שתף קטע נבחר

 

"אין כיסא גלגלים לילד, מסיעה אותו על צעצוע"

לאינטיסר אלעביד לא קל לגדל לבדה את בנה בן ה-5, שסובל משיתוק וזקוק להנשמה. אבל הביורוקרטיה והחובות הופכים את זה לכמעט-בלתי אפשרי. כשבנה ללא כסא גלגלים או גן ילדים מתאים, היא נאלצת להיות מרותקת במשך שנים לביתה

במשך ימים שלמים עוסקת אינטיסר אלעביד, (32) מיפו רק בדבר אחד - לנסות ולשמור על בנה הקטן נאג'י בחיים. הילד בן החמש סובל ממחלה קשה ששיתקה את גופו ומחייבת אותו להישאר מחובר למכונת חמצן. אבל לא המחלה היא זו שהופכת את חייה של אלעביד לבלתי אפשריים. הביורוקרטיה, החובות וההתעלמות של הגורמים השונים, הם אלה שלא מאפשרים לאם לעבור את חיי היומיום.

 

אינטיסר מגדלת לבדה את נאג'י ובת נוספת בגיל 7. לפני שנה היא איבדה את בנה בן השנתיים וחצי לאחר שלקה גם כן בשיתוק הקטלני. היא מתגוררת בימים אלה עם ילדיה בדיור ציבורי ביפו. נאג'י, הזקוק לציוד הנשמה צמוד, לן בחדר אחד ואילו אמו ואחותו נאלצים להצטופף בחדר אחד קטן.

 

"החדר שאני ישנה בו לא ראוי למגורי אדם", היא אומרת, "הייתי רוצה לשפץ, לרהט אותו כדי שבתי תוכל להיות בו, אבל אין לי כסף בשביל זה".

 


נאג'י מקבל טיפול מאמו (צילום: יהודית אילני)

 

בתקופה האחרונה נאלצה אינטיסר להתמודד עם חובות כבדים לחברת החשמל. לטענתה, מכונת ההנשמה של בנה היא זו שגורמת לה לצבור חשבונות אותם היא לא יכולה לשלם. בנוסף, היא מספרת כי חיבור פיראטי לביתה הקודם ניפח את חשבונותיה.

 

"אנחנו לא חיים כמו כל משפחה אחרת", היא מסבירה, "בגלל שהמכונה של הילד שלי צורכת המון חשמל, אני משתדלת לחסוך בכל מה שאפשר. אין לנו כמעט מכשירי חשמל בבית, אין מזגן ואני לא מדליקה דוד. אפילו מים לקפה אני מרתיחה על הגז. נמאס לי לחיות באיום מתמיד שינתקו לי את החשמל. אני לא יכולה לעמוד גם בפריסת התשלומים שהציעו לי".

 

על הטיפול בנאג'י לא יכול להיות אחראי אדם אחד בלבד. הילד מחובר למכונת ההנשמה באמצעות צינור שצריך לעבור ניקוי בכל 20 דקות בדיוק. כמו כן, יש לשנות את תנוחתו של הילד בשעות הלילה כדי למנוע ממנו לסבול מפצעים נשימתיים. אינטיסר לא מסוגלת לטפל בילד לבדה, ולכן מתגוררת בבית גם מטפלת צמודה.

 

לכאורה, הקיצבה שמקבלת האם ועומדת על 6,800 שקלים אמורה להספיק. אלא שחישוב פשוט מסביר כיצד הסתבכה האשה בחובות: בכל חודש היא נאלצת לשלם 3,000 שקלים למטפלת ו-1,000 שקלים למזון. שאר התקציב החודשי מושקע בעיקר בכמות עצומה של תרופות.

 

"הילדים סובלים מנזק בלתי הפיך"

המצוקה של האם כה קשה עד שהיא פוגעת באופן ישיר בילדיה. "אין לילד שלי אפילו כיסא גלגלים הוא מתנייד בבית על המכונית צעצוע ורגליו נגררות - זה גורם לו לנזק בלתי הפיך", היא מסבירה, "חוץ מטלוויזיה, אין לי איך להעסיק את הילדים. נאג'י לא נמצא בשום מסגרת וכשבתי חוזרת הביתה, אין להם מה לעשות חוץ מלראות טלוויזיה. כואב לי שאני לא יכולה להרשות לעצמי לרכוש בשבילם מחשב הכי פשוט. והכי מתסכל אותי, שבתי הקטנה רואה את הקושי של כולנו".

