המשפחה טיילה בכרמל, הבן נדבק בקדחת המערות
נער בן 15 מאושפז בבית החולים קפלן לאחר שנדבק בחיידק הגורם לקדחת המערות. מצבו התייצב לאחר טיפול אנטיביוטי מאסיבי. רופא: "ישנן כמה מערות הידועות כמסוכנות לציבור ועדיף לוותר עליהן"
הביקור במערה הסתיים בטיפול נמרץ: נער בן 15 מאזור השפלה אושפז בבית החולים קפלן כשהוא סובל ממחלת קדחת המערות
ומצבו הוגדר בינוני. מצבו של הנער התייצב רק לאחר טיפול אנטיביוטי מאסיבי והוא מאושפז כעת להשגחה.
הנער הגיע בשבוע שעבר למיון ילדים בבית החולים קפלן כשהוא סובל מחום גבוה, שנמשך מספר ימים, חולשה ולחץ דם נמוך. בגופו נמצאה רמה גבוהה של חיידק מסוג בורליה, הגורם לקדחת המערות. בירור עם בני משפחתו העלה כי המשפחה ביקרה ימים ספורים קודם לכן במערה ביערות הכרמל ושם כנראה התבצעה ההדבקה.
קדחת המערות נגרמת על ידי חיידק מסוג בורליה ומועברת על ידי כינים או קרציות הנמצאים במערות. לעיתים הקרציה שוהה על גבי דרבנים ובקפלן מסבירים כי גם מגע עם החיה עשוי לגרום להדבקה. קדחת המערות מתבטאת בכאבי ראש חזקים ובכאבי שרירים ומפרקים והטיפול הניתן לה הוא אנטיביוטי. השכיחות של המחלה נדירה יחסית. מנתוני משרד הבריאות עולה כי ב-2006 דווחו 14 מקרי תחלואה, ב-2007 דווחו ארבעה מקרים בלבד והשנה דווחו עד כה ארבעה מקרים.
"הוריו של הילד סיפרו שהיו בטיול ביערות הכרמל ונכנסו למערה", סיפרה ד"ר לאה בן שלום, מומחית לרפואת ילדים בחדר המיון. "נערכה בדיקת דם מהירה שמטרתה לבחון הימצאות של חיידק המועבר דרך עקיצת קרציה ועלול לגרום אפילו למוות. זהו מקרה לא שכיח. הנער קיבל טיפול אנטיביוטי באופן אינטנסיבי ולאחר כמה שעות הגיב בצורה טובה לטיפול. בימים הקרובים ימשיך לקבל טיפול אנטיביוטי במסגרת אשפוז, לשם השמדה מוחלטת של החיידק".
ד"ר ברוך גונן, מנהל מחלקת מיון ילדים בקפלן, אומר כי באופן כללי מומלץ שלא להיכנס למערות. "אם בכל זאת מתוכנן מסלול הכולל כניסה למערות, קיים מוקד מידע באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים שמומלץ להתעדכן בו לפני היציאה לטיול על אופי המערות, שעות הביקור המומלצות ומידת הבטיחות בהן. ישנן כמה מערות הידועות כמסוכנות לציבור באזורים שונים בישראל, וכמובן עדיף לוותר עליהן".
אמצעי זהירות נוספים הם לבישת בגדים ארוכים במהלך טיול במערות והימנעות מישיבה או זחילה בהן.

עדיף לוותר על מערות הידיעות כמסוכנות
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
מומלצים