שתף קטע נבחר
 

החשק לשסק: מתכונים כתומים לעונה קצרה

הוא משתלב נפלא בסלטים ומעניק להם מגע של קיץ, ואפשר גם לבשל אותו, לאפות ואפילו למלא. מתכונים לעונה קצרצרה של פרי כתום ומבושם

מה המשותף לעכו, צריפין, זיקים וביג ג'ים? כולם סוגים של שסק.

 

השסק נמצא כעת בשיא העונה הקצרצרה שלו, ובתחילת יוני כבר ייעלם מהשוק. הפרי הכתום הזה קצת מטעה – הוא נראה עסיסי ובשרני, אבל דורש המון תשומת לב עד שמגיעים לאכול אותו. יש עבורו טקס שלם של הכנות: קילוף הקליפה הדקיקה, הסרת העוקץ, הוצאת גלעיני הענק והקרומים שביניהם, ואז נשאר מעט אושר כתום לנגוס בו. אבל איזה אושר – מרקם חלקלק שמתפוצץ בפה במתיקות חמצמצה ובריח של בושם.

 

בדרך-כלל אוכלים את השסק ישר מהסלסלה (ובמקרים הטובים יותר – ישר מהעץ), אבל אפשר גם להיכנס איתו למטבח. הוא ישתלב טרי בסלטים ויעניק להם נגיעה קייצית, ואפשר ממש לבשל אותו, כמו שעשה שף ערן זינו ‭")‬ברקרולה" כפר-סבא) שממנו קיבלתי את המתכונים. תכינו מהר, לפני שיגמר.

 

סלט שסק, אנדיב ואגוזים

המרכיבים:

לסלט: 

‭1/2‬ ק"ג שסק קלוף, ללא גרעינים, חתוך לקוביות גסות

2 יח' אנדיב מופרד לעלים

100 גרם תערובת עלים לסלט

50 גרם גבינת עיזים (כמו סנט מור)

לאגוזים הקלויים:

‭1/2‬ כוס אגוזי מלך קלופים

25 גרם חמאה (או שמן תירס)

2 כפות סיידר תפוחים

1 כף חומץ בן יין אדום

1 כף סוכר חום

קמצוץ מלח

לוויניגרט:

3 כפות חומץ שרי

2 כפות סיידר תפוחים

2 יח' שסק נקי ללא גרעינים

קמצוץ מלח

‭1/3‬ כוס שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. הוויניגרט: טוחנים בבלנדר את רכיבי הוויניגרט. את שמן הזית מוסיפים בהדרגה במהלך העיבוד.
  2. האגוזים: מחממים את החמאה במחבת וקולים את האגוזים כ‭2-‬ דקות תוך כדי ערבוב.
  3. מוסיפים את הסיידר, החומץ, הסוכר והמלח ומבשלים עד שהנוזלים מתאדים והאגוזים מצופים בקרמל מתקתק. מצננים.
  4. להגשה: מערבבים בקערה את האנדיב, העלים, השסק והאגוזים.
  5. מפוררים את הגבינה ומתבלים בוויניגרט. מוסיפים מלח לפי הטעם.  


(צילום: דניה ויינר)

 

שסק ממולא

המרכיבים:

1 ק"ג שסק

1 בצל בינוני קצוץ

2 שיני שום

מעט שמן זית

250 גרם בשר טחון

‭1/2‬ כוס יין מוסקט

2 גבעולי טימין

10 עלי נענע מופרדים מהגבעולים וקצוצים

1 כף דבש

מלח ופלפל

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצל במעט שמן במחבת עד לשקיפות.
  2. מוסיפים את השום הקצוץ ומאדים 1 דקה נוספת.
  3. מוסיפים את הבשר ומטגנים עד שהבשר נפרד לפירורים.
  4. מוסיפים את היין ומבשלים על אש נמוכה עד שהנוזלים מתאדים.
  5. מוסיפים את הטימין והנענע הקצוצה ומתבלים בדבש, מלח ופלפל.
  6. בעזרת סכין קטנה חוצים את השסק לרוחבו ומוציאים בעדינות את הגרעינים.
  7. ממלאים את השסק בתערובת הבשר ומניחים בתבנית עם נייר אפייה.
  8. אופים בתנור מחומם ל‭200-‬ מעלות 4-6 דקות (לא לאפות יותר מדי, שהשסק לא יתפרק) ומגישים.

 

קבב דג בשסק אפוי

המרכיבים:

לקבב דג:

8 שסק חצוי ללא גרעינים

400 גרם פילה אינטיאס קצוץ

1 בצל אדום קצוץ

1 כף כוסברה קצוצה

1 כף פטרוזיליה קצוצה

צ'ילי אדום קצוץ לפי הטעם

‭1/4‬ כפית כוסברה יבשה טחונה

גרידה מחצי לימון

2 כפות שמן זית

מלח ופלפל לבן

לרוטב:

1 כף מיץ לימון

1 כף דבש

‭1/4‬ כוס שמן זית

מעט פטרוזיליה קצוצה

קמצוץ מלח

 

אופן ההכנה:

  1. טורפים את חומרי הרוטב בקערה.
  2. מערבבים את כל מרכיבי הקבב בקערה נפרדת ויוצרים קציצות קטנות.
  3. צולים בתנור חם ומוודאים שהדג אינו מתייבש.
  4. כדקה לפני שהדג מוכן מוציאים מהתנור ומניחים שסק פתוח ללא גלעין מעל הקבב.
  5. מברישים במעט שמן זית, מתבלים במעט מלח ופלפל ומחזירים לתנור לדקת אפייה נוספת.
  6. להגשה: הופכים את הקבב כך שהשסק יהיה למטה והקבב מעליו, מתבלים ברוטב הלימון ומגישים מיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שסק
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
מומלצים