעו באותה המידה".
בנטור סבור כי האיום בהרעלה ממשי וקיים תמיד, ועל כן יש לשמור על עירנות מרבית ורצופה. "החשש קיים תמיד, וההיסטוריה האנושית רצופה סיפורי הרעלות - בראשן הרעלות של מנהיגים".
מינון הרעל - קריטי למידת ההרעלה
פרופ' (אמריטוס) שמואל ינאי, מומחה לרעלים בטכניון שבחיפה, הסביר כי מינון החומר הוא הקובע בכל הקשור להרעלה. "יש אלפי חומרים שעונים על ההגדרות שפורסמו - חומר לבן ללא טעם וריח", אמר פרופ' ינאי. "יש לבצע בדיקת מעבדה אנליטית שמזהה את החומר בוודאות וגם אז, הדבר הקובע אם יש סיכון ממשי לחיי אדם תלוי במינון שאליו נחשפים.
"עצם העובדה שחומר מסוים נמצא במזון, במי שתייה או באוויר כגז, עדיין לא אומרת שבמקרה הקונקרטי זה באמת מסוכן. אפילו החומר המסוכן ביותר, אם הוא נמצא במינון נמוך מספיק, נזק ממשי לא ייגרם".
לדברי ינאי, הבעיה האמיתית היא שיותר מדי חומרים מסוכנים נגישים לכל. "מדובר בחומרים ללא טעם וריח - המורעל אפילו לא יחשוד שמשהו אינו כשורה, עד שלא תיווצר בעיה רפואית של ממש. רעלים 'שמצליחים' חייבים להיות חסרי טעם וריח, כי אם יש לחומר ריח או טעם חריגים, אשר מעוררים סימנים מסוימים, ההרעלה תתגלה במהרה ותנוטרל בטיפול רפואי".