 

החוק במדינת ישראל אמור לספק פתרון עבור ילדים כמו נאג'י, לפחות בחלק משעות היום, אבל כאן נכנסת לפעולה גם הביורוקרטיה. נאג'י אמור להשתלב במסגרת של החינוך המיוחד, אך לא נמצאה לו מסגרת מתאימה. נאג'י אמנם התקבל לגן בבית החולים אסף הרופא אך הבעיה היא ששם דורשים שתוצמד לו אחות צמודה.

 

משרדי הבריאות והחינוך מגלגלים ביניהם את האחריות ובינתיים הילד ואמו מרותקים לבית. "פשוט התחלתי להתייאש מהחיים האלה", אומרת האם, שמתחננת לקבל עזרה, "אני צריכה להיות חזקה אבל אני מרגישה שכבר אין לי כוח. אני לא יוצאת מהבית כמעט שלוש שנים, פשוט כלואה בו עם הילדים. הבן שלי נופל בין הכיסאות, לאף אחד לא איכפת ממנו. זה הורג אותי שהוא כל הזמן בבית ולא מקבל שום חינוך".

 

האם לא חתמה על הטפסים

ממשרד הבריאות נמסר בעקבות המקרה, כי "הילד אכן יכול להיקלט בגן באסף הרופא בתנאי שתתלווה אליו אחות מוסמכת. מכיוון שהגן נמצא במתחם בית החולים אין צורך באחות טיפול נמרץ כפי שמקובל בגנים אחרים. משרד החינוך הוא שאמור לממן את העסקת האחות".

 

ממשרד החינוך נמסר כי "המשרד ער ורגיש לצרכיו של הילד, ובתוך כך העניק לו את כל התמיכה והמעטפת הלימודית שלה הוא זקוק. בשל מצבו הבריאותי של התלמיד, הנתון בסכנת חיים גבוהה, הסדיר האגף לחינוך מיוחד במשרד את לימודיו בשנה שעברה באמצעות עמותת "טללים". גם השנה המשרד ערוך ומוכן להמשיך ולהעניק לתלמיד את התמיכה בביתו. לצערנו טרם חתמה האם על המשך מתן השירות ולפיכך הדבר מתעכב".

 

במשרד החינוך הוסיפו כי "התלמיד רשום לגן לילדים נכים בתל אביב באזור הרישום שבו הוא מתגורר. תחילת לימודיו בגן תתאפשר עם הסדרת שירותי אחות לטיפול נמרץ על ידי משרד הבריאות, כפי שדורש רופא הגן".

 

בעיריית תל אביב-יפו הבהירו בעקבות סיפורה של אלעביד כי "שירותי הרווחה בעיריית תל-אביב-יפו נמצאים בקשר רציף עם גברת אלעביד, ובעבר קיבלה סיוע אינטנסיבי שהביא לפתרון בעיית הדיור שלה. באשר לבקשותיה החומריות, הוסבר לגברת אלעביד כי על מנת שניתן יהיה למלאן, מחויבת העירייה בקבלת אישורי הכנסה ממנה, אך עד כה (למעלה מחודש) טרם סיפקה אישורי הכנסה. העירייה ערה למצוקתה של האישה ותמשיך לסייע לה ככל שניתן, תוך תקווה לשיתוף פעולה ממנה".

 

מחברת החשמל נמסר: "ללקוחה חובות חשמל גבוהים המסתכמים בכ-14 אלף שקלים הנגררים כבר מספר שנים. במקום הצרכנות הקודם אף התגלו התחברויות פיראטיות ושימושים בלתי חוקיים בחשמל. מתוך התחשבות והבנת המצוקה של הלקוחה, דחתה החברה פעמים רבות את חובות החשמל זאת, לאור התחייבויות הלקוחה לשלם חשבונות אלו.  אנו סבורים כי בעיות מסוג זה צריכות להיות מטופלות על ידי רשויות הרווחה במטרה לעזור ולסייע למשפחה במצוקתה.

 

"חברת החשמל תדחה שוב (לתקופה קצובה) את חוב החשמל כפי שעשתה זאת בפעמים קודמות, בתקווה כי הפעם יתערבו הרשויות הנוגעות בדבר, ויסייעו למשפחה לגייס כסף לתשלום החוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים