הדינוזאורים הגיעו לחיפה
התערוכה "דינוזאורים ענקי פטגוניה" תיפתח השבוע במוזיאון המדע הלאומי "מדעטק" בחיפה. ביקרנו בחלל התצוגה, שם מוצג הטורף הגדול ביותר שהילך אי פעם על כדור הארץ וגם מגה-רפטור, עוד טיפוס שלא הייתם רוצים לפגוש במהלך ציד ממוטות שגרתי. היה מצמרר
התערוכה, שנפתחת בימים אלה במוזיאון "מדעטק" בחיפה, כוללת מספר מוצגים ייחודיים ביותר. כמו למשל שלדים של הטורף הגדול ביותר שחי אי פעם על פני כדור הארץ, הג'יגנטוזאורוס (Giganotosaurus). כמו כן מציגה התערוכה, לראשונה בעולם כולו, דגם של המגה-רפטור (Megaraptor), דינוזאור טורף שתהליך שחזורו נמצא עדיין בעיצומו.
ביקרנו בחלל התצוגה, במהלך ההכנות לפתיחת התערוכה, ושוחחנו עם כמה ממארגניה.
פטגוניה, חבל ארץ בדרום ארגנטינה, נחשב ל"מכרה זהב" עבור פליאונטולוגים. באזור זה נתגלו עשרות מינים שונים של מאובני דינוזאורים, ביותר ממאה אתרי חפירות. מבחר המינים שנתגלה בפטגוניה מהווה 10% מכלל המינים של מאובני דינוזאורים שנתגלו בעולם כולו. בתערוכה מוצגים 25 דגמים של שלדי דינוזאורים ממינים וגדלים שונים, שהורכבו בתהליך ארוך שנים ומסובך של מציאת מאובנים, שיוכם למין מסוים של דינוזאור ואיסופם לכדי מבנה שלם.
על דינוזאורים וטורפי על אחרים
לפני כ-65 מיליוני שנים נכחדו הדינוזאורים. ישנן סברות שונות בנוגע לנסיבות היכחדותם אך מכל בחינה שהיא, היעלמותו של בעל החיים ששלט בעולם במשך כ-170 מיליוני שנים, היא עובדה מטרידה עבור אלו ששולטים בעולם פחות מ-5 מיליוני שנים. מארגני התערוכה סבורים כי היא נושאת מסר חינוכי חשוב עבור המבקרים, ילדים ומבוגרים כאחד. מטרתה לעורר
אך סיפור היעלמותם של הדינוזאורים אינו רק תמרור אזהרה עבור כולנו. סוף הסיפור עבור הדינוזאורים היה גם תחילת הסיפור עבור היונקים, ביניהם גם בני האדם. "הדינוזאורים היו יצורים אינטליגנטים למדי" מסביר ד"ר חורחה קלבו, פליאונטולוג בכיר באוניברסיטת פטגוניה והיועץ המדעי של התערוכה. "כל עוד הם חיו, יונקים לא היו יכולים לפתח אינטליגנציה. נסה לדמיין לעצמך מצב שבו יש יותר מסוג אחד של בעל חיים עם רמת אינטליגנציה כמו שיש ליונקים, זה מצב של מלחמה מתמדת. כך שבמובן מסוים, אנחנו שולטים היום בעולם בזכות היכחדותם של הדינוזאורים. אם הם לא היו נכחדים, היה לנו היום דינוזאור-על אינטליגנטי ביותר שהיה שולט בעולם".
התערוכה תיפתח לקהל הרחב ביום שישי הקרוב (ה-11 ביולי) ותימשך עד סוף ספטמבר. לביקור באתר התערוכה – לחצו כאן.
